Kodiaq 2 - Обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Размера на Кодияк е перфектен. Само може би Тигуан е една идея по перфектен за града. И аз съм привърженик за 1 универсална кола. Не искам да се дрънкам в някоя въшка из града. И да подържам 2 коли вместо 1. Тъпо е.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- lyubohar
- Гараж: Skoda Kodiaq Mk2 iV
Последно, твърде голям ли е за града или твърде малък, че се обърках вечеЦецо75 написа: 26.05.2026, 08:09:24 Кодиака е средноразмерен СЮВ и затова ми е чудно, що се опитвате да го изкарате градска кола, но това си е ваша работа.
Иначе в разлика от 10 сантиметра дължина, 5см междуосие и горе-долу толкова и на радиус на завой няма нищо "осезаемо". Същият размер кола в реалния живот.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Ако това, което съм написал те обърква, няма никакъв смисъл да се хабя. Каквото имам по темата - написал съм го.
Бееееее.....
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Това е субективно усещане. За едни градска кола може да е такава, която да паркираш в центъра зад президенството, за други е да ходят на работя, която е да кажем до Околовръстното и има огромни паркинги за коли.
Във всеки случай не е Фиат 500, не е и GLE...![kiss3 [smilie=kiss3.gif]](./images/smilies/kiss3.gif)
Във всеки случай не е Фиат 500, не е и GLE...
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Ами защото си написал, по малък от Суперба, обаче Суперба много по маневрен.
Кодиак е осезаемо по-къс от Супърб и с по-малко междуосие. Като ширина са напрактика идентични, малко по-широк е Кодиака. Въпреки, че е по-дълъг, Супърба е осезаемо по-маневрен в градска среда.
GUNTER SERVICE

- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Което е факт. И теб ли те обърква?bega4kata написа: 26.05.2026, 09:29:55 Ами защото си написал, по малък от Суперба, обаче Суперба много по маневрен.
П.С. "Осезаем" е различно от понятие от "много по"! Повече четене, по-малко объркване
Бееееее.....
- lyubohar
Колега, разбрахме че Сюпърб ти харесва повече, нека сменим темата 
-
Ivan_Mr
Ако шкода имаха джип версия на суперб, сигурно и аз щях да гледам негоlyubohar написа: 26.05.2026, 10:28:06 Колега, разбрахме че Сюпърб ти харесва повече, нека сменим темата
За мен няма твърде голяма кола, стига да имаш кеш да я подържаш
-
Ivan_Mr
До тук ми звучи, че новата май си струва ако искаш хибрид основно?Цецо75 написа: 26.05.2026, 08:09:24 То тая тема стана разкази и фантазии...Същата кола е. Малко по-пластмасов и с повече електронни шарении от старият. Като мотори, окачване, кутии почти няма разлика.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Абе хора, вие четете ли какво пиша? Защо ми тикате думи в устата?Ivan_Mr написа: 26.05.2026, 10:48:32 До тук ми звучи, че новата май си струва ако искаш хибрид основно?
Кодиака си е съвсем приличен СЮВ за парите си! Има конкуренция в сегмента си, не е УАУ, не е особенно евтин - общо взето е прилична стока за парите си. Хибрида не мога да коментирам, защото нямам - но като цяло за мен това е най-безмислената опция за 90% от юзерите на точно този модел. Мога да се аргументирам защо, но това вероятно пак някой ще прочете накриво и още повече полемика ще има.
Написах го пределно ясно - СЮВ в такъв размер за ЧИСТО градска кола, за мен е непрактично решение. Голям е, скъп е, трудно се паркира, харчи много (на градско). Градската кола за мен трябва да е с малка, евтина и с минимум разходи за подръжка. Когато някой я надере да не ми пука, да мога да я паркирам където и както си искам, без да се чудя, достатъчно широко ли е, за да не се чудя как някой ще я изчоластри с вратата. Да няма нужда от каско, да е безинтересна за крадците и т.н. Да няма 5 масла за обслужване. Да не и струват дискове и накладки няколко хиляди лева. Комплект гуми да е 500-600лв. Нищо от това не е Кодиак.
Когато говорим за комплексно решение - единствена кола - Кодиака е ОК. Аз съм така, обаче аз в града го ползвам под 20% от общия му пробег. Т.е веднъж в седмицата. Но тук идва следващият въпрос - трябва ли му на човек СЮВ въобще. Защото това, че е СЮВ и то нисък клас СЮВ води до други неща, които много хора явно не разбират. И ако човек реално не го ползва като СЮВ - изниква въпроса, за чии му е Кодиак?
Айде със здраве, сериозно ми втръсна тая тема, каквото имам да казвам съм го казал - ама явно не мога да пиша на български.
Нищо не си разбрал, това поне е ясно.
Ако ми харесваше Супърб повече, нямаше да мина от Супърб на Кодиак.
Сори, ако бях прочел това в началото - щяхме да си спестим много писане всички. Очевидно нямаме пресечни точки във възприятията си, забрави какво съм писал, нищо от това няма смисъл в твоя контекст.Ivan_Mr написа: 26.05.2026, 10:47:44 Ако шкода имаха джип версия на суперб, сигурно и аз щях да гледам него
За мен няма твърде голяма кола, стига да имаш кеш да я подържаш
Бееееее.....
- lyubohar
Колега, това беше шега
Аз генерално не харесвам SUV и не исках, но сега не мога да си изкривя душата и да отрека предимствата.
Кодиак е идеален за града и то точно като плъгин-хибрид. Той затова е и измислен в тая конфигурация.
По-сигурен, по-добре се вижда пътя и около теб, по-лесно качване и слизане от колата, което след една възраст си става фактор. По-малко щети по долната част на колата от дупки, бордюри и такива неща и въобще причините са доста. Също така и "жената каза и ние решихме" също си е факторЦецо75 написа: 26.05.2026, 11:04:24 И ако човек реално не го ползва като СЮВ - изниква въпроса, за чии му е Кодиак?
Кодиак е идеален за града и то точно като плъгин-хибрид. Той затова е и измислен в тая конфигурация.
Последно промяна от lyubohar на 26.05.2026, 11:35:44, променено общо 2 пъти.
- slavkoff
- Гараж: подземен
- Обратна връзка:
Един използван по предназначение Кодияк 2:

