Абсурд, знаеш гоLa Furia Roja написа: На диното би трябвало с 20ките още повече коне на гумите да дам
Влиянието на джанти и гуми върху поведението на автомобила
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Stuci
- Гараж: APR Superb
- Обратна връзка:
goAPR
- La Furia Roja
- Гараж: Skoda Octavia V/RS APR Stage 3 IS38, Skoda Octavia Scout, Harley Davidson Fat Boy 2019 FLFBS
- Обратна връзка:
Не е абдсруд. Има логика.
Но аз бъркам, защото Диното не мери инерцията на Гумите по вала след като се изключи колата от скорост, а инерцията на маховика, който е задвижен от вала по време на ускорението.
Но аз бъркам, защото Диното не мери инерцията на Гумите по вала след като се изключи колата от скорост, а инерцията на маховика, който е задвижен от вала по време на ускорението.
@bega4kata каза:
Ама всичко да ти е Рево не е геройство.Всичко им е нескопосано на тях.Като започнеш от софтуера дето сеца, минеш през колера дето не пасва и стигнем до джантите, дето според И. Пецов няма проблем да се карат с навито тиксо на главините.
Ама всичко да ти е Рево не е геройство.Всичко им е нескопосано на тях.Като започнеш от софтуера дето сеца, минеш през колера дето не пасва и стигнем до джантите, дето според И. Пецов няма проблем да се карат с навито тиксо на главините.
- Stuci
- Гараж: APR Superb
- Обратна връзка:
Ванка, дори да не е абсурдно, то граничи с невероятното с Испири 20" да си по-бърз от 18" Ево. Първо разликата беше 2 кила и отгоре на джанта (по спомен) и второ тези килограми са пръснати на 2 размера по-големи джанти, респективно има и увеличен цялостен диаметър на колелата. Направи сравнението. Дори не ходи да замерваш, а просто смени комплекта за пробата.La Furia Roja написа:Не е абдсруд. Има логика.
goAPR
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Оригинална (за О2) 16" Сириус + Pirelli P7 205/55 тежи общо 16,8кг. Добре ли е?
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Много.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- Пешо - Щангата
- Гараж: Ex О1 TDI 4х4
Напълно нормално е теглото за заводски джанти с гума 16ка
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Най-леките джанти, с които съм карал Шкодата бяха едни 15" от Ауди - общо 13,8 с гуми Унироял. Ами много леки ми идваха - волана се въртеше с един пръст, както някога на 105L-ката. Отделно трудно се справяха с нютоните при настъпване. В завой си трябваше по-спокойно да се влиза.
Най-тежки бяха едни масивни 5-спицови 17" Magma Seismo - с Мишелин гуми бяха общо 19,2кг. Но пък най-красивите ми джанти досега. 7,5J и ЕТ35. Супер визия, не сееше при настъпване, в завоите беше много директна колата.
Сега пак се върнах на оригиналните 16" с които купих колата някога. Отдавна беше и съм позабравил как се държаха, но според мен ще бъде златната среда. Ще ги видя и тия Пирелита що за стока са.
Най-тежки бяха едни масивни 5-спицови 17" Magma Seismo - с Мишелин гуми бяха общо 19,2кг. Но пък най-красивите ми джанти досега. 7,5J и ЕТ35. Супер визия, не сееше при настъпване, в завоите беше много директна колата.
Сега пак се върнах на оригиналните 16" с които купих колата някога. Отдавна беше и съм позабравил как се държаха, но според мен ще бъде златната среда. Ще ги видя и тия Пирелита що за стока са.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
-
werz
- Гараж: Купчина ламарини
Леките джанти определено помагат,но помагат малко.Правилото е ,че подресорната маса се смята по 2.Повече помагат на завиване и спиране,като естествено за да се усети разлика трябва и сериозна разлика в теглото на колелото преди и след.
- La Furia Roja
- Гараж: Skoda Octavia V/RS APR Stage 3 IS38, Skoda Octavia Scout, Harley Davidson Fat Boy 2019 FLFBS
- Обратна връзка:
По принцип тежката джанта спъва ускорението,заради по-голямата си инертност....т.е. повече се съпротивлява когато нарушаваш състоянието и на покой, но пък има предимства заради по-голямата инерция...... т.е. по-лесно запазва движението си и определената скорост, веднъж постигната. По-трудно се спира както написа Верца, а и воланът по-трудно се върти.
На Диното също е интересно какво се случва, но досега не сме пробвали с наши коли.
Поне аз не знам.
Из нета има сравнения със замерване на една и съща кола с различни като тежест джанти.
Има и доста данни по чуждите форуми.
В единия клип, При разлика в теглото между комплектите / Гума и Джанта/ около 7.5 кг дават 20 конски сили разлика. Т.е. общо при 15кг повече маса, която Колата трябва да развърти, 20 коня се губят като мощност на колела. Тове е При измервани 320-340 к.с. на Гуми.
