Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Здравейте, брат ми има Октавия 2 1.6MPI 2007година (бившата моя кола). Колата е купувана нова и сега е на реални 150000км, но за съжаление старият компресор на климатроника е блокирал.Сложили са му нов компресор Mahle. Климатроникът работи отлично, докато оборотите на двигателят не станат повече от 3600. Над тази стойност компресорът изключва ( гледам го с VCDS) без да набива грешка и когато оборотите паднат под тези 3600 включва веднага. Това го прави както на настойка Lo на температурата, така и на Auto. Пробвах както плавно така и рязко да покачвам оборотите, но резултатът е едни същ. Прилагам и снимки със параметрите на компресора и стойностите с които работи при различни обороти на двигателя.
Моля за съвет ако някой се е сблъсквал с такъв проблем.
Забравих да напиша,че майсторът се е усъмнил, че новият компресор който е сложил е дефектен и го е сменили гаранционно пак със същият модел, но няма промяна. Оригиналният по спомен беше Sanden.
Температурата е била около 15-16 градуса. На първата снимка оборотите са 3400 и налягането е 8bar. На другите снимки оборотите са по-високи и съответно компресора е изключил, като причина се вижда код 18.0 в полето Compressor shut off code. Зачетох се в интернет за тези кодове и 18.0 го дават, че е engine speed too high at standstill. Точно това ме озадачава, защото оборотите не са критично високи, а се активира тази защита. Проверих и кода на новия компресор и в нета излиза,че е подходящ за този двигател. Ако това което съм намерил като описание на този код за грешка е вярно, излиза че по някакъв начин се е променил този защитен параметър което ми е много чудно. Ако някой има идея какво още да проверя ще съм благодарен да сподели.
Добър вечер,
имам нужда от съвет. Колата ми е Октавия дизелова 2-ка 150кс. И преди 3 дни компресора зададе багажа беше Sanden. По каталожния номер излязоха два заместителя и взех Nissen. Уж всичко да е ок, обаче духа хладък въздух, а не както преди. Намалявам на 20 градуса и си духа пак едва едва, а преди не можех да си държа ръката много пред въздуховоди. Проверихме за грешки евентуално в датчик или каквото и да е свързано с климатика, но нищо не изписа.
Dakata,
Да ти напълнят добре охладителният агент и да сложат оцветител. После караш 1000 км и се връщаш при специалистите извършили процедурата за да погледнат за оцветявания/течове.
Преди месец и моят компресор сдаде багажа и го смениха с Mahle. Сега всичко е ок. Върни се при майстора и да прегледа всичко: налягане, клапан, перка, датчици /между другото ако е температурен датчик трудно ще го хване диагностика/. И както каза колегата по-горе, да източат цялата система и да я напълнят с цветен да евентуални течове.
Здравейте,
Благодаря за съветите. Източихме газта и я върна пак, каза, че машината дава супер параметри. Аз на седмица минавам по 800 км магистрала, защото работя далече от местоживеенето си и така се налага. Няма течове това го провери вчера, но днес пак ходих след обед при майстора и той ми показа клипче как се калибрира и рестартира климатроник. Направих го и взе да работи като преди...магия. дано да не полудявам, но наистина работи. Чак не ми се вярва, но пу пу да не са му уруки. Благодаря много, че се отзовахте на въпроса ми. Желая лека вечер и .