Шкода Октавия с бензинов двигател

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
romanoff

Шкода Новак

Мнение от romanoff »

Здравейте,
от скоро съм във форума, тъй като реших следващата ми кола да е Шкода Октавия. Поразрових се но не успях да намеря конкретна тема само за бензинови двигатели. Извинете ме ако има такава.
Спрял съм се на Шкода Октавия 2 или фейслифта на Октавия 2.
Интересуват ме само чисти бензинови двигатели без газ.
Не съм привърженик и на дизела.Причините за това са: по-шумния двигател, по-скъпата поддръжка, подгряването зимно време. Не мисля че разхода е кой знае колко по нисък особено в задръстване или когато някой излезе извън града и реши да настъпи повечко газта. Карам служебна дизелова кола по цял ден градско и разхода не е по-малък от моята бензинова. Не на последно място са километрите, които изминава аз.
Изминавам най-много 10 хил. км. на година че и по малко. Карам малко градско от точка А до точка Б за 5-10 мин. по рядко за повече и от време на време извънградско за около 100 км, още по-рядко за повече, може би 1-2 в годината.
Интересува ме кои двигатели са подходящи. Кои са проблемни и в какво се изразяват проблемите. Колко скъпи са най-честите ремонти и какви са те.
Не се интересувам от двигателите RS и VRS не че няма да ми достави удоволствие карането но все пак. В същото време тези, които са 1.2 и 1.4 дали пък не са слаби.
Екстри като 4х4 и автоматични скорости не ме интересуват. Не че разбирам улеснението, но не мисля че ми е нужно. Двигателя да е с верига също. За мен всичко това едно че прави колата по-скъпа друго че евентуални ремонти също са по-скъпи.
И така с какъв двигател да е модела и от кои години да е?
Двигателите с турбо по-добри ли са или по-проблемни. Предполагам че ремонт на турбо не е много евтин.
Какво ви е мнението за коли от автокъщите ( автоджамбазите)?
Това е моето мнение и това са моите разбирания и предпочитания.
Ще бъда благодарен на всякакви мнения и на опровержение също.
Romanoff
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

romanoff, 1.6 mpi е двигателя ,който търсиш ако си се спрял конкретно на 02,02ф.л.Гори масълце ,но е добър двигател.Е зависи и как възприемаш определението "слаб двигател".Ама за 105 к.с. (или май беше 102) толкова.Иначе останалите дето са с "tsi" отзад много добре вървят и са пъргави ,но с твърде вероятни проблеми ,които ако се появят подръжката на дизелов ще ти се види песен направо ;)
Dieselgate Team member
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

Бензин 1.6/102 не е чак такъв мрътвец.
pepi

Škoda Фен²

Гараж: Octavia

Мнение от pepi »

zzankov написа: 28.03.2021, 20:00:26 Бензин 1.6/102 не е чак такъв мрътвец.
Като човек каращ такъв мотор, не, не е мъртвец. Според това, което е написал питащият, ще му пасне идеално
Аватар
romanoff

Шкода Новак

Мнение от romanoff »

Благодаря за отзивите придобих някаква представа за сега. Ще се опитам да конкретизирам още малко. MPI или FSI. Предимства и недостатъци. 1.4, 1.6 или 1.8. Всъщност 1.4 май бешеTFSI не съм сигурен поправете ме ако греша очаквам още мнения.
Romanoff
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”