Шкода Камик или Рено Каптюр е-тех

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Sybev

Шкода Новак

Гараж: Тойота Камри

Мнение от Sybev »

Здравейте, колеги. Преди няколко години имах чуденка между супърб и тойота камри и получих ценни съвети от вас, както в темата, така и на лични. Сега отново съм пред подобна дилема между две коли - Шкода Камик и Рено Каптюр Е-тех. Не знам какво ще изберем и дали ще се сдобием с марката Шкода, но се надявам на съвети от ваша страна. И двете коли все още не сме ги пробвали. Края на този месец ще имаме възможност и ще добием впечатление от тях, но искам да направя ,до колкото е възможно, предварително проучване, хем да знам какво да очаквам, хем ако има нещо по време на тестовете да питам представителя. Избираме втора кола за семейството за жена с две деца и целия багаж. Ще се кара предимно градско, като, когато мен ме няма в България (около 5 месеца в годината), жената ще пътува на всеки месец, месец и половина от Варна към Пловдив. Та искаме да не е типичната малка градска кола, а нещо средно на размери, за да е удобно и на магистралата. Камика го мислим да е Монте Карло с 1.5 тси и дсг кутията + някоя допълнителна екстра и в порядъка до 55 000 лева. За Каптюр - той ще е пълен хибрид с новата технология на рено. Не съм запознат с технологията и не знам до колко е подобна на тази на тойота, която ползвам в моето камри. Също така не знам и до колко е надеждна технологията понеже е сравнително нова. Потърсих в рено форума, но и там няма много информация. Каптюр след нивото и някоя и д-р екстра идва една идея по скъп от Камик след бонуса от 5к лева. Ако има някой, който да е бил пред подобен избор ще се радвам на изводите, които си е направил. Тук само вметвам, че поглеждам и Рено Аркана пълен хибрид като там парично отиваме малко над бюджета - около 60 000 лв. Благодаря ви за всеки един коментар.
Alvin_iv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI

Мнение от Alvin_iv »

Здравей колега!
Преди 3 години бяхме пред същата дилема-Каптюр 1.3 бензин или Камик 1,5. В крайна сметка избрахме Камик-а. Основното беше вътрешното пространство и изгледа, спрямо речното. Иначе Каптюр е с по-иновативен дизайн и ни се видя малко по-модерен от вътре!
Камика е с по-калпава пластмаса и ми скърцат дръжките на вратите при допир!. За хибридите нямам виждане, но с този двигател на Шкода, с два изключващи цилиндъра съм докарва разход от 3.9л/100 по маршрута Ловеч-Враца-Ловеч за 238 км. Това е със скорости до 80-90 км, без резки ускорения. Средният ми разход за 40000 км е 5,00, като я карам 90%извънградско. По магистрала може да качи и до 6 със скорости 130-140.
Арканата външно, цветово и като дизайн много ми харесва! Заглеждам се по тях всеки път. Въпрос на усещане и най-вече до проба и тест драйв е!
Успех с избора!
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Каптюра е много по добре като автомобил. Нямат база за сравнение.
Със Карока на предно го сравнявайте Каптюра
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Sybev

Шкода Новак

Мнение от Sybev »

Благодаря много за изразеното мнение. Наистина впечатляващ разход. При подобен разход, не ми трябват нито, хибриди, нито електрички. Смятам, че и жената ще го докарва нещо подобно, за извънградско, понеже изпреварванията ще се броят на пръстите на двете ръце сигурно за една година. За града какви разходи мога да очаквам. То и от град на град има голямо значение, но все пак. Например при мен за Варна с моето камри хибрид съм около 4.5 до 4.7 градско лятото с вкл климатик. Когато отида в Пловдив пак през лятото разхода е между 4 и 4.2. Съответно и зимния в двата града е подобен с около 0.7 горница. Тествано вече многократно с десетки резервоари. Горното обаче не знам до колко може да е вярно за конвенционален автомобил. Относно дизайна, пространството и качеството благодаря. Ще им обърна внимание. По скоро и на ни води пространството не толкова качеството. А какво би споделил за маслото. Чета от тук от там за доливане на масло между смените, но в същото време гледам в сайтовете редовно всички 1.5 тси мотори са с по 150 Хил км и нагоре, което еднозначно говори, че няма проблеми с този мотор. Поне не е масов. Може и да бъркам. Отдавам го на неправилно обслужване. За дсг също нямам притеснения. Има си до колкото знам нейните си особености като подрусване или нещо подобно, но явно просто така си работи. Като цяло за качеството на Камик и издръжливостта нямам съмнения.
Sybev

