Skoda Kodiaq plug-in хибрид

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

bega4kata написа: 26.04.2026, 13:44:52 Предполагам че в хибриден режим когато батерията е заредена на 100% и тръгнеш за някъде, като пристигнеш няма да е на 100% пак. То няма смисъл.
Ако сложиш на ръчен режим и я блокираш на 100%, може да си седи на 100% колкото си искаш. То пак я ползва, но я дозарежда и икономия някаква има. Логиката е, че ти може да знаеш по-добре от колата какво ще правиш и къде ще караш. Аз лично си пазя батерията (примерно 40%) за задръстванията по границите като пътувам извън България. По-комфортно е да висиш 2 часа с климатик на батерия и да не запали нито веднъж ДВГ-то.
bega4kata написа: 26.04.2026, 13:44:52 има задафена дестинация, да я изразходи интелигентно според ТОПОГРАФИЯТА и вида път- магистрала, междуградско, надолнища.....преминаване през населено място да премине в изцяло електрически режим и т.н.подобни.
Само ако имаш вградената навигация го прави това, до колкото ми е известно. Мисля не работи с Waze/Maps през Андроид Ауто. Тогава е хубаво да заложиш и междинните локации и крайната на маршрута в техния си GPS за да знае точно какво правиш. Нямам я и не съм го тествал като функция.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Много сложно туй бре.
Паля трактора и карам и не мисля :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Bobeca написа: 26.04.2026, 10:05:38 От любопитство, каква ти е логиката? Аз лично си я изразходвам до 20% като карам извънградско, просто за да имам някаква останала - за подгряване/охлаждане ако спра, непредвидено задръстване и тн. Като си я зареждам преди да тръгна и си я охлаждам/подгрявам съответно.
Логиката при Тойота е следната (не знам как е при Шкода в случая). Батерията е на 100% и мога да карам САМО на ток докато стане 0%. Реално тогава батерията обаче не е 0% а е да речем едни 30% (което се равнява горе долу на 4-5 kwh) Тези 30% са нужни на колата за:
1. Да може да се кара в хибриден режим (като нормален хибриден автомобил).
2. За да имам 4х4 - защото при мен 4х4 се постига с мотор отзад (нямам кардани и никакъв хардуер който тръгва отпред и стига до задния мост).
3. За да си имам винаги пълната обещана мощност от 306 к.с. - тя се постига в ДВГ, преден мотор и заден мотор.

Тук има един огромен плюс при моята кола сравнено с обикновените хибриди. Обикновените хибриди имат батерия с капацитет около 0,8-1,0-1,2 квч. При мен е около (не знам точно колко) 30% от голямата батерия - което е около 4 - 5 квч. Това е 4- 5 пъти по-голяма батерия в чист хибриден режим, отколкото при нормалните хибриди. Карах на познат РАВ4-ката която си купи след мен и е чист хибрид. Разменихме си колите (моята на 0% батерия). Карахме заедно в града, аз неговата, той моята. Той забеляза че когато кара моята - много по-често той кара само на ток и ДВГ се пусна много по-рядко, а аз забелязах че неговата се кара много по-малко на ток и ДВГ работи много повече. Това се постига с по-голямата батерия при мен.

Примерно пътуване до морето и обратно.

Тръгвам от Русе за Гърция с напълно заредена батерия (100%) и в Гърция пристигам на 100% батерия!

Запаля ли колата задавам хибриден режим и по този начин пак си карам на ток и на бензин. Като тук ползва от този описан по-горе резерв (който не виждам като проценти на дисплея). Включва си на ток постоянно, ползва тока за задния мост и за ускорение, за да имам цялата мощност - и в същото време си я рекуперира по спускания и когато се движа нормално).
Стигам в Гърция на 100% батерия за да мога там да ги ползвам когато обикалям из селата - там не ми трябва двигател. Наясно сте че тази кола (която е около 2,5т с 4 човека, пълна с багаж и с огромна кутия Thule на покрива) не е икономична когато карам само на ток магистрално или по-бързо извънградско. Затова предпочитам тогава да карам само с ДВГ и в хибриден режим. Там вече когато съм пристигнал и когато нямам багажи си карам само на ток из селцата и когато обикаляме из разни забележителности. Там е икономична и мога само на ток да мина много повече километри. Изтощих си батерията там докато обикалях всеки ден.
Тръгнах обратно от Гърция до Русе пак в хибриден режим, но този път вече на 0% батерия. Тогава карам като обикновен хибрид само че батерията ми (в хибриден режим) е няколко пъти по-голяма от обикновените хибриди на Тойота. Затова и разхода ми е нисък извънградско, защото ползвам доста по-голяма батерия. Това компенсира предполагам по-голямото тегло на колата (батериите които мъкна).

