Bobeca написа: 26.04.2026, 10:05:38
От любопитство, каква ти е логиката? Аз лично си я изразходвам до 20% като карам извънградско, просто за да имам някаква останала - за подгряване/охлаждане ако спра, непредвидено задръстване и тн. Като си я зареждам преди да тръгна и си я охлаждам/подгрявам съответно.
Логиката при Тойота е следната (не знам как е при Шкода в случая). Батерията е на 100% и мога да карам САМО на ток докато стане 0%. Реално тогава батерията обаче не е 0% а е да речем едни 30% (което се равнява горе долу на 4-5 kwh) Тези 30% са нужни на колата за:
1. Да може да се кара в хибриден режим (като нормален хибриден автомобил).
2. За да имам 4х4 - защото при мен 4х4 се постига с мотор отзад (нямам кардани и никакъв хардуер който тръгва отпред и стига до задния мост).
3. За да си имам винаги пълната обещана мощност от 306 к.с. - тя се постига в ДВГ, преден мотор и заден мотор.
Тук има един огромен плюс при моята кола сравнено с обикновените хибриди. Обикновените хибриди имат батерия с капацитет около 0,8-1,0-1,2 квч. При мен е около (не знам точно колко) 30% от голямата батерия - което е около 4 - 5 квч. Това е 4- 5 пъти по-голяма батерия в чист хибриден режим, отколкото при нормалните хибриди. Карах на познат РАВ4-ката която си купи след мен и е чист хибрид. Разменихме си колите (моята на 0% батерия). Карахме заедно в града, аз неговата, той моята. Той забеляза че когато кара моята - много по-често той кара само на ток и ДВГ се пусна много по-рядко, а аз забелязах че неговата се кара много по-малко на ток и ДВГ работи много повече. Това се постига с по-голямата батерия при мен.
Примерно пътуване до морето и обратно.
Тръгвам от Русе за Гърция с напълно заредена батерия (100%) и в Гърция пристигам на 100% батерия!
Запаля ли колата задавам хибриден режим и по този начин пак си карам на ток и на бензин. Като тук ползва от този описан по-горе резерв (който не виждам като проценти на дисплея). Включва си на ток постоянно, ползва тока за задния мост и за ускорение, за да имам цялата мощност - и в същото време си я рекуперира по спускания и когато се движа нормално).
Стигам в Гърция на 100% батерия за да мога там да ги ползвам когато обикалям из селата - там не ми трябва двигател. Наясно сте че тази кола (която е около 2,5т с 4 човека, пълна с багаж и с огромна кутия Thule на покрива) не е икономична когато карам само на ток магистрално или по-бързо извънградско. Затова предпочитам тогава да карам само с ДВГ и в хибриден режим. Там вече когато съм пристигнал и когато нямам багажи си карам само на ток из селцата и когато обикаляме из разни забележителности. Там е икономична и мога само на ток да мина много повече километри. Изтощих си батерията там докато обикалях всеки ден.
Тръгнах обратно от Гърция до Русе пак в хибриден режим, но този път вече на 0% батерия. Тогава карам като обикновен хибрид само че батерията ми (в хибриден режим) е няколко пъти по-голяма от обикновените хибриди на Тойота. Затова и разхода ми е нисък извънградско, защото ползвам доста по-голяма батерия. Това компенсира предполагам по-голямото тегло на колата (батериите които мъкна).
Мога да включа и зареждане на батерията докато карам в хибриден режим. Докато крам ДВГ зарежда батерията, но само до 80%. Там вече е ясно че разхода не е особено нисък - тествал съм го само веднъж - на магистрално каране (магистрала Тракия). Там си карах с около 140-150 км/ч и пуснах режим зареждане. За около 100тина километра ми зареди от 0% до 80% батерията - разхода беше около 1,5л по-висок за тези 100км. Което пак не е зле - на цената на 1,5л бензин имах заредни 80% батерия, която ми е около 60км градско.