Ептен странен проблем? с климатроника

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

Здравейте, колеги.

Смея да твърдя, че от вече година и половина собственик на Октавията, съм изключително доволен от колата, без грешка е. Преди около година не ми бачкаше студеното на климатроника, бях пуснал тук тема, кръстена "Странен проблем с климатроника", но я заведох за фреон и перка на радиатора и всичко точно.

Преди около седмица, в най - голямата жега, си карам градско по тангентата възпитано, с около 120, климата на 3, да подухва лекичко, по едно време почна от централната конзола от духалките да излиза съвсем лек, без мирис, бял дим. Спрях го и пак го пуснах и всичко точно. Отдадох го на прах, или нещо подобно.

След това съм минал около 500км без проблем.

Одеве седя на пуснат двигател, без колата да се движи, с пуснат клима и по едно време почна да се запотява от вътре предното стъкло, пуснах го на 3, почна да излиза повече бял дим, пак без мирис, по - точно мирис на водна пара и като го усилих, все едно тоя дим се издуха и спря да излиза такъв. После покарах още малко, всичкото се развива като действие на спрян климатроник и на пуснати джамове и си се прибрах, без проблем. Вдигнах капака, всичко си работи, перките си въртят, когато трябва и не въртят, когато не трябва, не грее двигателят и димът не излиза от измежду корите, а баш си от духалките.

Климатроникът си работи, поддържа си правилната температура и на топло, и на студено, обаче, пак от духалките на централната конзола, забелязах, че, когато колата е спряла, или се движи бавно, идва някакъв съскащ шум, който, с увеличаване на скоростта, намалява и в един момент над 60-80км/час изобщо го няма. После като спра на светофар, пак се чува, не винаги, но от време на време. Не зависи от това колко е натоварена колата, всъщност и двата пъти бях без багаж и единия път сам, единия - с 1 пасажер.

Та общо взето, поради финансови причини, ще мога да ида на майстор на 7ми или 8ми, а преди това ми се налага да мина около 200-250км още, на тия дати ще я водя и за смяна на масло и без това. На какво може да се дължи този странен за мен лично феномен, нещо опасно ли е и горе долу за какви пари се оправя? :)
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Ако изпотяването на стъклото ти се стори мазно, погледни дали не е мокро под предните постелки в купето. Сигурно радиаторчето на "парното" е пробито.
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

Не е мазно, точно все едно водна пара, с ръка го бърсах, мазно няма, поне не ми се струва такова, не оставя и следи от вътрешната страна на прозореца. Пак да кажа, при спрян климатроник се случва това. Погледнах, няма мокро пред, зад, под, около стелките.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

sasho написа: 27.08.2021, 15:15:51 пуснат клима и по едно време почна да се запотява от вътре предното стъкло, пуснах го на 3, почна да излиза повече бял дим, пак без мирис, по - точно мирис на водна пара и като го усилих, все едно тоя дим се издуха и спря да излиза такъв. После покарах още малко, всичкото се развива като действие на спрян климатроник
Последно със или без включен компресор на климатика?
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

Taratajki написа: 27.08.2021, 16:31:09 Последно със или без включен компресор на климатика?
Изключен. Копчето на 0. Като го пусна, излиза, издухва се и спира да излиза дим. За 500 километра ми го прави втори път. :)
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Изглежда ми като да се мокри се филтъра за купето. Виж го.
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

zloQQ написа: 27.08.2021, 17:27:16 Изглежда ми като да се мокри се филтъра за купето. Виж го.
За това не съм се сетил, ще го погледна :)
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Ако е пара, нящо трябва да нагрява вода, за да стане на пара [smilie=pardon.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Или силно да охлажда много влажен въздух, но пък компресора е спрян...
Ако е електрически проблема със сигурност ще мирише...
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

Сух е филтъра на купето
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Имал съм подобен случай на старата Фабия 1 преди много години. Както го описваш, излиза като дим много леко от духалката, но всъщност е по-скоро като все едно отвотиш фризер през лятото и се появява една мъгла.
Нямам спомен вече, но не сме правили нищо. Говоря на изуст, но дали пък вътрешният обменник не се обледява?!?! Виж дали конденза капе отвън.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

The Hooligan написа: 27.08.2021, 18:50:41 Имал съм подобен случай на старата Фабия 1 преди много години. Както го описваш, излиза като дим много леко от духалката, но всъщност е по-скоро като все едно отвотиш фризер през лятото и се появява една мъгла.
Нямам спомен вече, но не сме правили нищо. Говоря на изуст, но дали пък вътрешният обменник не се обледява?!?! Виж дали конденза капе отвън.
А точно нещо такова е. Ще погледна. Профилактично като извадих филтъра на купето, видях, че е пълен с мизерия и листа, та го смених поне, сега ако не друго, поне минава въздух през него :D
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”