Тест драйв на Skoda Enyaq Facelift Sport Line 85X

Електрически модели на Шкода
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Erebus написа: 27.05.2026, 17:31:07 Дори допускам, че тия 800 волта толко ще пекат всичко около тях, че често колата сама ще си ги реже наполовина.
Точно обратното - 800V се използва точно за да се намалят загубите/греенето в инсталацията.
Бееееее.....
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

sapiora написа: 27.05.2026, 17:19:22 Отделно, дори и с времето капацитета на батерията да падне, излиза по-евтино да се подмени 26 кВ батерия отколкото 85 кВ батери
Малката батерия прави повече цикли за единица км и затова по-бързо се скапва. Около 4 пъти.
А това, че правиш добри км само на ток, но с 56 км средна скорост на МАГИСТРАЛА си е доста опасно начинание.
sapiora

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq iV

Мнение от sapiora »

Продължаваш да се заяждаш или поне на мен така ми изглежда и не знам защо, но моля те не го прави, когато не си разбрал цялата информация. На МАГИСТРАЛАТА КАРАХ с 90 км. (нямам как да ти го докажа, но и нямам желание да го правя). Този screenshot, който пожела НЕ означава, че съм карал тези 135 км. само на магистрала. Ако обърна внимание, по-горе бях писал, че имах ходене до Ихтиман, но може би не го прочете, а прочете сарказма на колегата с "препоръката" да карам с 50 км. и предполагам реши, че съм го направил.

Та, една проста сметка, ще покаже, че от София да Ихтиман са грубо 60 км. (в моя случай бяха 2 х 58 км.), което прави отиване и връщане 120 км. Имам минати още 15 км. в градски условия, в които със сигурност не можеш да поддържаш 50 км. за градско шофиране, и от там идва средната скорост от 56 км. Както и да е. Не знам защо влизам в обяснителен режим, отново.

Благодаря за мнението, наистина. Зареждам долу-горе веднъж в седмицата от 20% до 80%, като минавам приблизително между 10 - 15 км. на ден.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

sapiora написа: 27.05.2026, 22:09:55 Продължаваш да се заяждаш
Къде видя заяждане? Придържам се към фактите, които ти си постнал.
За живота на батерийката нещо да кажеш?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

sapiora написа: 27.05.2026, 22:09:55 Не знам защо влизам в обяснителен режим, отново.
От психологическа гледна точка го правиш, защото собственото ти самосъзнание оценява извършеното деяние като неправилно [smilie=pardon.gif]
Аз не се заяждам. Директно казвам, че електрокаристите са си сбърканяци [smilie=sarcastic.gif]
sapiora

Шкода Новак

Мнение от sapiora »

Моля, модератор да изтрие настоящото ми мнение.
Последно промяна от sapiora на 27.05.2026, 22:50:26, променено общо 1 път.
tenata

Шкода Новак

Мнение от tenata »

А мазутаджията с кървясали очи от търкане доказвайки правотата си в спор които никой не го пита.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Електричките са за скрънзите ;) Чичко скручовци [smilie=sarcastic.gif]
[smilie=kiss3.gif] не се сдържах
И аз ще си купя след време. Електрическите Шкоди са красиви, за разлика от електричките на другите марки.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

