Тест драйв на Skoda Enyaq Facelift Sport Line 85X

Електрически модели на Шкода
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Днес имах букнат тест драйв. Моите 2 стинки накратко.
От известно време обмислям с какво мога да заменя Оставията. Още в началото тръгнах с идеята да я продам около 4-вата й година, за да може да е с оставаща гаранця, на по-добра цена.
Не съм гледал фейслифта, защото получавам единствено обърнати надолу с главата дневни светлини и нищо друго. Гледах Супърб 4, чудех се между 204 кс версията и 265. Почти се бях решил на 265-цата, когато ми попадна едно ревю на Томас за Ениак.
И се влюбих в купе версията. Един от най-красивите SUV, които съм виждал. Поне в моите очи.
Известно време гледах ревю-та. Правих разни сметки с Claude и имайки предвид, че имам възможност да зареждам през нощта сметката се наклони силно в полза на електрокара.
Та, за колата. В ЕТ имаха само стандартният Ениак за тест. Имат и купето, но си стои във витрината и не дават да се кара.
Важно уточнение в началото. Карах я по абсолютно идентичен начин, по който си карам Оставията. А той е далеч от спокойно шофиране.
Взех сутринта колата с батерия на 100% и тръгнах първо към гаража, за да проверя дали ще се събере с оставащо място за нормално излизане. Разбира се, забравих ключовете в Октавията и се връщах, та минах един 50-на км в града.
И тръгнах към Перник. Завъртях малко там, минах до вила-та, която е на 20км от Перник.

Изображение

Изображение

След което тръгнах към магистралата.
Това показваше на детелината на Драгичево. Градско в София, пътя до Перник (който не е много спокоен в съботата на дълъг уикенд), градско в Перник, пътя до вилата и след това до АМ Струма.

Изображение

След това по магистралата съм си карал както си карам по принцип. 140-150. В посока Благоевград ме изпревари само една кола. Не се гордея, просто отбелязвам, че не съм карал както е всеобщото мнение, че електричките се движат само с 110 магистрално.
Това е разхода от детелината на Бобошево, където завъртях обратно към София. Преди да се качи да кара жената [smilie=sarcastic.gif]
За тези, които ще направят коментар за разликата във времето - спрях на Шел-а за кафе.

Изображение

Обратно към София разхода, разбираемо беше по-висок. Нямам снимка, но стигна най-много 20.4 на втория тунел преди София.
След това минах околовръстното, тангентата и ми светна лампата, че имам само 20% около Джъмбо на Ботевградско.
Искаше ми се да тествам и самото зареждане, та тествах и фабричната навигация да ме заведе до някоя станция

Изображение

Това е средния разход от целия трип с включени всичките типове шофиране, които ми се случват и начина, по който се случват.

Изображение

Няколко думи за самата кола:
- Впечатлен съм от качеството на материалите в купето. Значително по-качествени и приятни от Октавия 4 и Кодиак 2 (останах втрещен колко зле е интериора)
- Окачването на тестовата нямаше DCC, не съм питал, но предполагам беше спортното им окачване и въпреки това возеше дооста комфортно. Значително по-комфортно от Октавията. Беше с 20-ки джанти.
– Екстериора го споменах вече - един от най-красивите дизайни, според мен. Дори и не-купе версията бих казал, че изглежда много добре.
- Поведението на пътя също ме впечатли. Нарочно влизах в завои с не ниска скорост и нямаше никакви клатения
- Ускорението е много добро. Ениака бе 85Х Спорт лайн с 285 к.с. и ускоряваше много неусетно. Не като теслите, където трябва да се държиш за нещо да не изпаднеш, защото изработката им е като ... да не засегна някого.
- По някакъв начин са го направили да е по-широко вътре от Октавия, въпреки, че е с 1 см по-къс и с 5 см по-широк.
- Останах изненадан, че е с барабани отзад.
- Останах изненадан, че предния капак на тестовия беше с пръчка.

Изображение
Sirius

Шкода Новак

Мнение от Sirius »

Интересна и полезна информация. Как става номера да вземеш колата за толкова време, реално почти цял ден? Питал съм няколко пъти и макс за час казват.
sapiora

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq iV

Мнение от sapiora »

С доста колоритно шофиране си успял да минеш около 320 км., което ми изглежда добре. Сега съм с Kodiaq 2 PHEV и много сериозно се замислям за чиста електричка по финансови причини сравнени с ДВГ. Макар, че като гледам как е тръгнало, може в близко бъдеще да видим PHEV, които карат над 200 км. на електричество. Дано да си успял да решиш с какво да замениш Octavia-та. Успех!
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Erebus написа: 23.05.2026, 19:19:34 - Останах изненадан, че е с барабани отзад.
- Останах изненадан, че предния капак на тестовия беше с пръчка.
- Свиквайте с барабаните, ще става масово.
- Обяснението вероятно е, че юзера не му се налага да пипа под капака. Което на електромобил си има логиката, едната течност за чистачки е там.

