Мнения за покупка на Fabia I

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 1999г. до 2007г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
fabiafan

Шкода Новак

Мнение от fabiafan »

Здравейте, в последните няколко години много ме грабна външния вид на първата генерация Фабия. Дизайнът й за мен е малко като виното - стана ми по-симпатична с възрастта. Преди повече харесвах аналогичните Поло и Ибиса, но сега Шкодата като пропорции и дизайн е най-стилна.
Гледам, че поне из София все още се срещат доста Фабии 1-во поколениe, даже май ми се струва, че ги виждам по-често от колкото братчето Поло и сестрата Ибиса, май качеството на чешките заводи е по-високо? :D

Интересно ми е как е качеството на модела, като се има предвид на каква солидна възраст е?
Дали ще е проблем да закупя една такава Фабия 1 като втори автомобил, да си джиткам градско, например от по-късните моделни години 2004-2006?

Основният ни автомобил е Ситроен С3, който е на лизинг. Като цяло сме доволни, но постоянно има технически малки проблемчета, например тъч скрина понякога не се включва и може би да имам и кола без тези глезотии, която просто върви и е сравнително читава не би било лошо.

Като говорим за френски коли гледам, че някога масовото Пежо 206, че и 207 доста позачезнаха, както и Рено Клио моделите от годините на Фабия 1, а Фабии още доста си ги джиткат, което за мен е атестат за нейното качество.

Какво смятате за модела - качествен ли е или често се поврежда?
Кои мотори Фабия 1 бихте препоръчали - бензин или дизел?

Изображение
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

fabiafan написа: 17.05.2026, 20:15:52 Какво смятате за модела - качествен ли е или често се поврежда?
Качествен беше! В движение са останали уморени бангии. Не знам даже какви части се продават за тези коли вече... Вероятно алтернатива на алтернативните..
fabiafan написа: 17.05.2026, 20:15:52 Кои мотори Фабия 1 бихте препоръчали - бензин или дизел?
1.9 SDI или TDI но първият е вечен!
Ford Focus 2025 - НЕ ГОРИ МАСЛО
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: vRS Challenge 2.0 TSI
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

fabiafan

Шкода Новак

Мнение от fabiafan »

The Hooligan написа: 17.05.2026, 20:25:58 Качествен беше! В движение са останали уморени бангии. Не знам даже какви части се продават за тези коли вече... Вероятно алтернатива на алтернативните..
Уморени, но все още в движение, а Пежо 206 и Форд Фиеста от същите години нещо изчезнаха, хем бяха много по-масови от Фабия у нас едно време, явно са отдавна били претопени в Надин. :D

Идеята ми е да я покарам две-три години, ако ми омръзне може да я продам на някой друг. Някои струват колкото висок клас мобилен телефон сега едва ли не, реално яко е добре поддържана кола ще си избие парите още първата година, сигурно гумите им вече са по-скъпи от цялата кола без гумите хаха. Просто за мен това е култов модел, може би последния с дизайн, напомнящ за Шкода от едно време (стоповете са си препратка към Skoda 105 с вертикален стоп). И като човек, поживял в Чехия преди години искам да си начеша крастата. Аз и на Фелиция бих бил навит, но те съвсем изчезнаха вече, а и Фабия е на по-съвременна платформа от Фелиция, която си е на платформата на Фаворит.

Или пък ако е голяма набутвация да се закупи толкова стара кола дали има някаква фирма за наемане на ретро и янгтаймер коли? Бих взел една такава шкодичка за седмица-две под наем. Искам да покарам поне няколко коли от детството ми и Фабия е от тях, по-старите Шкоди вече съвсем ги няма, тя реално, заедно с първата Октавия е най-стария модел Шкода, който все още се среща сравнително често по улиците.
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Има и читави екземпляри, но си трябва обикаляне и внимателно търсене и оглеждане.
Аватар
Nikolay Georgiev

Škoda Фен

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M, Roomster 1.6 TDI (90+), Fabia I Combi (6Y)1.9 TDI 6M (101+)

