Ниво на маслото.

Всичко свързано с модела Супърб, произведен след 2024г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Ниво на маслото.

Мнение от Цецо75 »

SlipX написа: 24.03.2026, 13:28:28 ези ДПФ-и, регенерации и т.н. ги има от преди повече от 10 години и проблемите от тогава до ден днешен са сходни. При правилна експлоатация няма проблеми.
Ти си чел форума. Ама 90% от тия дето си купуват VAG, не четат форума. И НЕ СА ДЛЪЖНИ! Дилърите там на място - никой не им обяснява предварително нищо за тия регенерации! И после клиента бил виновен...

Отделно, че колко пъти сте чули някой с Рено(ново) да се оплаква от регенерации. А Мерцедес? А БМВ? На VAG системата е тъпо замислена, 20+ години си продължават да я правят по същият начин и 20+ години, на никой не му хрумна, че потребителя не е идиот и една проста индикация на таблото, до къде е пълен филтъра, може да промени МНОГО!

FaKeR Това е процедура за принудителна регенерация, когато филтъра тотално се е задръстил и не е успял да регенерира и тогава вече пали лампата и праща да обикаляш като идиот да се изчисти. Това е така да се каже, като е станала белята. Тя запали ли лампата... нещата са насрани вече.

Но никъде в книжката няма препоръки за ежедневните регенерации, как да се оптимизират, че колата не трябва да се кара студена и на къси разстояния, че трябва да се кара поне 50% извънградско и т.н.
Бееееее.....
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Ниво на маслото.

Мнение от FaKeR »

При Пежо/Ситроен откакто има филтри... няма индикации. Дори и оборотите на празен ход не се променят така, че водача да усети някаква промяна.
Та, спокойно, не само ВАГ мразят клиентите си [smilie=sarcastic.gif]
Последно промяна от FaKeR на 24.03.2026, 13:36:36, променено общо 1 път.
Аватар
smoke

Škoda Ludicrous

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Ниво на маслото.

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 24.03.2026, 13:26:36 ако в ЕТ ми кажат, че аз съм виновен - е верно ще откача.
Ето затова в Гърция е строго забранено в колата да имаш нож - за да няма в такива ситуации сцени от "Бандите на Ню Йорк" [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Ниво на маслото.

Мнение от Цецо75 »

FaKeR написа: 24.03.2026, 13:34:47 При Пежо/Ситроен откакто има филтри... няма индикации. Дори и оборотите на празен ход не се променят така, че водача да усети някаква промяна.
Ами ако се поинтересуваш как е направена там системата, ще разбереш и защо на VAG връща нафта в маслото и т.н.
Бееееее.....
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Ниво на маслото.

Мнение от FaKeR »

При VAG има много heavy late post-injection, при Пежо/Ситроен не чак толкова, основно заради наличието на Eolys, който намалява температурата на горене. Пежо казват, че при 450 градуса се получава пасивна регенерация и тогава няма нужда от активна такава. Която пък загрява филтъра до 600 градуса. Имам си диагностика и веднъж на 2-3 седмици правя по една Тангента на дизела със закачен компютър, за да следя какво се случва.
При VAG, при прекъсната регенерация (спрян двигател най-вече) това допълнително впръскано гориво съвсем естествено отива надолу, като по пътя си минава покрай сегментите, отмивайки по пътя си маслото, което е по стените на цилиндъра... и накрая бам, в картера [smilie=search.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Ниво на маслото.

Мнение от Цецо75 »

Е ясно ти е що псуваме... Тъпо инженерно решение, заложено от меринджеи за да спестят една дюза. Съответно се получава тъпо за употреба от юзерска гледна точка, съответно меринджея всячески се опитва да го скрие от юзера, от което то започва да работи още по-зле... И това само защото изначало е направено тъпо и така 20+ години. А можеше:

1. В следващите поколения да се сложи допълнителна дюза.
или
2. Информирайки юзера за състоянието на системата да му се даде възможност поне донякъде да компенсира инженерното недомислие.

