Модел Yeti от 2009 до 2017 Karoq от 2017 Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Fenix написа: 27.03.2026, 09:18:45
всички го правят
и на тях им скърцат
Ползвай само пх неутрална пяна. След като ги смениш. Пада им талковото покритие от препаратите на киселинна основа, каквито са безконтактно, за джанти и пътя.
GUNTER SERVICE ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Хахаха, от къде да го диря този препарат, там има активна пяна и безконтактен, друго няма. А и честно да кажа, аз избягвам да пръскам с препарат под калника и над гумите там, там ако пръскам е само с вода, препаратът е само около джантите и после веднага го измивам.
Останах учуден от нещо, което осъзнах днес. Както бях споделил на единият дневен си работи когато си иска (в повечето случаи когато се димва спира да работи) и поради тази причина съм оставил врътката на позиция 0. Това с идеята като работи да знам, че работи.
Влизам в гаража, подземен, и както плаките на километражите светеха, така като стана по-тъмно плаките изгаснаха и останаха само стрелките да светят. В което всъщност няма смисъл... като е тъмно да се вижда по-малко по километража, а като е светло да се вижда повече?!
Което ме навежда на мисълта, че явно датчика за светлина работи дори когато врътката е на позиция 0? Според вас на какво се дължи това поведение.
Добре, че утре отивам да сменят фара и (надявам се) да не се занимавам повече
FaKeR написа: 15.04.2026, 17:22:48
Според вас на какво се дължи това поведение.
Абсолютно нормално поведение за VAG. На по-новите коли от VAG групата, в таблото (дори и дигитално) няма индикатор за влкючени фарове или габарити. Само индикация за дълги. Индикацията е на ключа за светлините, а той е в ляво и е "скрит" от волана. Когато си на 0, а не на AUTO - това е начин да те подсети да си включиш фаровете като стане тъмно. На френските коли таблото свети и през деня и през ноща без значение дали си на AUTO или 0. За това доста често в града могат да се видят френски коли да карат само на дневни и в тъмната част на деня. За съжаление датчика за светлина не реагира на мъгла през деня и тогава става "интересно". Масово по-нови коли с автоматични фарове карат само на дневни и в най-гъстата мъгла.
"Гасенето" на цифрите е през датчик за осветеност в самия километраж.
Баш, другата ми кола е Пежо и там и плаки, и стрелки, светят постоянно (макар, че има опция да се препрограмира и да не е така). Явно аз съм глупав да не мога да се сетя какво са искали да кажат немските инженери
Иначе да, така като се замисля наистина има логика. Не знаех, че има и датчик в самият километраж.
А това с поведението в мъгла - всякакви коли си карат на дневни. Всеки път предупреждавам жената, като кара Шкодата и времето е такова, да си пуска на ръка късите.
Последно промяна от FaKeR на 15.04.2026, 18:17:45, променено общо 1 път.
Ето къде е датчика при аналогов и дигитален кокпит на VW. Ако си на 0 и светнеш с фенерче към датчика - цифрите ще светнат отново и ще изгаснат плавно, след като махнеш фенерчето.
FaKeR написа: 15.04.2026, 18:16:22
Баш, другата ми кола е Пежо и там и плаки, и стрелки, светят постоянно (макар, че има опция да се препрограмира и да не е така). Явно аз съм глупав да не мога да се сетя какво са искали да кажат немските инженери
Иначе да, така като се замисля наистина има логика. Не знаех, че има и датчик в самият километраж.
А това с поведението в мъгла - всякакви коли си карат на дневни. Всеки път предупреждавам жената, като кара Шкодата и времето е такова, да си пуска на ръка късите.
Scandinavian style DRL, ако се поддава на адаптации и спираш да се притесняваш.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Да, моята е преди SFD2 и съм пипал вече по нея. Но нарочно не искам, като е на ауто всичко работи коректно. Сега заради проблемите с фара я държах на позиция 0, като се смени пак врътвам на ауто и не го мисля повече.
С тия неща се свиква много бързо - автоматичен климатик, чистачки, фарове, камера за назад, парктроници, подгреви
Може би някъде го бях мернал преди, но все пак да попитам - Камик, ръчка, бензин 1.5, на 2ра като карам бавно по неравен паваж или изкачвам лек наклон колата осезаемо започва да набира сама, това нормално ли е?
Тъй като километрите вървят и станаха вече 5+ месеца откак го карам да запитам:
1. На трета скорост чувам леко бучене от скоростна кутия (най вероятно оттам е). И в двата режима на D и С го има.
2. На S (спорт) режим прехода скорости S3->S2 осезаемо се усеща. Развърта принудително оборотите на двигателя в момента когато мине на 2 и колата забавя. На D също го усещам, но много леко да кажем 2 от 10 пъти.
Други превключвания на скорости са абсолютно незабележими.
Как е при вас? Камик 2025, 1.5 ТСИ, DSG7.
Не можах да се науча да натискам малко повече, с прекалено малко газ я карам и все си мисля, че от мен така я "научих" тая кола.
С ръчна скоростна кутия и двигател 1.5 TSI при малко по- агресивен преход от трета към втора предавка се чува описаното бучене, което според мен е от двигателя, а не от скоростите. Няма бучене при плавен преход (разбирай превключвене от трета на втора предавка от 800-1000 оборота).