Шкода Новак

Мнение от Sybev »

bega4kata написа: 13.08.2023, 10:49:28 Каптюра е много по добре като автомобил. Нямат база за сравнение.
Със Карока на предно го сравнявайте Каптюра
Благодаря ви за насоките. Дори не съм поглеждал Карок, защото идеята беше кола със средни размери по подходяща за града и да е приемлива за магистрала няколко пъти в годината. Ще му хвърля един поглед сега като размери и цени, но може би с Арканата трябва да го сравнявам като че ли. Само един доуточняващ въпрос. В първото ви изречение визирате хибридния Каптюр или обикновен бензинов?
Аватар
yovko

Škoda Фен

Гараж: Kamiq TSI 110hp (2023)
Обратна връзка:

Мнение от yovko »

Аз миналата година имах подобна дилема. И при мен надделя това, че при Kamiq вътрешното пространство сякаш е оползотворено по-добре. Дори не тествах Рено.
Sybev

Шкода Новак

Мнение от Sybev »

Да, по просторен е вътре. Говоря на база числата от документите. Багажното пространство обаче е съизмеримо, дори на Каптюр задния ред седалки се плъзгат напред и освобождават още място. А някой има ли наблюдения относно шума при шофиране. Поне при Камик кажете как е със скорости около 120, по нагоре няма да се кара.
Аватар
ss27

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kamiq 1.5 TSI DXDB 6MT

Мнение от ss27 »

Камика е сравнително безшумен вътре дори до 140 км/ч. До колкото знам има допълнително обезшумяване между двигателя и купето. За харч на масло още не мога да кажа защото карам от скоро такъв мотор. От Еуратек ми казаха, че по принцип всички TSI горят масло, но всякаш е на късмет и на начин на каране, защото има хора на които още не им се е налагало да доливат. Имайте на предвид, че от 2022 Шкода и VW слагат по-новата EVO2 генерация на 1.5 TSI и е възможно да няма все още много актуални отзиви по форумите.

За разход на гориво градско мога да кажа, но няма да е много точно, защото съм още под 1000 км и очаквам в бъдеще да падне като се разработи мотора. За сега извънградско Пловдив-София ми гори към 6л на 100км като на магистрала съм карал с 130/140 км/ч, в града ми харчи 8, 9 и дори 10 при повече задръствания. По принцип ако не се натиска много газта двигателя често работи само на два цилиндъра и би трябвало да е доста икономичен, но аз като цяло обичам да се изнасям бързо на светофари и кръстовища и не гледам много икономията.
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

Това с падането на разхода и дигането на вървежа е само в сънищата на мераклиите. Камика е дигната Скала(Рапид). В общи линии за мен СУВ без 4х4 е безмислена покупка, но автора си знае.
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

Хибрида на Рено е сполучлив и градския му разход е осезаемо /може и над 2л./ по-нисък от TSI мотор, включително и с ACT. На извънградско няма никаква разлика, дори TSI мотора може да даде икономия /но незначителна/ в сравнение с Реното с многорежимната кутия. Ако разхода има по-съществено значение Реното има предимство. Иначе да, известен факт е, че TSI мотор не харчи масло най-много до 5-7к. километра пробег в зависимост от стила на каране и процента извънградско. И ако се сменя масло и филтър на такъв интервал вероятността за проблеми преди 200-250к. километри е малка. Отделно от мотора проблемите с DSG кутията със сухите съединители са известни и настъпват обикновено по-рано. Но при всеки избор важи старото правило - мислим рационално и действаме емоционално. :)
Затова е добре да се тестват. :)
Sybev

