Skoda Karoq vs Kia Sportage

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
skrejat

Шкода Новак

Мнение от skrejat »

Здравейте, нов във форума!

Търся мнение за избор на компактен SUV.
Опциите ни се ограничиха до Карок и Киа Спортаж предвид бюджет и пространство.
В детайли: Karoq 1,5 TSI Ambition с DCC и пакет матрични срещу Sportage 1,6T MHEV Comfort ниво.
Киата излиза малко по-евтина, но няма някои екстри.

Докато се чудим жената пък почна да разглежда RAV4 на старо [smilie=search.gif]
Ще се радвам да чуя вашите отзиви кой модел смятате, че си заслужава.
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

skrejat, трудно ще се намери колега, който да е ползвал посочените за сравнение два автомобила.[smilie=search.gif]
Погледни и тук:
viewtopic.php?t=5312
Колегата е сериозен и поддържа автопарка си.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

Не съм убеден, че Кия-та е с по-малко екстри, даже напротив. Идва с екстри, които при шкода се плащат допълнително.
Аз тоя Карок Амбишън, 1.5tsi с DCC не успях да го докарам в конфигуратора. Т.е разбирай, че такава комбинация може и да не може да се поръча към този момент.
Преди 2 години като търсихме автомобил се бяхме загледали сериозно в Киа Спортидж (предният модел). Все пак избрахме шкода, но пък ни струваше около 8к отгоре на Спортиджа. По него време имаше публично достъпни документи за гаранцията на всеки агрегат на Кия и ми направи много лошо впечатление, че за много неща в този автомобил имаше супер скромна гаранция - под 1г. А се рекламират като автомобили със 7г гаранция :).
Не особено успокояващо е, че подобни документи за Шкода - няма... Никъде черно на бяло аз не съм виждал какво и кога съм длъжен да обслужа и каква е гаранцията за различните агрегати.
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

Преди не много време имахме подобни размисли и колебания. В крайна сметка сина ми взе Нисан Кашкай ниво Асцента, а аз Т-рок Лайф с добавени екстри. Според мен е силно пепоръчително освен оборудване, цена и пространство да се тестват колите възможно по-дълго и то в искания вариант, за да бъде избора обективен. А за това трябва време и късмет, така, че късмет! :)
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Мнение от spaldingrs »

Двата автомобила са в един сегмент, но като визия и екстри са различни. Към моминта киата е с 12, карока с 9 месеца доставка(неофициално - данни от мрежата).На корееца централният дисплей е по-голям. Двата са свързани и тн. Шкодата пък има голям избор за визия на инструменталното табло(ако го поръчаш де). Подреждат се приоритетите и стреляш. При мен беше по-лесно, защото при избора изобщо не ходихме да гледаме Киа(жената каза и ние решихме). А и Шкодата вече ме беше докоснала така, че нямах търпение да я поръчам. Другите (Кашкай, Корола - крос, Пежо 2008, Т-крос, Т-рок и субаро) нямаха шанс пред Карока). Дори ме беше яд, че забавих поръчката с един ден. Затова трябва човек сам да си реши. Все пак ти ще я караш, а и инвестицията не е малка.
Стара кола "читава" 40к+лв. Говорим за нещо на по-малко години, добре оборудвано и изглеждащо. Но можеш и да съжаляваш горчиво после, че не си взел нова.
Така че, моят съвет е да си помислиш ти хубаво, пробвай колите и изборът ще ти се прояви! :)

Имаше и клип с превод или на български, но не го намирам в момента.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

skrejat написа: 03.06.2023, 16:17:25 Karoq 1,5 TSI Ambition с DCC и пакет матрични срещу Sportage 1,6T MHEV Comfort ниво.
сравнявайки Ambition срещу Comfort, не виждам смисъл да се избере Киата - особено предвид пластмасовото табло от зрънчо и пикселизираните дисплеи.

Вече при Executive е друга бира - аз чакам 1.6 T-Gdi 150к.с ръчка. Мен там ме спечелиха много големите екрани, богатата медия, матричните фарове, безключовия достъп, полукожения салон, наклона на задните седалки и възможността за равен под. Когато поръчвах, дилърчето умело ме излъга, че КИА-та ще дойде много бързо, а в Шкода ми казаха, че под 6 месеца няма да чакам ... та засега просто си чакам. :)
Lyubo

Шкода Новак

Мнение от Lyubo »

Аз като продадох Пасата (Производство 12.2017) този Януари ми трябваше спешно нова кола и взех Спортидж Комфорт наличен. Дори не го карах, само пробвах куфарите как стават в багажника :) .
Дисплеят не е уау, но върши отлична работа. Има всички системи за безопасност, което е най-важното. Предните седалки са малко дървени, вярно е, иначе на задните облегалки се регулира наклонът и има равен под. Динамиката е задоволителна, а разходът-приличен. Като возия мога да сравнявам О3 фейслифт нова, Пасат 8 и Спортидж. Между О3 и Пасата според мен всичко е в полза на Пасата и то с много. Изненадващо обаче Спортиджа вози много по-добре от Пасата в града (особено на павета и неравности), също и през Петрохан (тук е по-субективно). Пасатът има леко предимство на хубав път с висока скорост, макар Спортиджът да има изненадващо добър комфорт до 160км/ч. (не съм го карал с повече).
Ако пак трябва да купувам и има наличен, отново бих взел Спортидж. Ако има налични алтернативи, не знам-трябва да се прецени.
Отначало трудно преглътнах дизайна, но свикнах. Вътре е ОК, нищо азиатско бих казал. Иначе с огненото оранжево много се връзва.
Да кажа и за фаровете-индиректният ЛЕД макар и базов свети отлично (много по-добре от този при О3 Вижън). На Пасата бяха халогени и база за сравнение няма. Автоматичните дълги работят също на ниво.
При близки условия (цена, оборудване, клас, срок за доставка и пр.) винаги бих предпочел Шкода или Фолксваген пред всяка друга. Просто харесвам дизайна и как е организирана технологията, макар возията да куца понякога.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

