Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Здравейте имам два въпроса
В кои от двата щуцера на капака на горивния филтър / оградени на симката /трябва да се включи маркуча за постъпващото гориво .
При измерена компресия 23,5 бар на 4 - те цилиндъра при външна т. 20 градуса
Може ли да имаме съмнение за ударени /изкривени клапани .
BMM нали е TDI-PD? Стана ми любопитно - как се мери компресията на TDI-PD мотор? За моята O2 (2.0 TDI-PD BKD) едни майстори, който уж доста разбират, ми обясниха навремето, че на тези мотори не можело да се мери, тъй като подгревните свещи (които се развиват и на тяхно място се връзва манометъра) са под пластмасовия капак, който покрива разпределителните валове и дюзите и всички тези неща се били обливали с масло от някаква помпа, която качвала и пръскала там горе масло при валовете и дюзите. Затова, когато се развъртял мотора, при свален капак щяло да стане мазало от масло навсякъде. Така ли е? Или пък има друг начин за мерене?
smoke написа: 02.10.2022, 18:35:48
И? Как отговаря тази снимка на offtopic въпроса ми как се мери компресия на TDI-PD?
Показвам ти къде са свещите, но явно не ме рязбра или не си наясно. Няма лошо, в крайана сметка сме форум, да си помагаме и да си обясняваме. Та.. нищо не ги облива тях. Няма такива филми.
Информация за четящите темата - от дискусия с ЛС с uboy стана ясно, че има важна разлика между BMM и BKD. На BMM (който е 8v мотор) свещите са отвън на мотора (вижте на снимката горе онази хоризонтална шина зад оранжевата дръжка на щеката за маслото), докато на BKD (който е 16v) свещите са вътре в черната пластмасова кутия в горната част на главата, намират се под разпределителните валове, между дюзите, където се обливат с маслото на валовете. Затова на BMM е лесно да се измери компресията, докато на BKD е по-трудно.
uboy написа: 02.10.2022, 17:24:11
Компресията ти е доста ниска
И на мен ми се струва ниска но от друга страна по книжка го дават м/у 25 -30 бара при нов двигател измерено при тем. 30 гр. И като лошо състояние също дават 19 бар .
Дам след зацепване на ангренажа и след успешен пробен старт без тампона и тръбата към дросела , и в последстие при сглобено всико не запали след което диагостика беше записала датчик раз. Вал .Последваха няколко опита с преместване раздижното колело но не успешни после запали на спрей и последно с откачен датчик на вал пак запали за 10 секунди
И отново се хванах със зацпването , като превъртах ръчно ми се стори че в един момент не мога га да го превъртя и от там целя филм с клапаните .В крайна сметка вчера го зацепих явно както трябва и запали без притеснителни шумове .