Superb 2 FL 2014 1.8 TSI - в търсене на съвети за превантивна поддръжка

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2008г. до 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
vg_vassilev

Шкода Новак

Мнение от vg_vassilev »

Здравейте, колеги. Наскоро наследих от баща ми Skoda Superb 3T (Combi, Mk2 2014 година) с двигател 1.8 TSI EA888 Gen 2 (код CDAA), и търся съвети за поддръжка и превантивни ремонти от хора с личен опит с този двигател, в идеалния вариант точно в Шкода. Четох доста хорър истории по форуми, най-вече че обтегачът на ангренажната верига е бил доста проблемен, както и разтягане на самата верига; разход на масло, калпави водни помпи, и теч на масло от т.н. "rear main seal".

Колата е закупена 2015 г., в момента е на 97300 км и винаги е поддържана само в Еуратек или Бохемия Ауто, доколкото знам не е посещавала други сервизи. Маслото е сменяно спрямо предписанията, но по мое мнение някои от интервалите на смяна са били твърде дълги - най-дългият е 20К км. До 2023 е използвано само Castrol LL 5W30, после в Бохемия Ауто са минали на 0W30. Ремъкът на алтернатора + обтегач са сменяни два пъти, за последно през 2023-та. Дискове и накладки са сменени миналата година. За последните 10 години колата не е имала никакви сериозни проблеми.

Доколкото знам (понеже още не съм имал време да я покарам достатъчно), разходът на масло е доста пренебрежителен - около 1л/10000км.
Ангренажната верига и обтегач не са сменяни никога - доколкото чета, това трябва да ми е приоритет? Някой сменял ли е комплекта в Еуратек в София, доволни ли сте, каква цена г/д мога да очаквам? Бихте ли ме посъветвали дали е препоръчително да сменя и водната помпа профилактично, дори и да приемем че в момента няма течове? Има ли нещо друго, което е хубаво да се подмени или поне прегледа?
Аватар
Kiko

Škoda Ентусиаст

Гараж: Служебна Dacia Duster

Мнение от Kiko »

Дай боже на всеки такива наследства от бащите :)

Сменяй на 10 000 маслото и си я карай - колата е създадена за дълги и удобни пътувания.
На морето колите са най-бързи!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Само карай. Веригата ще я чуваш сутринта, но на тези км и тази година, не я мисли още.
Свещи трябва да смениш и масло на кутията.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: VW Passat B8.5 2.0TSI, Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Привет, ако имаш някакви проблеми или въпроси за колата препоръчвам да посетиш сервиза на Краси Спасов (https://www.facebook.com/spasoffGarage/?locale=bg_BG) - много им разбира на TSI моторите.

На тези километри обаче си далеч от "черната" статистика, за която си чел.
Покарай няколко седмици, събери впечатления и ако нещо те притеснява питай тук.
Веригата е далеч от смяна, а обтегача беше проблемен в по-ранни версии на този мотор, през 2014 би трябвало вече да си със правилната ревизия.
vg_vassilev

Шкода Новак

Мнение от vg_vassilev »

Благодаря на всички за коментарите!
Предвид всичко, на този етап ще сменя двиг. масло защото са си минали 10000 км от последната смяна, както и това на скоростната кутия, като мисля направо да я заведа в Еуратек и да се възползвам да ги помоля да ми изготвят оферта за смяна на ангренажния комплект. Според сайта им това е възможно да е включено в сервизната им програма 4+, макар че имам съмнения тъй като пише "ангренажни ремъци к-кт". След това ще преценя в зависимост от цената дали да го правя сега или да изчакам малко.

За свещите съм пропуснал да спомена, че са сменяни на 57000 км (2022г), та засега мисля да ги оставя.

Вече я покарах малко из и около София и се държи чудесно, не се усещат странни вибрации, придърпване, или мисфайъри при студен старт, както впрочем и не чувам веригата при студен старт - или поне не мога да разпозная такъв шум. Прави ми впечатление обаче, че винаги, дори и на загрял двигател си има едно леко почукване на празен ход. Не знам дали е нормално или не, мога да ви го запиша на клипче?
zakov 1

Шкода Новак

Гараж: Peugeot 308 Т9 1.2T/130hp

Мнение от zakov 1 »

40000км са добър пробег да се замислиш за смяна на свещите. На моето Пежо препоръката е 30000.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb II”