Lyubo написа: 04.06.2023, 14:02:09 При близки условия (цена, оборудване, клас, срок за доставка и пр.) винаги бих предпочел Шкода или Фолксваген пред всяка друга. Просто харесвам дизайна и как е организирана технологията, макар возията да куца понякога.
аз също бих предпочел Skoda/VW - основно заради задвижване и двигатели.
Можех да се включа за чудесен Sportline - автомат Selection или ръчка Sportline/Style, но сроковете за доставка ме отказаха. KIA-та е добра от към оборудване, дизайна е субективен, но излизат някакви грешки със софтуер на мотора, на медията, та може да не са изпипали много нещата. Ревюта говорят, че комфорта в КИА-та е доста добър, има висока шумоизолация и както е написал @Lyubo, дори при по-високи скорости са комфортни. Ще видим.
Имам желание да дойде и да я пробвам тая КИА, но ако не дойде в срок, отивам и взимам нещо налично - дали пак ще е SUV, ще видим от наличностите към онзи момент в бъдеще. Примерно сега има прилични Qashqai :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

sonnyer написа: 06.06.2023, 09:47:02 Ревюта говорят, че комфорта в КИА-та е доста добър, има висока шумоизолация и както е написал @Lyubo, дори при по-високи скорости са комфортни. Ще видим.
Това е дефинитивно. Шкода е от край време е пример за посредствена шумоизолация. Славата на KIA в това отношение е точно обратната - колата си е определено тиха. Говорим за паразитните шумове - вятър, гуми и т.н. Не за мотора. Бих казал, че в това отношение КИА си е на нивото на премиум марките, докато Шкода си е на нивото на бюджетните.
Бееееее.....
Аватар
netizen

Skoda Electric

Гараж: ID.7 Pro Tourer

Мнение от netizen »

Спортидж вътре е космос от към дизайн, сравнено със VAG. Отвън е... да речем субективно. На мен ми харесва единствено бял GT , всичко друго е като кръжок по рисуване на японски дечица манга художници уонаби [smilie=sarcastic.gif] Когато се чудех дали да си купя такава кола, бях правил някакво проучване и масово хората се оплакваха от проблеми с мотора (мисля, че все още единственото което може да се купи е 1.6tGDI). Заради много честите регенерации влизал бензин в маслото, като цяло едва ли не било забранено градско шофиране или работа на място - някакви такива безумия [smilie=pardon.gif]
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

netizen написа: 06.06.2023, 11:36:10 Заради много честите регенерации влизал бензин в маслото
Техните бензини имат регенерации?
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Всички бензини с GPF могат да правят регенерации. Ако има такъв филтър в актуалните двг на концерна Хюндай-Киа , би трябвало пак да прави регенерация при достигането на условията за изпълнението и. Пропускам ли нещо :) ?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Че има филтър има, ама никой досега не беше изревавал от чести регенерации на бензин.
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Имаме служебна КИА Спортиж автомат от предното поколение сега ще прави 200хил.км и 4 години. За този период освен проблем с разтоварващия клапан на турбото, който не е работил и оттам попиля катализатора, нищо дриго не е правено по колата. Не е жалена от към каране. Укачването дори и сега е доста стегнато почти като на нова кола. Шумоизолацията е на ниво като при Ауди А6 вътре е страшна тишина дори при виаока скорост около 180. Единствено двигателя на високи оборти има едно тъпчене и там се чува една идея повече. Вътре е доста добре подредена и лесна за управление.
Не съм се возил и карал Карок, но от познати съм чувал, че шумоизилацията не е на ниво. Иначе дригите системи и агрегати предполагам са еднакви като представяне.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Возих се на нова хибрид КИА Спортиж, купена април т.г., около 150 км. Предпоследно ниво на екстрите (не знам как се казва).
Външно ми е прекалено космически, а вътре интериора тип офис-бюро с монитори също ми е прекалено, но аз съм "консерва".
Телефонът с медията можеше да се свърже само с кабел.
Автоматичната ск. кутия не показва на коя предавка си.
Положително впечатление ми направи меката возия и адекватното поведение на матричните фарове. При настигане на автомобил доста от далече почва да го "изрязва".
При разминаване никой от насрещните не се "оплака".
Относно гаранцията собственикът знаеше за 7 г. за всичко.
И да допълня, че за тези 150 км, които пропътувахме ДВГ се включи и изключи сигурно "хиляда" пъти.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”