Какви пари излиза това конкретно тестовото?
Бееееее.....
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

sapiora написа: 27.05.2026, 14:03:22 Сега съм с Kodiaq 2 PHEV и много сериозно се замислям за чиста електричка по финансови причини сравнени с ДВГ.
Според мен ако избираш нещо по финансови причини, то PHEV е възможно най лошия избор.
Аз самият с удоволствие бих си купил електрическа кола, просто сега не му е времето. За сега само ги гледам и си ги харесвам.
Този Ениак изненадващо красив ми изглежда. Erebus, ти специално електрическа Шкода ли търсиш или не си обвързан с марката?
Интересна ми е съпоставка и с други популярни електрички ако правиш тест драйв.
Изображение
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

ABBC3_OFFTOPIC
Erebus написа: 23.05.2026, 19:19:34 Правих разни сметки с Claude
Ей това сътворихме с Клод, когато аз трябваше да правя сметки. Дава някаква гъвкавост при разиграване на различни сценарии.

https://mariyanweb.github.io/evcalculator/
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Мнение от Erebus »

Цецо75 написа: 27.05.2026, 14:08:13 Какви пари излиза това конкретно тестовото?
Sport Line, без двойно предаване и DCC е 52.
Цецо75 написа: 27.05.2026, 14:08:13 Свиквайте с барабаните, ще става масово.
Търговецът ми обясни, че причината уж била по-слабото ползване на спирачките отзад. Основен помощник при спирането бил ел. моторът.
Stoyanov написа: 27.05.2026, 14:43:53 Erebus, ти специално електрическа Шкода ли търсиш
Търся нещо извън премиум и Дачия сегментите. Което изключва другите немски производители и Тесла. Другите ЕА-та, които съм разглеждал са били Kia EV6 и BYD. Хюндай също беше опция донякъде.
BYD го гледах на откриването на шоурума и беше готино, но със супер малък багажник.
Киа-та ме кефи, но идва по-скъпа от Шкода-та и все още не са си оправили проблемите с контролерите за зареждането. Горят като пуканки.
mariyan написа: 27.05.2026, 14:46:19 Ей това сътворихме с Клод, когато аз трябваше да правя сметки.
Да, видях го и го ползвах. Благодаря!
sapiora

Шкода Новак

Мнение от sapiora »

Stoyanov написа: 27.05.2026, 14:43:53Според мен ако избираш нещо по финансови причини, то PHEV е възможно най-лошия избор.
Дано да не звучи като заяждане, защото не е, но дали имате нещо с което да подкрепите твърдението, защото до момента освен позитиви, друго нямам. Откакто го купих заредих 45л. бензин, минах над 1700 км. и все още не съм зареждал бензин, а целия разход който ми показва приложението е 2,8 л/100. Из София ми върши страхотна работа, а вчера минах 135 км. само на ток. Зареждам в домашни условия. 2 пъти пътувах около 350 км. в посока като бях на хибриден режим и ми даде съответно 4,1 л/100 и 5,6 кВч/100 в едната посока и 3,9 л/100 и 5 кВч на връщане.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

Аз не бих купил сега нещо на 400V архитектура.След 2-3 години тя ще остане само за бюджетните електрички.Всички ще минават на 800V.
Разбра се,че клиента иска като спре,да зарежда бързо,а не да има 150-200кв/ч. батерия.
sapiora

Шкода Новак

Мнение от sapiora »

Технологията винаги ще се развива. След 2-3 години когато се развие до 800 V някой ще каже "изчакай 2-3 години защото ще е станала 1600 V" и т.н. За мен основен фактор, към момента, е да минавам около 500 км. с един заряд. Честно казано, не знам дали е постижимо към момента, защото най-близкия ми опит до сега до електрически автомобил е PHEV. Мислех или мисля, не знам как да се изразя, че идеалния автомобил би бил PHEV, защото не те ограничава само до електричесто или само до гориво, а имаш свободата да се придвижваш и в двата варианта. Отделно, дори и с времето капацитета на батерията да падне, излиза по-евтино да се подмени 26 кВ батерия отколкото 85 кВ батерия. ... и те такива мисли се блъскат из главата ми.

п.с. лошото е, че като минеш 130 км. на ток и видиш колко е евтино, като някакъв наркоман, ти се иска още повече да минеш. Луда работа. ;)
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Мнение от Erebus »

igeorgiev82 написа: 27.05.2026, 17:05:42 Аз не бих купил сега нещо на 400V архитектура.
Това беше основния фактор, който ме накара да погледна Киа и китайските блейд щуротии.
Но прецених, че не ми е deal breaker 10-те минути повече на зарядното.
Дори допускам, че тия 800 волта толко ще пекат всичко около тях, че често колата сама ще си ги реже наполовина.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Erebus написа: 23.05.2026, 19:19:34 - Останах изненадан, че предния капак на тестовия беше с пръчка.
С ъпдейта ще пристигат с газов амортисьор и 21литра фрънк.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

500 км с 1 заряд много малко коли са способни. И то с умерено каране. Броят се на пръстите на едната ръка.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

Erebus написа: 27.05.2026, 17:31:07 800 волта толко ще пекат всичко около тях, че често колата сама ще си ги реже наполовина.
Глупости.Тва че 800>400 не означава това което си написал.Прочети за предимствата на 800V и ще видиш,че те не са само бързото зареждане [smilie=pardon.gif]
alexinchains

Škoda Фен

Гараж: Йоника

Мнение от alexinchains »

Аз като собственик на 800v бих казал, че не е от такова значение за масовия потребител. Днешните 800v след 2-3 години ще са точно толкова нерелевантни, колкото днешните 400v
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Elroq, Enyaq iV”