Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
zar написа: 28.09.2020, 14:22:58
За возията съм сигурен ,че е по-добра от тази с 50 ,но стабилността в завои ми е интересно ,как я усещаш?
Аз съм малко лаик, ама с каква скорост трябва да караш за да има отрицателен ефект върху стабилността разлика между гума 50 и 55? Според мен над 160.
Аз винаги бих заложил на повече гума и просвет вместо стабилност при скорост, която не е позволена на пътя.
Не знам дали следите "модата" в Европа, но почват масово да свалят максимално позволената скорост.
Това най-вече би се усетило от човек, който добре познава колата си и я кара по-спортно в завои - да кажем на планински път.
Максималната скорост няма общо в случая. Иначе си прав, че само у нас и в Полша има ограничение 140 (изключвам Германия).
Между другото височината на гумата не е фиксирана, а е съотношение от ширината (казвам го, защото наскоро в разговор с дългогодишен шофьор установих, че той си мисли, че 50 или 55 е някакъв фиксиран размер)...
redalex написа: 28.09.2020, 17:55:09
Това най-вече би се усетило от човек, който добре познава колата си и я кара по-спортно в завои - да кажем на планински път.
Точно това ме интересува и с тази мисъл попитах колегата по-горе
На кратко, втората цифра показва колко % от ширината (фиксиран размер) е височината на гумата. При размер 190/50 височината е половината на 190 мм, т.е. 95 мм. Аз поне така го помня.
@redalex и @Simov, благодаря. Човек се учи докато е жив. Аз се чудех как така на Тойотата гумата е 195/65/15, а на Мицубишито е 225/55/18 и изглеждат доста по-големи като балон.
zar написа: 28.09.2020, 14:22:58
добре ли се държи колата със тези гуми на 55?За возията съм сигурен ,че е по-добра от тази с 50 ,но стабилността в завои ми е интересно ,как я усещаш?
Като я купих беше със стари зимни 50-ки и с тях карах само докато се прибирах от Германия - т.е. почти само магистрално. После веднага скочих на 55-ките а зимните са ми 16-ки така, че нямам обективно сравнение. Предимството според мен на 55-ците е по-добрата визия (особенно в сравнение с 16-ките с които ми изглежда дори малко нелепо) и возия. Недостатъкът им е, че скороста на километража и джи пи ес-а е еднаква т.е. нямаш ги онези 5-10 км/ч. реална по-ниска скорост и трябва да се внимава с превишаването на разрешената скорост. Предполагам, че и малкия просвет който остава между гумата и подкалника не добре при офроуд на кал. Както казаха и колеги в предишните постове сигурно и стабилността в завои е по-малка.
До @Ramzes - Пролет и Есен ги преглеждам аз подкалниците. Нещо не е доизмислено добре и при двата модела "Skoda", които имам. Поне антикорозионното покритие да беше безупречно..