sapiora написа: 27.05.2026, 16:59:43 Дано да не звучи като заяждане, защото не е, но дали имате нещо с което да подкрепите твърдението, защото до момента освен позитиви, друго нямам.
То и аз не искам да звучи като заяждане. Коментирал във форума мнението ми за PHEV и като цяло то не се променя. Лично за мен не е най-доброто от двата свята, ми най лошото от двата. Изключително усложнено, ДВГ и без друго е изключително сложно с всичките му компоненти, ми отделно и електрическа кола да побереш. Съответно излишно тегло. Караш ДВГ, мъкнеш батерия и електромотори. Караш електричка и мъкнеш целия двигател и всичко с него.
Всичко това се отразява и на цената.
Ако съпоставиш цената на PHEV със същия модел с чист ДВГ, то сигурно трябва да изминеш 70-80к км само на ток за да избиеш разликата в цената. А ако ще го караш само на ток за да го избиеш, то защо направо не си вземеш чиста електричка, която ще е много по ефективна, с повече рейндж и тн.
Изображение
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Stoyanov написа: 28.05.2026, 09:28:51 ДВГ и без друго е изключително сложно с всичките му компоненти
Това ДВГ го има във всяко МПС и няма нищо по-сложно.
Stoyanov написа: 28.05.2026, 09:28:51 ми отделно и електрическа кола да побереш
И това се прави - има вече милиони ел.коли.
Stoyanov написа: 28.05.2026, 09:28:51 Ако съпоставиш цената на PHEV със същия модел с чист ДВГ, то сигурно трябва да изминеш 70-80к км само на ток за да избиеш разликата в цената.
Има хора (като мен), които си купуват такъв тип МПС заради кефа и заради усещането от шофирането. Хем си караш ел.кола на ток в града и на кратки пътувания извън града, хем си имаш ДВГ (с помощта на ел.мотори) извънградско. Аз изобщо не мисля кога и какво ще избия, карам и се кефя и ми е все тая кое колко ми струва. Карам само на ток в града - защото е много приятно и тихо. Имам си мигновено ускорение, което при ДВГ го нямам. Извънградско имам много добра мощност - докато се развърти ДВГ (което при мен отнема по-малко от секунда - нямам турбо и разни лагове) - моторите вече са се развъртяли и колата просто се изстрелва.
Не всички си купуваме коли за да избиваме или за да ни е по-евтино. Аз си я купих за да ми е кеф :-) Няма никога повече да си купя дизел или обикновен чист бензин. Удобството да имаш батерия (дори и да я мъкнеш) е огромно. А и защо трябва да смятам кога ще избия инвестицията? Ще я карам 5-6 години и ще я продам.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Като почнат с това избиване и колко било евтино, вече стават смешни. Толкова много са всички други разходи за живот, самата кола , каското и и т.н.....че да ми изтъкваш как си отишъл до еди къде си за 3 евро е тъпо.
Всеки си купува колата според нужди и кеф.
Ако го кефи да пести, много хубаво. Други ги кефи да им е бързо. Трети комфортно. Четвърти да им е тихо, пети да им бръмчи. За всички е различно. Нека не налагаме мнения и да не умаловажаваме избора на другия! Да не извъръаме нещата от рода : хибрида е не е най доброто от двата свята, а най лошото. За един е така, за друг е обратното.
Аз не харесвам вече ниски спортни коли да карам, но някои такива си избират. Уважавам избора им. Чичо Ваньо [smilie=kiss3.gif] 53.
GUNTER SERVICE
Изображение
tenata

Шкода Новак

Мнение от tenata »

Мнение от първа ръка, колата е супер тиха, "мазна" на возия, с приятен вътрешен обем.
Поръчката е направена RS + maxx + панорама + терм. помпа + зимен пакет + цвят. Ще бъде с малък фрънк и Андроид ОС.
Останах на 20" джанти за сега.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ай честито и леко чакане.
GUNTER SERVICE
Изображение
sapiora

Шкода Новак

Мнение от sapiora »

tenata написа: 28.05.2026, 12:02:27 Мнение от първа ръка, колата е супер тиха, "мазна" на возия, с приятен вътрешен обем.
Поръчката е направена RS + maxx + панорама + терм. помпа + зимен пакет + цвят. Ще бъде с малък фрънк и Андроид ОС.
Останах на 20" джанти за сега.
Поздравления за избора.

С Андроид ОС. Браво! Изненадан съм. Не очаквах толкова бързо да реагират. Силно се надявам да я пуснат и на нас, но се съмнявам.
tenata

Шкода Новак

Мнение от tenata »

Води си YOC - Android by Harman

The term refers to the Android by Harman (often branded as OneInfotainment)
system featured in newer Škoda Enyaq models. This infotainment system is an
Android-based platform developed by Harman, complete with its own dedicated app store.

Here is the breakdown of its features and how it works in the:

Enyaq:Android by Harman:
The 13-inch central touchscreen is powered by an Android operating system.
Instead of solely relying on a connected phone, the car acts as an independent
smart device with a built-in store to download apps directly to the vehicle.

Wireless SmartLink: In addition to the native system, the car supports
wireless Apple CarPlay and Android Auto. This allows you to project your smartphone
interface via Bluetooth/Wi-Fi without ever needing a cable.

Software Updates: Škoda has transitioned newer Enyaq models (from model year 2026 and on) to this upgraded Android framework. This updated software includes a redesigned home screen, customizable grid layouts, and an integrated search function.

Audio Quality: Depending on the Enyaq trim level, this Harman system is often
paired with the premium CANTON Sound System to deliver high-fidelity playback.

MyŠkoda Integration: The Android by Harman system natively connects
with the MyŠkoda App (available on Google Play and App Store)
for remote climate control, charging status, and phone-as-a-key functionality.

Интересно ми е сега дали има опцията V2L през порта за зареждане?
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Elroq, Enyaq iV”