Малко да обновим темата с впечатлението за първия месец и изминати над 2500км. и заредени 500kW на нощен домашен ток цена около 45 евро.
През този период имах 4 пътувания над 300км.
Димитровград- Прохода Вратник (втори етап от Джирото) -Димитровград -
300км с разход 18.5kw/100km
Димитровград-Козлодий (през прохода Шипка) -
350км с разход 15.8kw/100km (останал капацитет в батерията
HV Battery energy content 12000 Wh или около 22% по BMS или 18% по Табло и около 80км по табло)
Козлодуй- Димитровград (през прохода Шипка) -
350км с разход 14.8kw/100km (останал капацитет в батерията
HV Battery energy content 15000 Wh или около 26% по BMS или 22% по Табло и около 125км по табло)
Така .. малко разяснения за капацитета на батерията и колко я зарежда и т.н.
С обикновен ELM327 и приложението CarScanner може да се види всичко необходимо за състоянието на батерията като важни данни са:
Maximum energy content of traction battery - това е реално колко е останалият капацитет на батерията. При нова трябва да е 77000Wh - при мен е 70400Wh
HV Battery energy content - това е реално колко батерия остава. Тук има една особенност - когато заредиш до 100% не се пълни до
Maximum energy content of traction battery , а BMS си оставя горен буфер около 5000Wh и при мен при 100% показва около 65700Wh. Също така при 100% заредена батерия по табло, BMS я показва около 95%.
SOH на батерията - той се смята по следния начин.
Maximum energy content of traction battery /77000*100%
Все още не съм падал под 8-10% .
Всички зареждания да правени на монофазен или 3 фазен домашен нощен ток. Още не ми се е налагало да ползвам Бързи зарядни станции. Но скоро планувам по далечно пътуване и ще дам отзиви и за тези неща.
Иначе ако караш разумно и с ограниченията можеш да постигнеш много добър разход и километри изминато разстояние.
И една тема за размисъл - На кой режим да се кара по икономично - A (автоматично рекуперация) или В (активна рекуперация).