Мнение от Nikolay Georgiev »

fabiafan написа: 17.05.2026, 20:15:52 първата генерация Фабия. Дизайнът й за мен е малко като виното - стана ми по-симпатична с възрастта.
Затова си взех една такава, за да си начеша крастата, че то няма за кога вече... [smilie=sarcastic.gif]
Но внимавай да не залитнеш като мен, че ми хареса и ми стана мини проектче, което все повече ме радва [smilie=yahoo.gif]
Моята е 1,9 TDI по ред причини :)
Като довърша каквото съм решил, ще я представя в темичка ;)
zakov 1

Шкода Новак

Гараж: Peugeot 308 Т9 1.2T/130hp

Мнение от zakov 1 »

Ръждата е големия враг. Другото е вечно.
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Гараж: Fabia1 1,4TDI 80HP '06
Обратна връзка:

Мнение от ivand911 »

Дизайна на Фабия 1 дори и сега не изглежда толкова стар. Моята е на 20 години и на 110000 км. Не мисля да я продавам. 80 коня са ми достатъчни. Предполагам всеки дизелов модел ще е по добре от бензиновите мотори. Нямат ДПФ , има само един катализатор. Все още ме кефи като си я карам. Да чукна на дърво, не създава проблеми. Новите я софтуер, я нещо друго ще се обади. По сложни са и по скъпи за обслужване. Ако намериш нещо добро , няма да съжаляваш. Аз съм и сложил ЛЕД дневни светлини, кожен волан и скоростен лост оригинални. Оригинален парктроник отзад. Като си лепна една навигация Гармин(или телефона) на стъклото и съм бомба.
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет !
Чудесна идея ! [smilie=pleasantry.gif]
Аз преди около 7 години минах от Октавия Скаут 1 поколение с почти всички екстри и опции за модела, та дори с някои добавени към Фабия 1 ВРС.
Ще споделя малко предистория - някога първата чисто нова кола, която си купих беше Фабия 1.4 ТДИ. Поради не добро познаване на модела и нивата оборудване за жалост не избрах такова ниво на оборудване, което наистина да ми харесва, и най-много ме беше яд, че когато после зачетох внимателно нивата на оборудване и цените, се оказа, че за съвсем минимална разлика е имало възможност да си взема наистина доста добро ниво на оборудване. Едното от нещата, които ми беше приоритет, беше колата да е налична и да не се налага да чакам... тоест исках едва ли не като по филмите, като платя и едва ли не веднага да си взема колата.... ;) , въпреки това пак се наложи да изчакам около 20 дни...
Но както винаги, нетърпението после се наказва. Когато видях, че съм избързал с избора и не съм догледал някои базови неща... още след няма и два месеца притежание на колата.... някак си се разочаровах.. и започнах да търся и респективно да виждам някои недостатъци.
Само да уточня - тук имам предвид по-скоро недостатъци на избраното ниво на оборудване а не на модела. Истината е, че разликата от най-ниското до най-високото оборудване като цена беше доста сериозна, най-високото беше повече от два пъти цената на най-ниското. Разбира се в най-ниското ниво имаше доста... как да кажа... въпросителни.
Въпреки че бях избрал от по-високите нива на оборудване, се оказа че съм пропуснал някои неща и за малко над 1000 лв повече, които по онова време и предвид, че колата я взех на лизинг не бяха никакъв проблем, щях да получа съвсем друга кола...
Със всичко казано до тук, искам да дам следната насока, да се търси достатъчно високо ниво на оборудване, защото има дреболии, които дразнят много.
Ще дам пример, оборудването което бях избрал... стъклата нямаха УВ тонировка - тоест чисто бели стъкла, като аквариум.. и в ниво оборудване за по малко от 1000 лв повече, вече стъклата бяха с УВ филтър... Някой ще каже, че е дреболия, но разликата се усеща много сериозно.
Във Форума се предлага една ВРС с не малко допълнително доработки и според мен определено си струва цената.... друг въпрос е какъв бюджет е предвиден