Мога да включа и зареждане на батерията докато карам в хибриден режим. Докато крам ДВГ зарежда батерията, но само до 80%. Там вече е ясно че разхода не е особено нисък - тествал съм го само веднъж - на магистрално каране (магистрала Тракия). Там си карах с около 140-150 км/ч и пуснах режим зареждане. За около 100тина километра ми зареди от 0% до 80% батерията - разхода беше около 1,5л по-висок за тези 100км. Което пак не е зле - на цената на 1,5л бензин имах заредни 80% батерия, която ми е около 60км градско.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Благодарим за хубавите разяснения.
SimichOil написа: 27.04.2026, 08:42:53 За около 100тина километра ми зареди от 0% до 80% батерията - разхода беше около 1,5л по-висок за тези 100км. Което пак не е зле - на цената на 1,5л бензин имах заредни 80% батерия, която ми е около 60км градско.
интересна сметка
SimichOil написа: 27.04.2026, 08:42:53 Тук има един огромен плюс при моята кола сравнено с обикновените хибриди. Обикновените хибриди имат батерия с капацитет около 0,8-1,0-1,2 квч. При мен е около (не знам точно колко) 30% от голямата батерия - което е около 4 - 5 квч. Това е 4- 5 пъти по-голяма батерия в чист хибриден режим, отколкото при нормалните хибриди
Моята е 0,9 на мекия хибрид.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Мнение от Bobeca »

Не е по-различно от при нас с няколко разлики:
- Нямаме 4х4.
- Струва ми се, че скритият капацитет е по-малък от 30%, но не знам колко е. Има го със сигурност и предполагам е разликата Нето/Бруто (20/25 kWh).
- Няма опция да ти зареди батерията над текущия %.
- При нас електрото минава през DSG-то, сиреч имаме предавки и на магистрала не е толкова зле на ток да се кара. Да, не е толкова ефективна като градско.

Аз лично си я зареждам батерията дори и на дълъг път. Доста по-приятно ми е да си я ползвам постоянно. И разхода е коренно различен.
SimichOil написа: 27.04.2026, 08:42:53 Което пак не е зле - на цената на 1,5л бензин имах заредни 80% батерия, която ми е около 60км градско.

Това излиза много добре като сметка? Ако не се бъркам е аналогично на разход 2,5/100 бензин, което градско е непостижимо с ДВГ и звучи нереално добре.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Bobeca написа: 27.04.2026, 09:55:34нереално добре.
за това написа интересно...
Но може би е неточно изчислено.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Мнение от Bobeca »

То сигурно не е невъзможно, особено като знам, че има разни такива японски и китайски модели, които ползват ДВГ-то точно за генератор само. Предполагам, че като го ползва хем за придвижване, хем за зареждане, ДВГ-то може и да става доста ефективно? Знам ли!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Да, Хондите новите са така. Но магистрален разход със 100км. 1,5л. [smilie=pardon.gif]
Малко невероятно ефективен ми се струва.
То само така ще ги правят ако е верен.
GUNTER SERVICE
Изображение
sapiora

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq iV

Мнение от sapiora »

Имаме ли в менюто за зареждане на батерията или в приложението някъде да си зададем график на зареждане? Например, като я включа да се зарежда, искам самото зареждане да започне в 22:00 ч. Имам някакъв спомен, че съм виждал нещо подобно, но не мога да открия в никое меню (кола или приложение).

Другото, което ме интересува. Като приключа с шофирането ми излизаше кратко резюме след като изгася колата. Къде мога да го намеря и да настоя какво да ми се показва?
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

Демек да се ползва " нощна нафта"...Така схванах мисълта..
[smilie=sarcastic.gif]
...много правилно...и аз бих постъпил така щот съм...цънцър ! ;)
п.п. сега при лятното време е от 23.00...да знаеш.
sapiora

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq iV

Мнение от sapiora »

Кажи ка юк става [smilie=beach.gif]
Haigo

Шкода Новак

Мнение от Haigo »

Отказах се от PHEV на Кодиака. Далече са от тая технология, а и за мен не е ок щом няма къде да си зареждам колата. Отделно 1.5 двг … като съм на бензин ще е доста по бавна от сегашната. Определено Тойота са доста добре развити в хибридите. Но и цената е съответно по голяма. Сравнявам последния рав4 и Кодаика. За влектричките - мисля, че макс до година ще почнем да виждаме нов вид батерии - SOLID STATE, там вече играта ще е друга. На малките шасите ще удря 1000 км пробег без да се влияе от външната температура. Това си е бъдещето.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

SimichOil написа: 25.04.2026, 22:15:08
stefan L написа: 24.04.2026, 18:26:53 Да де, ама тръгваш с напълно заредена батерия от контакта.
Сами, с неговия трактор, който е по-мощен, дава същия разход без да зарежда от контакта.
Не ! С колкото батерия тръгна, с толкова се връщам. Извънградко никога не карам на ток само, а в хибриден режим.
С каква средна скорост по КОМП? И какъв разход на ток ти показва КОМПА?
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Някоя снимка ако пуснеш няма да е лошо.
Boneti

Шкода Новак

Мнение от Boneti »

Здравейте, последните две седмици ми се наложи да карам доста извънградско. Заредено на 100% Кодиачето, като го карам на хибриден режим, ръчно настроен да запази батерията на 20% и силна рекуперация. Единия път ми даде 6,2, а втория път 6.8. Карал съм с 150-60 км/ч. Батерията няма опция да се самозарежда и след като падне има бууст, който помага при изпреварване и ускорение. Колата се държи прилично дори и без грам батерия, все пак е семеен тежък SUV. Аз си го представях, че няма да прехвърля над 5л на 100, но това е положението. Зареждането няма опция да се направи за определен час. Батерията в зимни условия не издържа за повече от 60км, а сега като се оправи времето около 80-100 се минават спокойно. С един резервоар минавам макс 650км. За мен лично е трябвало да направят резервоара малко по-голям, както и батерията в хибриден режим да изкарва малко повече. Дано да съм бил полезен.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”