Shake написа: 28.12.2023, 17:47:32
0. Финансиране
Тука въпрос нямам, просто споделям моя избор. След доста сметки, прецених, че потребителски кредит е доста по-добрата опция. Банката даде сравнително добра лихва 4.15%, спестявам изцяло нотариуса, а и имам контрол къде да са гражданската и каското и за колко.
И аз стигнах до това заключение.
1. Вземане от ЕТ
Има ли нещо специфично, за което да внимавам и гледам, като вземам колата и подписвам договора за покупко-продажба? Наскоро четох, че на един колега предния капак бил огънат и имало луфт на капака на двигателя. Предполагам, че стандартен оглед е достатъчен, но може би има нещо по-специфично.
При мен нямаше нещо специфично. Единствено забелязах една 10 см "драскотина", която се оказа остатък от лепилото на найлоните. След 3-4 потърквания изчезна.
2. Регистриране и гражданска
Мисля да оставя ЕТ да я регистрират. Не ми се занимава с КАТ и реших да не пестя едни 120лв. Дилърът каза, че ще е нужно нотариално заверено пълномощно. Има ли нещо специфично, което да знам или като цяло си е стандартен процес?
Също така, как стои въпроса с гражданската? До колкото знам, КАТ искат колата да има вече сключена гражданска и после се прави анекс с талона. Иска ми се аз да си намеря най-добрата опция за гражданската, но ако ЕТ я регистрира, как ще стане точно?
И аз така направих. За пълномощното - от Еуратек ще ти дадат попълнено такова, само минаваш през нотариус да му направи заверката. Да, гражданската си я правиш предварително, можеш да се разбереш с търговеца долу-горе кога очаква КАТ да отидат да регистрират, за да знаеш от коя дата да я пуснеш. При мен не искаха да им нося полицата, КАТ си проверяват за наличието на ГО по електронен път. След като получиш регистрационен номер се прави анекс към ГО-то, за да бъде вписан. Аз получих моята ГО без зелена карта. Според застрахователния ми агент просто са я забравили, според една мома в централата на застрахователната компания винаги било така при застраховките на автомобили без регистрационен номер, вземала се след като колата бъде регистрирана. Не знам кое е вярно, но зелената карта си я взех после, отново с анекс, за 3 минути работа, но ходих до офис.
3. Каско
Дълга тема си е това. Предполагам, че има начин да задвижа каското още преди да е регистрирана колата? Иска ми се, като я взема финално, вече да има каско и да не се потя до вкъщи

. Също така, четох, че понякога искат GPS и имобилайзер, ама мен май не ми се иска да я пипат. Всякакви съвети, идеи и коментари за каското както и къде съветвате да го направя биха били полезни.
Същото като ГО - няма проблем да се направи предварително, после се добавя регистрационен номер. Дали има изискване за GPS зависи от застрахователната компания. Доста компании предлагат ГО и Каско в пакет, освен това има и отстъпки ако избереш вариант за Каско с някакво самоучастие. Аз помолих човека, който ми прави застраховките да ми направи оферти от различни застрахователи и така избрах.
4. Разработване на колата
Тъй като ще ми е първа нова кола, за какво трябва да внимавам при разработването на колата и колко км е това “разработване”? То е ясно, че на мен ми се иска да я опъна на макс още първия ден, но май не е най-правилното нещо
При предаването ще ти обяснят, в manual-a също пише нещо мъгляво. Като цяло по тази тема има 100 различни мнения. При мен това, което ме посъветваха беше за първите 3000 км. да я карам нормално, нито твърде бавно, нито да я изпъвам в много високи обороти (kickdown, максимална скорост и т.н.).
5. Обслужване
Как стои въпроса със смяната на масло, накладки и всякакви други такива неща, които ще ми се наложи да сменям по време на гаранционния срок? Предполагам, ЕТ решава какво и как да прави, а аз само кихам кеш?
По време на гаранцията трябва да я обслужваш в Еуратек. Не мога да кажа дали има нещо, което можеш да правиш на колата извън техен сервиз без това да влияе на гаранцията. Има заложени интервали на обслужване, които са задължителни, но за мен някои от тях са твърде дълги - първа смяна на масло мисля, че беше на 30к км. Което не означава, че не можеш да поискаш да я обслужат по-рано, просто си запазваш час когато решиш, отиваш, обслужват я, плащаш си и това е.
Относно ГТП - на фабрично нов автомобил първи ГТП се прави на 3тата година, а следващия - на 5тата. Това, което ми обясниха е, че за да имаш 2 години валиден ГТП след първия трябва задължително да се отиде преди датата на изтичане, а не точно на нея. Пример: ако ти регистрират колата на 01.01.2024 ще има валиден преглед до 01.01.2027, но за да може следващия да е валиден за още 2 години трябва да се направи преглед най-късно на 31.12.2026.
6. Самата Кола
Всякакви съвети за настройки, пинизи, различни режими и прочее биха били полезни. Първия месец ще бъде голямо разучаване и напасване със сигурност.
По колата - ще си играеш с настройките и ще си я нагласиш както ти харесва

Това, което ми идва наум е настройката на MySkoda приложението. Ще я направите с търговеца за 5 мин, но при мен не сработи в началото, даваше грешка, няколко дни по-късно ходих отново до Еуратек и довършихме активацията. Бях чел някъде, че това се случва често, на колата явно и трябва някакво време да се "обади" в Чехия и да потвърди, че вече се кара.
Нещо друго - при мен колата беше без авариен комплект, явно като правят КАТ регистрацията на място не го търсят, нямам представа

Аз лично си взех от Еуратек, заедно с едни гумени стелки. И последното, което ми идва наум е, че колата вероятно ще дойде с летни гуми, та се подготви и по този въпрос.