Странен звук под задната част на колата при затваряне на врата

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
BatSancho

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TDI, 150 Жиуотни, ръчен камшик

Мнение от BatSancho »

Здравейте, Колеги,

От вчера се появи един странен звук/шум под задната част на колата, при затваряне на която и да е врата. След ровене, четене и оглед под колата, стигна до извода, че най-вероятно, шумът е от клапите за разтоварване на налягането на купето. Не знам дали така се казват, но се намират зад бронят. Покрай гърнето има някаква видимост и може да се стигне до тях. Та, видях, че те се отварят и при затваряне става един шлапащ звук, но сякаш и вътре, от купето, се чува звук, като на клапан, който изпуска въздух под налягане. До преди нямаше такъв шум. Ннякой има ли подобен "проблем"? И как до преди не се чуваха тези клапи (в случая повече лявата се чува, откъм гърнето), а сега изведнъж се появи този шум и има ли начин за корекция? Спомена, че валеше дъжд и багажникът беше пълен.... Друго нищо "необичайно" не се е случвало...

P.S.
Още един въпрос, за който може би не е лошо да пусна друга тема, но все пак ще се възползвам тук - някой да им проблем с "своеволно" от страна колата на активиране на сензорните бутони за info call, аварийно обаждане при повреда и бутона за изключване/включване на лампите в купето? Започват да се активирате и деактивират самоволно след запалване на двигателя. Първоначално се активира инфо кол, аз го спирам, после пак се активира и с времето активирането става толкова бързо, че си затваря само обаждането, после пак набира и пак си затваря, докато панлеът стане неактиваен и не може да се натиснае който и да е бутон, даже и а отваряне и затваряне на панорамния покрив и щората. Проблемът го намше лятото и взех да се змиалсям да не би да тече от панорамния покрив и да влиза в този панел за упралвение...

Благодаря предварително!
Приятни почивни дни, Колеги!
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

А като палиш сутрин на студен двигател ме чуваш ли подрънкване зад жабката 2,3 пъти. На топъл двигател не се чува.

Ти ще се окажеш слухар като мен. [smilie=sarcastic.gif] Поздрави !
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

BatSancho, относно клапите за въздух, нормално е, аз ги чувам винаги (особено при отваряне/затваряне на задни врати, с комби съм), не е проблем и не мисля, че има нужда от интервенция.
По втория ти въпрос е по-скоро проблем. Дали електрически или някакъв друг, не знам.
BatSancho

Шкода Новак

Мнение от BatSancho »

димон написа: 02.05.2026, 16:44:25 А като палиш сутрин на студен двигател ме чуваш ли подрънкване зад жабката 2,3 пъти. На топъл двигател не се чува.

Ти ще се окажеш слухар като мен. [smilie=sarcastic.gif] Поздрави !
Не, не чувам нищо да дрънка за жабката.. Ще очаквам и такова да се появи [smilie=search.gif] [smilie=sarcastic.gif] .
BatSancho

Шкода Новак

Мнение от BatSancho »

ba7ka7a написа: 02.05.2026, 17:41:50 BatSancho, относно клапите за въздух, нормално е, аз ги чувам винаги (особено при отваряне/затваряне на задни врати, с комби съм), не е проблем и не мисля, че има нужда от интервенция.
По втория ти въпрос е по-скоро проблем. Дали електрически или някакъв друг, не знам.
Досега не съм чувал нищо подобно и затова ми направи впечатление. Чува се само при затваряне и то много осезаемо. Като оставя врата отворен и затворя друга си е както се чуваше преди - без допълнителен шум. А и като бях под колата се чува шляпането на клапите, а отвън - сякаш съска нещо под налягане, в допълнение към шляпането. Взех да си мисля да не са се запуши отвътре нещо.... Просто гадая, как изведнъж започна д се чува това нЯщо. Даже си мисля да вляза в багажника ( и аз съм с комби) и да слушам отвътре, доакто някой затваря врата :) [smilie=sarcastic.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

BatSancho написа: 02.05.2026, 20:13:51 Даже си мисля да вляза в багажника...
Препоръчвам да си налеете една чаша ракия / уиски / коняк, а от утре да си карате новите коли с кеф и спокойствие. [smilie=beach.gif]
Не се филмирайте излишно. Наздраве!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”