При по-малките коне естествено, че разликата ще е по-малка.
При друг пример са сравнени Три Различни 20ки с различни Гуми, т.е. с различни тегла на самите комплекти.
30.84 кг на комплект Гума Джанта.... 371к.с.
32.66кг 369к.с.
27.22кг 380к.с.
Общо взето може да се каже, че при 3-4 кг разлика на комплект се губят около 8-10к.с. измерени на колелото. 2кг и по-малко не оказват някакво особено влияние.
Разбира се Общият диаметър на Комплектите трябва да бъде еднакъв, защото при Диноджета, когато сложиш Комплект с по-голям диаметър ще даде повече мощност, защото все едно променяш Гиър Рейшото. Самите производители на Диноджет отбелязват това. Аз например когато я меря с 20ките ще загубя мощност на Гуми, защото Комплектът е с 2.5кг по-тежък от Ево 18ките, но ще спечеля мощност, заради по-големия диаметър, който завърта валяка.
Примерите са с коли задна предавка.
Колите са мерени на Инерционно дино, като Диноджета на Келеша.
При Електричните дина с ретардер, където принципът на мерене е друг и се мери под сериозно натоварване на двигателя, казват че Джантата нямала значение. При тях обаче практиката показа, че коли с голяма мощност на един мост не могат да се измерят коректно, липсва сцепление достатъчно.
Хъбовете, които са хидравлични и мерят на главини остават най-точната и коректна опция за мен.
На Диното също е интересно какво се случва, но досега не сме пробвали с наши коли.
Поне аз не знам.
Из нета има сравнения със замерване на една и съща кола с различни като тежест джанти.
Има и доста данни по чуждите форуми.
В единия клип, При разлика в теглото между комплектите / Гума и Джанта/ около 7.5 кг дават 20 конски сили разлика. Т.е. общо при 15кг повече маса, която Колата трябва да развърти, 20 коня се губят като мощност на колела. Тове е При измервани 320-340 к.с. на Гуми.
При по-малките коне естествено, че разликата ще е по-малка.
При друг пример са сравнени Три Различни 20ки с различни Гуми, т.е. с различни тегла на самите комплекти.
30.84 кг на комплект Гума Джанта.... 371к.с.
32.66кг 369к.с.
27.22кг 380к.с.
Общо взето може да се каже, че при 3-4 кг разлика на комплект се губят около 8-10к.с. измерени на колелото. 2кг и по-малко не оказват някакво особено влияние.
Разбира се Общият диаметър на Комплектите трябва да бъде еднакъв, защото при Диноджета, когато сложиш Комплект с по-голям диаметър ще даде повече мощност, защото все едно променяш Гиър Рейшото. Самите производители на Диноджет отбелязват това. Аз например когато я меря с 20ките ще загубя мощност на Гуми, защото Комплектът е с 2.5кг по-тежък от Ево 18ките, но ще спечеля мощност, заради по-големия диаметър, който завърта валяка.
Примерите са с коли задна предавка.
Колите са мерени на Инерционно дино, като Диноджета на Келеша.
При Електричните дина с ретардер, където принципът на мерене е друг и се мери под сериозно натоварване на двигателя, казват че Джантата нямала значение. При тях обаче практиката показа, че коли с голяма мощност на един мост не могат да се измерят коректно, липсва сцепление достатъчно.
Хъбовете, които са хидравлични и мерят на главини остават най-точната и коректна опция за мен.
@bega4kata каза:
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
А на 4х4 - 40 коня
Майтап...Няма разлика с 2 и 4 двигателни колела, защото и не двигателните трябва да се развъртят. Не висят във въздуха. Но пък дали диномайсторите го отчитат този факт?
- La Furia Roja
- Обратна връзка:
Диното знаеш, Стефане мери задвижващите.
Тези отзад пасивните вече примерно при предно или обратно - предните при задно, ще имат значение при Гернан замерването.
Естествено минус в пауъра при по-тежки гуми, джанти и дискове
@bega4kata каза:
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Scrub Radius
Може ли да ми обясните какво значи този "Scrub Radius" и как влияе на износването на гумите, на управлението на колата, на стабилността?
Гледам един калкулатор на гуми тук: Wheels Calc
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Günter Stg 1
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
100 пъти е коментирано.
GUNTER SERVICE

- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Да, ама основно е коментирано как влияе на ускорението и на спирането, а на стабилността и износването и управлението не толкова.bega4kata написа:100 пъти е коментирано.
Günter Stg 1
- _v_
- Гараж: Шкода Октавия Скаут
Как би се променило поведението на колата, ако от 225/50/17 мина за зимни на 205/55/17 ?bega4kata написа: 23.07.2018, 16:52:35 Скаута пак е с много малко по голям просвет идващ от по-големия диаметър на гумите.
225 45 17, срещу 225 50 17.
И 4 фара по не грознеят на Скаута.
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/