Колата беше с всички възможни екстри без теглич по думите на служителя, както и с 21” аеро джанти. Тоя цвят на колата не ми харесва, а като я видях и на живо с него въобще не ми хареса (най вече предницата както и комбинация с аеро джантите).

- Интериор
По начало знаех, че нямам много време, та позицията на седене си я гласих в движение. Не знаех как да си наглася облегалката на главата (знам че и тя със сигурност се настройва), та направо се отказах след като не го намерих интуитивно (а и усетих че много се разсейвам). Като цяло позицията стана що годе добре. Предполагам ако се заиграя може и много добре. Имайки предвид, че това е и СУВ, не съм се стремял да съм ниско, дори напротив някак интериора те подканя да си нагласиш седалката малко по високо. Волана беше от този с горната спица. По принцип не ме дразни как изглежда, но той толкова ниско се пада, че даже с периферното зрение не съм му обърнал внимание. Иначе капацитивните бутони въобще не са дразнещи, дават обратна връзка все едно натискаш физически, даже много ми харесаха.

- Шофиране

Най накрая минавам на важната част - самото шофиране. Бая видеа бях изгледал и общо взето имах много големи очаквания. На практика още в началото усетих, че вози по твърдо по неравности от Супърба и също си дрънчи (като цяло аз въобще не съм доволен от возията на супърба, хем дрънчи и кънти, хем е прекалено мека. Само ще вметна, че зимните гуми явно са ми някакви твърди и дрънчащи, защото сега с летните усещам огромна разлика, доста по приятна стана колата).
Аз наистина очаквах някакви чудеса във возията, на практика е горе долу нормална кола. Има си няколко много впечатляващи аспекта, ще стигна и до там.
Теста го правих в Пловдив. Представителството е почти до магистралата. Започнах с магистрално шофиране. Колата очаквах да се чувства много сигурна (Томас и Лия бяха казали, че това се усеща най сигурната кола на високи скорости, която някога са карали). Ами вдигнах до 180 км/ч и честно казано не вярвах, че се движа с толкова. Колата се усеща мега сигурна и стабилна. През почти цялото време карах 140 на магистралата и се усещаше много бавно (така мога да го опиша, сякаш искаш малко по бързо да караш). Странното е, че не карам някаква малка малолитражка, че така да се чувствам с тая кола.
После на влизане в града минах по път, по който често минавам със Супърба за да мога да съпоставя. Минах през града и обратно към шоурума на БМВ. Ще вкарам няколко подкатегории:
- Окачване
За жалост не можах да го покарам по път със завои, започвам да си мисля, че там щеше да е много добре. Защо ли? По пътя имам 3-4 кръгови движения. Супърба винаги много ме дразни там. Тая кола на всякакви скорости много се накланя, усещат се кръговите като завои с обратен вираж. Тука БМВ-то някак супер леко и безпроблемно ги взимаше. Не усетих накланяне, което някак ме уморява в Шкодата. Нищо повече ме мога да кажа за завои, имаше движение и дори не можех малко по рязко да ги взема.
Честно казано май никъде не може да кажеш, че караш СУВ или, че е 2.3 тона. Серпентината беше единственият момент, който не ми хареса. Между другото следващата серпентина, която взех за да се върна по същия участък на магистралата, някак много добре я взе, макар да карах също бързо там. Може би влезнах по-плавно и доста добре държеше завоя.
- Мощност и ускорение
- Шумоизолация
За мен това е един от най големите плюсове. Тая кола не знам как е толкова безшумна. За справка събота карах супърба с 170 за кратък период. Ми то двигател шуми, гуми силно шумят, вятър (даже съм с акустични стъкла). Общо взето на мен ми става некомфортно на ушите и главата. При БМВ май има някакъв active noise cancellation (чувал съм по ревюта), не знам дали така го постига ама нито от гуми ми е шумяло , нито от вятър (уж няма акустични стъкла) , нито от нищо. Това вече създава усещане, че караш премиум, но се установява на високи скорости.
Пробвах и звукове за ускорение и тн. Абе интересно е колкото да го пробваш, не е зле или дразнещо, но най ми харесва на безшумно и почти изцяло така я карах.
- Рекуперация
Тука искам сега да споделя най якото нещо в тая кола, което не мога да опиша колко ме впечатли. Колата спира до покой по някакъв невероятен начин. Не мога да си представя какво и как са го калибрирали, но не изглежда възможно. Ядно е, че някак отпуска спирачката в последния момент, ама се усеща сякаш колата даже тръгва напред за момент, а гледаш 0 км/ч и колата не върви. Аз като цяло спирам много плавно в последната част, но такова нещо не съм постигал даже и с ръчна скоростна кутия, където спокойно отпускаш спирачката накрая. Това като го обсъждах с жена ми на 2-3 пъти се смеех чак без да мога да си сдържа емоциите хах. Много специфично и готино усещане е. Гаранция звучи като нещо яко безсмислено.
Също толкова яка е адаптивната рекуперация, ако се казва така даже. Това се сетих, че по ревюта май никой не го ползва, защото обича да е предвидима колата. Голяма грешка. Няма толкова готино нещо. Никъде в града не натисках спирачка (на режим D). Колата пред теб спира и БМВ-то също намалява и спира и то по онзи плавен начин. Това не знаех че го има, просто забелязах, че на моменти колата започва сама да спира и просто реших да видя дали ще спре напълно (с подготвен крак на спирачка). И през цялото време оставих колата сама да си спора. Якото е, че в движение като пуснеш газта си се движи по инерция, като пред теб спират и тя спира. По якото е, че е като типично БМВ в това отношение. Спира там където и аз бих спрял, доста близо до колата отпред

