Кодиак 2 - воланът стои накриво

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Bear

Шкода Новак

Мнение от Bear »

Между другото гумите се оказаха криви ..... [smilie=fool.gif] Сега чакам уважаемите ЕТ да видя ? ще направят. В тоя ред на мисли, колеги с криви волани, а гумите ви как бяха? Тресеше ли колата над 130 км/ч [smilie=hunter.gif]. Направо се извинявам, май това е за отделна тема, макар че според мен е напълно възможна връзката с проблема относно волана.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Гараж: Karoq 1.5 TSI, ръчка
ex: Touran 1.9 TDI, ръчка

Мнение от Karykoff »

Това с кривите гуми не е изненадващо. Нормално явление за новопроизведени гуми независимо дали дват от завод с новата кола или човек си ги взима от търговец. Друг е въпросът защо Шкода допускат монтаж на такива гуми.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Bear написа: 07.05.2026, 17:12:32 Между другото гумите се оказаха криви .....
Ако има документ, че са криви - ще ги сменят. Тествано лично.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Защо се коментират криви гуми изобщо. То първата ви работа преди да пишете във форума и преди да ходите в Ет, е да ги размените за 5 мин.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Bear

Шкода Новак

Мнение от Bear »

Просто казвам какво се установи и обръщам внимание на тези, които имат същия проблем, откъде би могъл да идва. При мен и четирите са криви, няма особен смисъл да ги разменям. Ясни са причините за деформациите на гумите, но въпреки това считам, че не е нормално това. В този ред на мисли смятам, че е добре да се пише и говори за тези неща, с оглед повече хора да си търсят правата, или хората като цяло повече да си търсят правата.
Последно промяна от Bear на 08.05.2026, 09:22:29, променено общо 1 път.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Гараж: Karoq 1.5 TSI, ръчка
ex: Touran 1.9 TDI, ръчка

Мнение от Karykoff »

Така е. Трябва да се пише всичко, за да може после като човек потърси да му излизат резултати, да храним и ИИ, който да халюцинира по-малко и т.н. Не е редно да се приема, че за всеки е повече от ясно как функционира автомобил, как се диагностицира проблем, как процедират сервизи и представителства, какви са спецификите на двигателя/задвижванетто на неговия автомобил и прочее.
Тематичните форуми и групи са за това. Да се обменя информация, а не да се излива негативизъм под формата на скастряне и намеци колко неадекватен е пишещият отсреща (редовна практика по ФБ групите), как трябвало сам да се оправя и т.н. После се чудят хората защо, за да намерят нещо полезно в интернет обикновено трябва да търсят на английски, немски или руски източници.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Bear написа: 08.05.2026, 09:12:34 Просто казвам какво се установи и обръщам внимание на тези, които имат същия проблем, откъде би могъл да идва. При мен и четирите са криви, няма особен смисъл да ги разменям.
Bega4kata имаше предвид, че при такава ситуация, първата проба е да се разместят гумите, което си го правим в "домашни условия". Даже и 4те да са криви, би следвало поведението на колата да се промени в друга "крива" посока.

Мен лично малко ме съмнява криви гуми да водят до крив волан, но дано това да е проблема наистина. И разбира се - прав си да си търсиш правата, сподели какво е станало после.
Бееееее.....
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Bear написа: 08.05.2026, 09:12:34 Ясни са причините за деформациите на гумите
Ами сподели ги и ние да разберем.
Bear

Шкода Новак

Мнение от Bear »

baijoro написа: 08.05.2026, 14:08:10 Ами сподели ги и ние да разберем.
За мен проблемът идва най-вече от неправилно съхранение на гумите и от дългото време, което са престояли по този начин, преди да бъдат монтирани на автомобила. Има разлика от почти година от ДОТ-а на гумите до производството на автомобила. Отделно, гумите не са от "реномирана марка", ако мога така да се изразя, или аз поне не бих си купил такива, ако трябваше да избирам. Разбира се това с марките е субективно, видях ги, че се водят среден клас, но е напълно възможно просто да са си излезли така от производство - партида "второ качество" или нещо такова, което един реномирани производител почти никога не допуска.