Шкода Новак

Мнение от Sybev »

Благодаря за поредните мнения. Всеки един със своята гледна точка и опит ми е много полезен. Разхода наистина ни е важен, особено с моментните цени на горивото. Бях залитнал по електричките и вече точно, когато ги отписах поради високата първоначална цена и дългия период на избиване и сега отново горивото отива нагоре, но все пак за мен все още си е по рентабилно за нашите цели да си караме фосилката. Дневна дистанция в града ще бъде минимум 60 км на ден. Ежедневната дистанция от вкъщи до златни пясъци. Ако нещо направи отклонения за друга работа да свърши може и около 80км да направи на ден жената. Включвам в това и ходения до детски градини. Така че сериозно искам да стигна до истината колко ще харчат тези коли. Сегашното й Ауди а3 не мога да го разбера с точност ама си отива между 8 и 10 бензин + масло, та си я усещаме всеки месец като дръпна чертата. Относно това сув в града и до колко е практично, Ами в моя случай мисля, че е. Надяваме се след година, година и половина да се изместим да живеем в новата къща. Пътя не е драма ама не пречи да има малко повече милиметри отдолу особено при пълна кола, а и от време на време се налага да се дърпа ремаркенце за работа. Та тази кола ще бъде и оборудвана и с теглич, когато се наложи да я взимам аз и да си върша работа. Определено ще пиша около края на месеца след като направя тестовите на всички коли и да кажа на кое сме се спрели. Мен сякаш още от едно време се си ме дърпа към шкода, но гледам да потушавам емоциите и да избираме мъдро.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Sybev написа: 13.08.2023, 21:31:21 Бях залитнал по електричките
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=tekanp
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

Sybev написа: 13.08.2023, 11:12:19 За града какви разходи мога да очаквам. Например при мен за Варна
Около 10
Sybev написа: 13.08.2023, 21:31:21 Разхода наистина ни е важен, особено с моментните цени на горивото.
Ежедневната дистанция от вкъщи до златни пясъци.
Хибрид
Sybev

Шкода Новак

Мнение от Sybev »

stefan L написа: 13.08.2023, 22:08:28
Sybev написа: 13.08.2023, 21:31:21 Бях залитнал по електричките
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=tekanp
Колко съм ги гледал, колега. Дори Кона и Зое съм карал на тест драйв, както и веднъж тесла 3. В крайна сметка за следващите 5-7 години ще заложим на някой от автомобилите в темата. Може би след гаранцията на предстоящия автомобил, ако има финансова възможност ще се ориентираме към електричката и ако има повече смисъл от тях разбира се.
Sybev

Шкода Новак

Мнение от Sybev »

5rar написа: 13.08.2023, 23:22:45
Sybev написа: 13.08.2023, 11:12:19 За града какви разходи мога да очаквам. Например при мен за Варна
Около 10

Сериозен разход, колега. Надявам се имате наблюдения ако не от модела, то поне от мотора на друго купе. В моите представи и това, което съм чел от д-р колеги е, около 6 до 8 литра в града. Извънградското не го мисля въобще [smilie=sarcastic.gif]
Sybev написа: 13.08.2023, 21:31:21 Разхода наистина ни е важен, особено с моментните цени на горивото.
Ежедневната дистанция от вкъщи до златни пясъци.
Хибрид
Може би да. За съжаление само един колега по горе изказа мнение за надеждност на рено хибрида. Не мога да намеря инфо от рено форума или от собственици. Надявам се скоро да получа някакви коментари относно мои запитвания и да имам повече инфо. Така или иначе каквото разбера ще го споделям. Инфото е оскъдно и е добре всички, колебаещи се, да прочетат колкото може повече.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”