Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- ba7ka7a
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4
На мен за първи път ми се случи, а вече минах над 20k km за 10 месеца. Нямам представа какво е състоянието на акумулатора. Знам, че Теслите обичат да го правят този номер и ми беше чудно дали и във Ваг групата се случва.
- Lemi_
- Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.
Имам предвид нисък заряд на акумулатора и че може да се провери, зареди и отстрани като причина.
Другите причини , като сенки, ярка слънчева светлина или отражения надали могат да се избегнат. Засега.
Другите причини , като сенки, ярка слънчева светлина или отражения надали могат да се избегнат. Засега.
I ask you to judge me by the enemies I have made
-
ivo_67
Случва се. Лично на мен с Фолксвагена 1.5 TSI модел от 2023 г. За сега само веднъж, но ситуацията беше инфарктна. След навлизане на колата с няколко метра в кръстовище на път с предимство, по който се движат трамваи и автомобили и скорост от около 10 км/час на втора предавка и подаване леко на газ закова аварийните спирачки точно по средата на трамвайните линии. Да отбележа- нямаше човек, животно, дори хартийка повдигната от вятъра и ако някой се беше ударил отзад в колата щеше да е по- малкия проблем. Добре че нямаше минаващи трамваи по линиите в този момент. Тъй като изобщо не го очаквах, около 5 секунди ми отне да реагирам и изтегля колата от кръстовището. Движението на колата беше направо, нямаше никакви завои и избягване на препятствия.ba7ka7a написа: 15.07.2026, 10:06:24 На мен за първи път ми се случи, а вече минах над 20k km за 10 месеца. Нямам представа какво е състоянието на акумулатора. Знам, че Теслите обичат да го правят този номер и ми беше чудно дали и във Ваг групата се случва.
- димон
- Гараж: Octavia 4 FL TDI
- Обратна връзка:
Нещо, което не знам как да си обясня:
Качвам назаден лек бордюр за да влеза в гаража си .
Ако го напрвя изведнъж става мазно и лесно.
Ако, обаче мина с много бавна скорост и предните гуми се запънат в бордюра ( 5 см височина) колата спира и чака намясто, трябва да дам малко газ и се прехвърля препядствиеито , заедно с едно голямо ЦЪК отпред .
Какво е туй ЦЪК и отде иде , от кутията или от някви предни спирачки ?
O4, tdi, dsg ... Вредно ли е или не е ?
Качвам назаден лек бордюр за да влеза в гаража си .
Ако, обаче мина с много бавна скорост и предните гуми се запънат в бордюра ( 5 см височина) колата спира и чака намясто, трябва да дам малко газ и се прехвърля препядствиеито , заедно с едно голямо ЦЪК отпред .
Какво е туй ЦЪК и отде иде , от кутията или от някви предни спирачки ?
O4, tdi, dsg ... Вредно ли е или не е ?
- Lemi_
- Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.
Auto hold и спирачки, както и напред по стръмнина при изкачване. ЛМ
I ask you to judge me by the enemies I have made
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Като правиш такива неща, изключвай auto hold- aдимон написа: 22.07.2026, 19:23:42 Качвам назаден лек бордюр за да влеза в гаража си .
- димон
- Обратна връзка:
Ауто холд никога не ползвам - зад ръчната ....туй дето зад ръчната се намира ..
-
JAY
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 1.5 TSI m-HEV 110kW 7DSG
Активира ти се HHC - Hill Hold Control. Асистента за подпомагане при потегляне под наклон.
Octavia Combi 4 FL MY2025, 1.5 TSI 110kW 7DSG
Ex: Octavia Liftback 3 FL MY2020, 1.5 TSI 110kW 6MT
Ex: Octavia Liftback 3 FL MY2020, 1.5 TSI 110kW 6MT
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
не
някоя полуоска изцъква
някоя полуоска изцъква
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- димон
- Обратна връзка:
Че толкова ли са хилави, че да прескача съчма
- gencho01
- Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6
Това и аз съм го чувал като прибирам назад в гаража, който е повдигнат и има прагче (чува се само при свален прозорец). Чувам го като слезе предницата от прага, при натискане на съединителя (ръчна с.к.). Имам HHC и аутохолд, като аутохолда не го ползвам, а HHC се задейства само при спряло положение, за 2-3 секунди след като отпусна спирачката, така че според мен не е от тези две системи.