Във всички случаи ще очаквам да се сподели какво се е слуичло.
Поздрави

Успех
Така че по темата - Абсолютно подкрепям идеята, но е добре да се следи за нивото на оборудване !!!
Двигател - има до колкото зная един доста добър бензинов двигател 1,4 16 клапана. До колкото съм чел е доста добър и даже преди години, помогнах един приятел да избере малка кола за неговата балдъза и става въпрос именно за този двигател. Вече няколко години си карат колата и са доста доволни. Разбира се като всяка стара кола има нужда от обслужване, но определено може да се каже, че е достатъчно надежден този двигател.
Както казаха и други колеги има и дизелови варианти. От личен опит не препоръчвам три цилиндровите варианти. Ако ще се кара само в града... може, но пак не го препоръчвам. Въпреки за имах такъв и няколко години се държеше "прилично" ако не се брои висок разход на извънградско при по-високи скорости, но тогава колата беше чисто нова.
Както всички казват 1.9 Дизел е почти безсмъртен..:) във всичките му варианти.
Аз карам ВРС модел - 1,9 ТДИ 130 ( или 131 ) к.с според различни източници и съм много доволен. Даже наскоро споделих в друг раздел, че дори предпочитам старата Фабия в сравнение с новите модели с малки бензинови турбинирани двигатели.
Нивото на оборудване ВРС почти винаги включва наистина доста екстри и аз го препоръчваам. 1.9 ТДИ също е много добър вариант и ако е добро ниво на оборудване трябва да е чудесна възможност
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Човек, то няма читави фабии 1 вече бре [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

bega4kata написа: 21.07.2026, 21:52:52 Човек, то няма читави фабии 1 вече бре
С риск да възникне спор... не съм съвсем съгласен :)
По-скоро съм съгласен с твърдението, че наистина са останали не особено голям брой като цяло от модела и шанса да се намери читава наистина не е особено голям... но в нашето МОБИЛЕ видях поне 3 предложения, които изглеждат доста добре. Разбира се срещу съответната цена....
В немското МОБИЛЕ също погледнах и има не лоши варианти, зависи какво точно търси човек.
Ако не броим проблема с влизането в центъра на София през няколко зимни месеца, колата си е чудесна.

Поздрави
Аватар
NaskoG

Škoda Фен

Гараж: ex Skoda Octavia 2 VRS tdi preface
ex Skoda Octavia 2 VRS DSG facelift
ex Skoda Octavia 3 VRS TSI
ex Audi A4 b8.5 3.0tdi Sline
Skoda Octavia 1.8 tsi 4x4 stage 3

Мнение от NaskoG »

Фабия 1 според мен само 1.9 тди и само от тук, ако някъде има читава все още. И по немско се намират за 1200-1800 евра, но едно докарване само и регистрация са вече едни 1200 евро.. икономически няма смисъл. Последната фабия 1 дето взех оттам беше преди 4г и беше за 1250 евро, имаше тук там ръждичка, но беше железна кола. Та по добре оттук, а ако имаш още някое еврО отгоре, колега от форума мисля, че все още продава един ниско летящ изтребител.
Аватар
Mirko

Škoda Фен

Гараж: Шкода Октавия 2006
Обратна връзка:

Мнение от Mirko »

The Hooligan написа: 17.05.2026, 20:25:58 1.9 SDI или TDI но първият е вечен!
Аааа зависи от задкормилното устройство 😁 една позната успя да убие 1.9 SDI
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: VW Passat B8.5 2.0TSI, Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

До няколко седмици ще имам 2 Фабии за продаване. Като ги видя в какво състояние са, ще пиша тук ако някой има интерес. Бивши служебни коли са, карани много, но и поддържани изрядно, за да вършат работа. Вероятно ще имат доста забележки, но това ще бъде отразено в цената. След това ще имам 3бр. Октавия 3. За любителите на френската любов, в момента има Дачия Логан, Сандеро и Рено Флуанс за продаване. За хора без много предпочитания са идеални.
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia I”