Ама не. И на фона на това, ако в ЕТ ми кажат, че не знам как да си карам дизела... ей! [smilie=diablo.gif]
Бееееее.....
isstoychev

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq 2gen Edition 2.0TDI 193PS 4x4

Ниво на маслото.

Мнение от isstoychev »

интересна тема.
имах същият случай само че на 193к.с мотор и от реномиран познат на SKODA групата почитател ми каза да си карам и да не се притеснявам защото по спецификация на маслото било му заложено да има малко количество нафта и да не се притеснявам.
От ЕТ ми казаха да не я мисля аз а като им я връщам след 3 или 4г че те ще я мислят.
за 1ви път ми се случи на 14к км след като бях сменил масло на 11.500 1вото. като ми се случи бях на магистралата и ми светна лампа за повишено масло и наистина след като спрях и изчаках маслото беше с много малко над макс. има снимки в раздела на Kodiaq.
Като колата ми в момента е на 19к и 1г от както я имам и се кара основно извънграда сиреч 80-90% само навън и магистрала и винаги над 2к оборота и в много ама много редки случай в града само когато не е наличен 2рият градски автомобил.
Все пак няма да робуваме на тия коли но е малко наистина тъпо инжинерно измислено от ВАГ най малко да ти сложат предупреждение покарай малко повече или нещо подобно.
От ЕТ ми каза че най лесно се познавала, че влиза в регенерация когато не иска да се изключи сама демек start/stop е активен и оборотите на мотора, но за мене оборотите на мотора може да са и високи заради това че се опитва да затопли по бързо купето и че перките са включени.
Това което ми направиха на мен като ми се случи януари месец е че ми източиха повишеното количество и от тогава не съм имал ядове и ми казаха че ако искам да ми сменят за тяхна сметка маслото ще се вкарам в приключение със вземане на колата и преди това 1000км каране за да видят дали има проблеми по дюзи,егр, дпф и т.н.
другият вариант беше да си го сменя за моя сметка.
сега зимата се случва да прави по чести "пасивни регенерации" заради това че е студено и може би заради по калпава НАФТА.
аз зареждам на РОМ петрол и разхода ми е тип топ но пък от друг познат съм чувал че неговата кола пасат 7ца прави по чести регенерации с нафта от там.
зареждал съм и на Shell и OMV не съм виждал кой знае каква разлика в регенрацията както и от скъпа нафта на SHEL или rom petrol.
моят съвет честа смяна на маслото при смесено каране 10 таван при повече извън града 10-12макс като това е предела.
не се учудвай това е често срещано явление от ЕТ знам и за тях е позната тема и няма да се 1вите нито последните.
пожелавам късмет и здраве.
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Ниво на маслото.

Мнение от димон »

FaKeR написа: 24.03.2026, 13:44:42 ...
При VAG, при прекъсната регенерация (спрян двигател най-вече) това допълнително впръскано гориво съвсем естествено отива надолу, като по пътя си минава покрай сегментите, отмивайки по пътя си маслото, което е по стените на цилиндъра... и накрая бам, в картера [smilie=search.gif]
Хубу де, нали като се угаси двигателя дюзите спират да пръскат веднага понеже са електрически. Според мен точно при прекъсната регенерация няма как да влезе нафта долу, по-скоро , ако работи на място и не изгаря всичката нафта от доп. пръскане...
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Ниво на маслото.

Мнение от pavel31 »

ABBC3_OFFTOPIC
Заради тая тема ще си видя щеката тия дни, че 3 години не съм я гледал
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Ниво на маслото.