Удобен за леки товари до 750кг, за лодката и каравата. Лодката е 5м с извънбордов двигател и не е много тежка цялата композиция с колесара. Каравана още не съм я пробвал, но ще дам фийдбек, т.к. е по-тежка.
Отделно е и мама/детевоз
. Имам няколко по-дълги пътувания от 700-800км и се чувствам по-добре спрямо Октавията. Допълнителният комфорт го отдавам на по-висока позиция на седене, седалките с повече настройки и по-добрата шумоизолация особено около огледалата.
Едит: въпреки, че изглежда много яко с 20ки, бих си ги спестил. С 18ките вози приятно и не го мисля, като карам извън пътя. Може би 19ките са някакъв компромис, хем за визия, хем за извън пътя.

Удобен за леки товари до 750кг, за лодката и каравата. Лодката е 5м с извънбордов двигател и не е много тежка цялата композиция с колесара. Каравана още не съм я пробвал, но ще дам фийдбек, т.к. е по-тежка.
Отделно е и мама/детевоз
Едит: въпреки, че изглежда много яко с 20ки, бих си ги спестил. С 18ките вози приятно и не го мисля, като карам извън пътя. Може би 19ките са някакъв компромис, хем за визия, хем за извън пътя.
Последно промяна от slavkoff на 26.05.2026, 11:36:12, променено общо 2 пъти.
VRS
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Според мен Кодияк си е най перфектния сув и за град и за извън, че защо не и за леко извън пътя.
Много надежден и лесен за подръжка във всичките си версии. Дизел, бензин, плъгин. Само е грозен ако не е спортлайн или рс. Всичко друго си му е наред.
Но бих предпочел в сегашните поколения Тигуан. В ер лайн визия е по красив, а цените са сходни.
Много надежден и лесен за подръжка във всичките си версии. Дизел, бензин, плъгин. Само е грозен ако не е спортлайн или рс. Всичко друго си му е наред.
Но бих предпочел в сегашните поколения Тигуан. В ер лайн визия е по красив, а цените са сходни.
GUNTER SERVICE

- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Мда, на снимките на колегата slavkoff виждаме употреба на един типичен градски автомобил. ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Колегата очевидно знае за какво го е купил и го ползва по предназначение.
Колегата очевидно знае за какво го е купил и го ползва по предназначение.
Бееееее.....
- slavkoff
- Гараж: подземен
- Обратна връзка:
Относно сравнението с Тигуан и Тайрон съм съгласен. Обаче, близкият по цена Тигуан не предлага толкова багажно място колкото Коди. Тайрона от своя страна е по-качествен в интериора, но е доста по-скъп от Кодиака. Сравнен 1:1 с нашият без отстъпки, към момента на поръчка преди година и половина - разликата е 20к лева. И още 1 минус за Тайрона, централната конзола между седалката на водача и пасажера е заета от една врътка, която можеше и в менюто да седи. Докато при Кодияка има място за 4 чаши и има врътки за температурата.
Цена-качество Кодияка е ненадминат, но нито е премиум, нито е офроудър.![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Цена-качество Кодияка е ненадминат, но нито е премиум, нито е офроудър.
VRS