П.С.
Също съм го чулал и като карам на 1-ва без газ по лек наклон (напред) и натисна съединителя. В моя случай (при ръчка) го свързам с това, че прекъсва тягата от мотора към кутията.
Това имам като наблюдения.
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
Като се замисля и аз съм го усещал това и в двете посоки като се опитам да се покатеря някъде бавно бавно. Нещо, което рядко се случва, защтото е ниска шкодичката. Аз се развалих и започнах да карам само на ауто холд и на това съм го отдавал...
- димон
- Обратна връзка:
АI -то дава следния отговор, дали е вярно...
Откъде идва звукът?
Когато се опитвате да изкачите бордюра много бавно, колата има нужда от повече сила (въртящ момент), за да преодолее 5-сантиметровото препятствие. В този момент се задействат две системи:Hill Start Assist (Асистент за потегляне по наклон) / Auto-Hold: Дори да не сте на голям баир, когато предните колела срещнат съпротивлението на бордюра и колата спре, компютърът отчита, че превозното средство е "заклещено". За да не тръгне колата напред (надолу от бордюра), когато пуснете спирачката и подадете газ, системата задържа спирачните апарати за части от секундата. Металното "ЦЪК" е звукът от рязкото освобождаване на спирачните накладки в момента, в който подадете достатъчно газ, за да преодолеете бордюра.Луфт в спирачните накладки (Накладки в апаратите): Спирачните накладки имат съвсем лек, фабричен луфт в спирачния апарат, за да не блокират от топлината. Когато колата се опитва да тръгне назад, но бордюрът я бута напред, накладките се изместват в леглата си. При подаване на газ те рязко се забиват в срещуположния край на апарата и изщракват.
Вредно ли е за автомобила?
За кутията и мотора: Не, не е вредно. DSG кутията с мокри съединители при О4 TDI е изключително здрава. Когато се качвате изведнъж ("мазно"), използвате инерцията. Когато спрете пред бордюра, съединителят на DSG започва да приплъзва леко, за да отдели, докато не подадете газ. Компютърът управлява това безопасно.За окачването и спирачките: Това е просто работен звук на механични компоненти. Не причинява повреди или преждевременно износване.
Откъде идва звукът?
Когато се опитвате да изкачите бордюра много бавно, колата има нужда от повече сила (въртящ момент), за да преодолее 5-сантиметровото препятствие. В този момент се задействат две системи:Hill Start Assist (Асистент за потегляне по наклон) / Auto-Hold: Дори да не сте на голям баир, когато предните колела срещнат съпротивлението на бордюра и колата спре, компютърът отчита, че превозното средство е "заклещено". За да не тръгне колата напред (надолу от бордюра), когато пуснете спирачката и подадете газ, системата задържа спирачните апарати за части от секундата. Металното "ЦЪК" е звукът от рязкото освобождаване на спирачните накладки в момента, в който подадете достатъчно газ, за да преодолеете бордюра.Луфт в спирачните накладки (Накладки в апаратите): Спирачните накладки имат съвсем лек, фабричен луфт в спирачния апарат, за да не блокират от топлината. Когато колата се опитва да тръгне назад, но бордюрът я бута напред, накладките се изместват в леглата си. При подаване на газ те рязко се забиват в срещуположния край на апарата и изщракват.
Вредно ли е за автомобила?
За кутията и мотора: Не, не е вредно. DSG кутията с мокри съединители при О4 TDI е изключително здрава. Когато се качвате изведнъж ("мазно"), използвате инерцията. Когато спрете пред бордюра, съединителят на DSG започва да приплъзва леко, за да отдели, докато не подадете газ. Компютърът управлява това безопасно.За окачването и спирачките: Това е просто работен звук на механични компоненти. Не причинява повреди или преждевременно износване.