Първо да ви поздравя за готиният форум които сте създали. Чета га от много време и ми е много полезен, но досега е нямало какво да кажа/попитам и затова не съм се и регистрирал. Бързо инфо за колата която карам: Шкода Супърб 2.0 дизел, 150 к.с. 7 степенен автоматик, година на прозиводство Апри 2018.
Сега имам нужда от помощ и съвет и ще съм много благодарен на Вашите кометари понеже съм малко объркан от различната информация която чета, а и много не разбирам затова си питам. Пиша в темата на ЕТ понеже, мисля, че е най-удачно. Ако е грешно ще направя нова.
Като гледам как си карам колата и как мисля да пътувам следващите две-три седмици, след Великденските празници ще удари 60,000 км и ще е за обслужване. В тази връзка имам следните въпроси:.
1.Колата досега е обслужвана само веднъж в ЕТ на 30,000 км когато смениха двигателното масло и всички филтри без горивен. Питах ги тогава, казаха няма нужда. Предишните ми дизелови коли на 30,000 км сменяха и горивен филтър, та се чудех ако и този път не поискат да го сменят дали да не ги накарам?
2. Като цяло съм скептичен към това в ЕТ да ми пипат колата,защото според мен не са много добри дори за рутинни манипулации като масла и филтри. От друга страна съм останал с впечатлението, че за да е валидна гаранцията на автомобила съм задължен да я обслужвам при тях. Някъде бях чел, че това всъщност не е така и стига да се прави както изисква производителят и се влагат одобрени масла и филтри и мога да докажа това, няма проблем да си обслужвам колата извън ЕТ. Четох гаранционните условия и така си ги написали, че не е много ясно последно дали съм длъжен да ходя при тях или не. Пък и доколкото схванах от написаното гаранцията е реално 2+3 години (общо 5 и/или 100,000 км) От написаното аз разбрах , че първите 2 години са от Skoda Auto Чехия, а допълнителните 3 години са от ЕТ. Та май за да я уважат ЕТ гаранцията в тези 3 години само при тях трябва да се ходи. Та на кратко длъжен ли съм да си сменям масла и филтри в ЕТ за да имам валидна гаранция или не? И къде точно да прочета това. Четох и една директива на ЕС за това,и пише, че не си длъжен , но там говорят за гаранция от прозводител, пък както аз го прочетох тука говорим за гаранция давана от дилъра ЕТ. И много се обърках
3. Ако все пак съм длъжен да съм в ЕТ, има ли разлика в начина на работа в различните сервизи из страната? Два пъти влизах за гаранционни ремонти и все имаш после проблем. Я забравили да завият нещо, я да свържат някакви кабели, и най-фрапантното беше, че една цяла пластмасова кора ми я бяха забравили да я сложат. Като им гледах тези грешки, почвам да се съмнявам и колко кадърно сменят масла и филтри. Та в този ред на мисли, дали извън София няма да се справят по-добре и ако да къде? То най-важно е човека който я прави, та ако може да помогнете с име на конкретен майстор в ЕТ които да поискам да я обслужи още по-добре (ако не е много нахално) Просто искам да си взема колата като знам, че някои си е свършил работа като хората , а не да я мисля, сега коя точно лампа на таблото ще светне защото не са вързали нещо както трябва и какво ще падне. Реален случай като ми падна цялата кора отдолу при движение с 90 км/ч по околовръстното. Не ме топли, че си оправят грешките после ( в това спор няма, че са съвестни), а това, че ми губят времето и отделно не мога да разчитам на колата когато ми трябва и има шанс да ме зареже някъде на път.
4. Битува едно мнение , че в официалните сервизи не ти сменят реално маслата и филтрите щото до гаранция все ще избута колата. Реално аз не мога да докажа дали наистина са ми сменяли нещо или не, но като чувам все истории как се е случвало и е нормално да се замислям. Има ли как да се наблюдава смяната на филтри и масла, поне за някакво вътрешно мое спокойствие?
5. По мои спомени, някъде бяха мернал , че човек може да си занесе в ЕТ собствено масло за двигател и скорости и стига да отговаря на спецификациите ще ти го сменят. Това наистина ли е възможно и ако да трябва ли да ги уведомя някак си , че искам това. И като допълнение на предишният ми въпрос, има ли как да се уверя, че наистина ми слагат моето масло, а не нещо дето те са решили да ми сложат или въобще да не ми сложат (точка 4) и да си приберат моето за тях си?
Мерси предварително на всички отговорили.
ПС. То ако на въпрос номер 2 отговора е, че не съм длъжен да ходя при тях за да имам гаранция, то и другите въпроси не са много актуални тогава И смятам да почна на 15,000 км да си сменям маслото вече особено ако мога да не е при тях. - просто ама хич не искам да ми пипат колата точно те и затова ходя минимално често