- Озвучаване
Екрани, видимост и тн:
Колата имаше хедъп дисплей. Тотално излишен. Панорамния изглед или както му викат, е страшно добър и удобен, няма какво повече да кажа. Главния дисплей също е доста удобен и лесно се борави с него (на снимки изглежда да има много отблясъци, не знам защо така излиза, на живо се вижда перфектно). Видимостта навън и през огледалата е супер. Нарочно използвах Waze през телефона, че да си гледам карата от колата. Интересното е че без зададен маршрут дори ти показва някакви неща на пътя, и на хед-ъпа и на панорамния изглед. Тип нарисувано кръгово и 300м и тн. Интересно също беше, че докато слушахме радио и започне някоя песен, показваше се картинката от албума, все едно слушам Spotify. Супърба това не го прави на радио, не знам при по новите Шкоди как е.
- Място в купе и багажник
- Пробег/Разход
Мое каране - 21.8 квч/100 за 37.5 км
Деня - 20.3 за 209 км
От производство 20.1 за 2244 км
Само искам да кажа, че супер много пъти и давах газ до ламарина на тая кола. Не знам как постигнах едва 21.8, бих казал, че трябва да е над 30. Не карам електричка, не знам много ли хаби климатика, но през повечето време силата на вентилатора беше на средата, за някакъв период беше и на 3/4 от моята страна.
Другите, които са я тествали не вярвам да са я жалили също. При 108 квч батерия това е над 500 км рейндж с динамично каране. Ако я карах нормално, сигурно щеше да е 15kwh и 700 км поне. Така че тоя рейндж е доста реалистичен. 21 инча не съм сигурен но пробега май е към 779 км. На 20-ки най вероятно 800 км си е напълно постижим.
- Заключение
Преди да я карам исках да сменям Шкодата с тази възможно най бързо. След като я карах, някакси взех повече да си харесвам колата. По добра е в много аспекти, ама за мен не си го усещам като особен ъпгрейд, даже не знам и аз защо. Имайки предвид, че цената е двойна. Може би не ме грабна визуално екстериора и интериора, затова най вече. Като я видя по улиците с друг цвят може и да се промени това. Някакво сиво или бяло, а салон просто да не е черен. Може би бял бих избрал.