За или против добавките за дизел

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

Естествено, че като не сипваш на някоя колонка "зад ъгъла", или от варели, ще бъде чист на толкова километри [smilie=sarcastic.gif]
Аз също с години карах с BDC, но дизеловата кола я карам по-рядко и затова се отказах последните 2 години. Иначе не мога да кажа нищо лошо за добавката.
Колата винаги е вървяла добре, никога не е пушлявила, филтъра винаги беше в топ кондиция. Дизела иска яко каране и настъпване, тогава няма от какво да се притеснява човек. Стане ли кола за ходене на пазар или ако се гони минимален разход на гориво - отпиши го двигателя.
Аватар
krachunov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

SlipX написа: 11.02.2026, 16:12:20 На последните си 4 коли винаги слагам добавки и основно Бардал БДЦ и зареждам само от хубави бензиностанции, като последните 5 години само в Шел. Проблеми с дюзи и филтри никога не съм имал,
Това че си сипвал бардал, не показва нищо. Най - вероятно нищо не е навредил, но още по - вероятно не е и спомогнал.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Аз на нафтата добавям дизел и всичко е супер [smilie=sarcastic.gif]
На бензиновия звяр слагам октан бутер, що иначе не може да си покрие изискванията на горивната карта [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Любител

Шкода Новак

Мнение от Любител »

Явно никой няма опит с добавките...
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Любител написа: 11.02.2026, 19:59:34 Явно никой няма опит с добавките..
А какъв опит се очаква да има човек [smilie=sarcastic.gif]
Като карах голф 4 съм слагал газ за горене. Ставаше един тихичък голфа....Имах един фокус дизел,сипах му веднъж бардал, и една сутрин на минус 18 не запали. 50 Хил. км. По късно се пръсна мотора. Аз лично не мисля, че е от бардала [smilie=sarcastic.gif] После само нови коли, за чий да им слагам добавки? Вървяха си на гръм, няма проблеми, пари да хвърлям е така не мисля, че е нужно.
Както вече писах, добавям дизел в нафтата и давам газ, много газ [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Любител написа: 11.02.2026, 19:59:34 Явно никой няма опит с добавките...
[smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] как никой
Нали ти написах , че ВИНАГИ слагам.
Или Бардал или Лики моли спийд тек.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

Любител написа: 11.02.2026, 19:59:34 Явно никой няма опит с добавките...
Карай си колата с кеф и не се занимавай с глупости.
Газ и това е. ;)
Аз така правя. [smilie=music.gif]
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

SlipX написа: 11.02.2026, 16:12:20 Айде заклеймихте и бардала вече... Тук в този форум, ако не си със стадото с всички топ коли, топ масла, топ добавки не ставаш.
Добра вечер!

Кое е стадото?
Познаваме ли се лично?
Работим ли заедно?
Ако е - НЕ , моля да не се обиждаме на стада и прочее.

Хората работят с мен по няколко причини :
✅Коректен съм
✅Не съм печалбар
✅И гледам да давам, а не да взимам
✅Работя с факти , когато казвам нещо , а не ЕЖК

Като например една последните комуникации с БАРДАЛ и прехвалената им плазма

PLASMA / E-P4 при Bardahl не е стандартизирана или научно дефинирана технология.
Няма публикувани TDS, ASTM/SAE/STLE публикации, HTHS, NOACK, TBN, нито OEM approval тестове, които да описват механизъм, химичен състав или измерим tribofilm ефект.
Терминът „PLASMA“ не съществува в трибологията,използва се като маркетингово наименование. Реално става дума за конвенционален /ester-based additive package, без доказана уникалност спрямо други съвременни формулации.
Без количествени данни и независими тестове не може да се твърди технологично превъзходство,само съответствие с минимални API/ACEA

Съответно инвестирам много да се развивам и посещавам всякакви семинари и обучения и - ДА - БАРДАЛ е маркетингов продукт.
БАРДАЛ не произвеждат нищо, нито масла , нито добавки и така нататък .
Маслата им в момента се бутилират от Френската Компания Кофран, чието масло е на цена санитарен минимум.Нямат дори одобрения и спецификации.

Неслучайно не го предлагам, а дори напротив и не само за него - мога да продавам повече добавки отколкото масло, но няма как да стане и тук хората могат да го потвърдят , а имам и достатъчно чатове.

Колата Ви е била и е Ок от редовно каране и качествена нафта.
Това с филтъра на 12 000км изобщо не го коментирам , несериозно е .
Дори филтри на 30 000км при гаранционно обслужване са ОК, а реално горивния се препоръчва да се сменя през смяна, това също спестявам на колегите тук , вместо да им нашивам по 95лв за горивен на всяка смяна.