Евентуално гумите могат да се деформират и от продължително стоене на автомобила без да се движи. В моя случай бих изключил това - колата е престояла около два месеца в ЕТ, даже по-малко, а и както казах гумите бяха напомпани над предписаното налягане. Бих изключил и някой да е изтресъл колата с четирите й гуми в някой трап, ама яката ей така, преди да ми я издаде, щеше да има и други следи/белези...:)))

Какво точно е станало мога само да гадая. Все пак се надявам причината за кривите гуми да е дефектна партида гуми, защото ако не е това, като знам на много места как ги съхраняват масово на конуси една върху друга без джанти, със свещ ще има да търся "прави"... И все пак, въпреки търговските практики и обичаи по нашите ширини, досега такъв случай не съм имал. Имал съм три коли, сменял съм не малко гуми, но да, не от какви да е марки.
Както и да е, въоръжил съм се и с документ и с търпение. Ще пиша когато се оправят нещата, но най-вероятно няма да е скоро.
Аватар
ostavime

Škoda Фен

Гараж: Deville

Мнение от ostavime »

bega4kata написа: 08.05.2026, 08:57:00 Защо се коментират криви гуми изобщо. То първата ви работа преди да пишете във форума и преди да ходите в Ет, е да ги размените за 5 мин.
E, не всеки е автомонтьор и разбира от гуми, още повече криви, дали са криви, кои са криви... Хората за това отиват в сервиз, още повече, когато автомобила е нов и очакват адекватна реакция от сервиза на марката.
Никой не е длъжен на улицата пред блока да "върти" гумите си, още повече да дава по 100 Евро за тази процедура, като не е ясно дали ще има положителен ефект.

Дано от Шкода да обърнат внимание на проблема и той да се реши по-бързо. Вдигането на рамене не е отговор и не би следвало да се примиряваме с него.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

ostavime написа: 13.05.2026, 08:48:46 да дава по 100 Евро
една нула повече си написал
GUNTER SERVICE
Изображение
Bear

Шкода Новак

Мнение от Bear »

kolyo b8 написа: 07.05.2026, 22:39:24
Bear написа: 07.05.2026, 17:12:32 Между другото гумите се оказаха криви .....
Ако има документ, че са криви - ще ги сменят. Тествано лично.
Колега, би ли споделил твоя опит малко по-подробно, защото при мен се инатят. Уж приеха рекламацията, но още в началото казаха, че най-вероятно гумите имат нужда от корекция – баланс, оптимизация, нещо такова. После казаха, че били се обърнали към Шкода, а тя ги препратила към Примекс, като вносител на гумите за БГ. Там обаче ги били оптимизирали, балансирали и сега твърдят, че не са криви и са "оправени". Аз естествено няма как да им повярвам – едно, че не ми пращат документи от диагностиката, друго, че не отговарят подробно на въпросите ми, защо най-напред не са ги тествали в ЕТ, както бяха обещали, какво точно са си писали със- и ги е инструктирала Шкода, защо не ми демонстрират, че не са криви, след като им казах, че с очите си видях как се въртят на баланс-машината на Маргел и съответно им представих официалното му писмено становище "гумите са криви и не могат да бъдат балансирани" качествено.. Очевидно поведението на ЕТ е леко съмнително, а и имат някакъв интерес да не платят едни нови гуми, но пък за едни 300-400 евро, които ще им струват тези боклуци с които е обута колата, да се "циганят", такива скъперници не очаквах ....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

"Крива" гума по начин по който е причина да стои волан на криво НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ С БАЛАНС ИЛИ ДА СЕ ВИДИ [smilie=fool.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Bear написа: 27.05.2026, 19:37:57 Колега, би ли споделил твоя опит малко по-подробно,
При мен колата тресеше от гумите. Волана не е бил крив или да тегли на една страна.
Ето тук съм описал какво и как https://www.skoda-bg.com/forum/viewtopic.php?t=5777 (първа страница последното мнение).
От къде са купувани твоите гуми и къде са монтирани? Как установихте, че са криви? Ти си ги гледал, че се въртят криво, ама това не е документ [smilie=pleasantry.gif]. За мен Шкода няма нищо общо , а и комуникацията със Шкода също.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

С'а, аз разбирам, нова кола, в гаранция, у, а.... Ама нервите са си нерви. Що не идеш до някой читав сервиз за реглаж на предницата, ще дадеш някой евро лев, ма па ако се оправи.... и бирата е с пари 😉 Аз принципно нямам сериозни оплаквания от Еуратек, ама имат тенденция да са пълни гъзове понякога [smilie=pardon.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”