Мнение от Цецо75 »

димон написа: 24.03.2026, 15:37:26 Според мен точно при прекъсната регенерация няма как да влезе нафта долу, по-скоро , ако работи на място и не изгаря всичката нафта от доп. пръскане...
Горивото основно влиза по време на регенерацията. Като се прекъсва, се губи топлинния цикъл и следващият път отнема повече време да се темперира и колкото повече я прекъсваш, толкова повече времето прекарано в регенерация расте. И от там количеството нафта в маслото.
isstoychev написа: 24.03.2026, 15:05:27 сега зимата се случва да прави по чести "пасивни регенерации" заради това че е студено и може би заради по калпава НАФТА.
Регернациите са пасивна, активна и принудителна. Пасивна е без да пръска допълнително гориво, активна е като пръска, принудителна е като светне лампата.
Пасивна регенерация става, когато яко я настъпваш по някой баир и успява да загрее филтъра без да се налага да пръска допълнително гориво. На Евро 6, както са нашите - имам чувството, че пасивни никога не прави, защото даже и на магистрала лятото, на 300-350км си почват активни регенрации. Докато на стария Супърб - Евро 5, съм минавал близо 1000км! без активна регенерация с яко шпорене по магистрала лятото. Държеше си 400+ градуса на филтъра и виждаш на ОБД-то как саждите намаляват без да почне активна регенрация. На Кодиака такова нещо не съм виждал никога. Но и не съм се заглеждал много... просто ми писна.

Екологията ОК, но като цяло системата инженерно е замислена тъпо, програмистите също са си оставили ръцете и с всяка следваща генерация става още по-зле.
Бееееее.....
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Ниво на маслото.

Мнение от FaKeR »

димон написа: 24.03.2026, 15:37:26
FaKeR написа: 24.03.2026, 13:44:42 ...
Хубу де, нали като се угаси двигателя дюзите спират да пръскат веднага понеже са електрически. Според мен точно при прекъсната регенерация няма как да влезе нафта долу, по-скоро , ако работи на място и не изгаря всичката нафта от доп. пръскане...
Да, мисля имаш право за дюзите, по-скоро проблема е в прекомерно впръсканото количество по време на регенерация. А тя винаги е добре да се случва в движение и над 2000 оборота с постоянна скорост.
Преди като карах Пежото като единствена кола, и имах и доста извънградско, нямах никакви проблеми. Щом стана втори автомобил, основно градско, филтъра започна да се обажда и се наложи машинно да се изпере. Оттогава досега на няколко седмици Околовръстно или Тангента и да чукна на дърво не съм имал драми.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Ниво на маслото.

Мнение от bega4kata »

Мойта за 10к най много 2-3 пъти да съм я усещал. Не я знам кога я прави. И това Адблу, за колко км. стига? На 9700 е и има за още 4800 пише.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Ниво на маслото.

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа: 24.03.2026, 16:40:02 И това Адблу, за колко км. стига?
Е ние ли да знаем Прешъса? Зависи колко му е резервоара, колко харчи, как я караш... Общо взето съм забелязал, че моя харчи Adblue най-много по магистрала и най-малко в града.
FaKeR написа: 24.03.2026, 16:33:14 филтъра започна да се обажда
То пежото ти предполагам е на n стотин хиляди километра. Дразнещото е, че тук говорим за нови коли!
Бееееее.....
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Ниво на маслото.

Мнение от Манев »

FaKeR написа: 24.03.2026, 13:32:07 Ако филтърът се е изчистил, контролният индикатор изгасва.
Това, което цитираш е ако ти светне лампата. А то светне ли ти лампата ...
При регулярните регенерации дето се случват на 150-160км. градско шофиране нищо не свети. Ориентираш се по това, че не гасне и държи обороти по светофарите. За тези регенерации нищо не пише в никоя книжка.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Гараж: Karoq 1.5 TSI, ръчка
ex: Touran 1.9 TDI, ръчка

Ниво на маслото.

Мнение от Karykoff »

При автоматиците не е ли ориентир на коя предавка държи? В нормални условия с 50-60 е на 5-та, а при регенерация на 3-та? На предната кола я хващах по това коя скорост ми показва "съветника" на дисплея. То ръчна, ама си искаше по-ниска предавка, за да седи около 2000-те оборота. По обороти въобще не можеше да се познае. Сигурно има разлика, то си бе от първото поколение на тия филтри.
Ама да, кой ти нормален човек ще гледа и това, просто си карат.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb IV”