Добавките , които предлагам/внасяме/дистрибутирам са ОЕМ одобрени!
Това са групата на BlueChem популярни най-вече като PRO-TEC, POWERMAXX за източна Европа.

Лики Моли са Ок
Хадо също

Това , което препоръчвам като добавки са две основни

Флъша за двигателя
Оксикат за катализатори и ламбда сонди

Вършат чудеса.

Така, че ако нямате някакви реални доводи, тестове и прочее , моля да си запазите обидите за Вас.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

krachunov написа: 11.02.2026, 17:30:44 Това че си сипвал бардал, не показва нищо. Най - вероятно нищо не е навредил, но още по - вероятно не е и спомогнал.
При БДЦ особено - плацебо

БАРДАЛ имат рейсинг брутална добавка , но тя е за състезания и няма нищо общо с евридей.
Литъра е няколкостотин лева и трябва да се изгори моментално иначе престои ли става мазало.
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

baijoro написа: 11.02.2026, 15:25:15 Сподели какви неща виждаш, по какви проби и за кой Бардал става дума.
Има неща, които няма как да споделя.
Цетан Бустер
Октан Бустер +1 пункт с 300 зора при обявени 5
За премахване на водата в горивото - най-лошо представяне.
Флъш на охладителна система.
Изображение
Аватар
SlipX

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG

Мнение от SlipX »

Не съм имал за цел да обиждам. Просто споделих, че с лека ръка всичко се заклеймява, защото еди си кое е най-доброто и другите не стават. Нищо от написаното ти не ми говори нищо. По скоро звучи като много маркетингов трик и механизъм от сорта на "виж колко много знам, вие простосмъртни пълни хал хабери такива". Споделих опит за 15 години ползване, че с нищо не ми е навредил. Напротив за мен добавките се слагат с цел превенция, а не след дъжд качулка.
С най-добри чувства!
Поздрави :)
Аватар
krachunov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

SlipX написа: 11.02.2026, 21:12:53 Напротив за мен добавките се слагат с цел превенция, а не след дъжд качулка.
Ами да, за това сипвай премиум. То разликата между двата е точно добавките. А и уж подлежат на някакъв контрол. Както написах другото е [smilie=pardon.gif]

А относно ефекта на добавките може да се преразкаже така. "Всеки който пие вода ще умре".
Аватар
morpheus

Škoda Фен

Гараж: Passat b8 2.0 tdi
Octavia 3 2.0 tdi
MB GLE

Мнение от morpheus »

Темата с добавките е изключително дълбока и комплексна.
Реалността е проста: ако не си триболог,химик, не работиш в лабораторна среда и нямаш достъп до спектрален анализ, FTIR и пълна TDS документация, просто не добавяш нищо към маслото примерно…никакви подобрители, сгъстители, фрикшън „чудеса“ и подобни. Цветът на маслото/добавката -син, червен, зелен, розов- в 99.9% от случаите е чист маркетинг. Качеството не се вижда визуално, а единствено чрез анализ, технически лист и официални одобрения. Всичко останало е маркетинг. Същото важи и за горивата- те никога не излизат фабрично „чисти“. В рафинериите се използват цетан/октан подобрители, депресатори, детергенти, стабилизатори и други добавки, което е напълно нормална индустриална практика. Разликата идва не от това дали има добавки, а какви суровини се използват и кой стои зад формулата. Когато избираш бранд, избираш производител, а не блендер, пакетажник или маркетингова компания. Само реален производител може да предостави пълна информация за състава, суровинната база, сертификатите, OEM одобренията и реалната проследимост на продукта. Такива производители са малко например BlueChem Germany и BASF, които са сред основните играчи в Европа и произвеждат или доставят суровини за добавките на почти всички „популярни“ брандове, често продавани под различни гръмки търговски имена. Те стоят и зад голяма част от OE добавките. Именно затова всеки продукт, който се рекламира като „уникален“, трябва да бъде четен, проверяван. Трибологията не е маркетинг, а химия, физика и измерими лабораторни доказани факти.Няма ли ясна информация за състав и сертификати TUV и тн. остават само претенциите
Product manager of engine and industrial oils
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

https://www.skoda-bg.com/forum/view ... 1#p420651

Питащият колега може да прочете тази тема, вместо да пуска нова.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Карам от 20 години дизели. На по - старите съм слагал добавки. Разлика не съм видял нито във вървене, нито в разход. Колата си е същата. Счупен мотор нямам, нито задръстени дюзи, турбини и т.н. и с добавки и без добавки.

Основното, което постигнах с добавките е няколко пъти да се полея и да смърдя с дни. Това няма измиване. А ако го разсипеш в колата, направо и драсни клечката и я остави да си изгори.

И понеже не видях някакъв смислен ефект нито на роторната помпа, нито на бомба дюзата, нито на комън рейла - спрях да се занимавам с глупости.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”