sapiora написа: 22.03.2026, 17:41:56
1) "Ще ме държат ли осведомен ЕТ за автомобила"
2) "Кога се прави застраховка"
3) "Как се случва регистрацията (КАТ, талони, номера ...)"
1) Не, няма да те държат осведомен. Ще се обадят чак когато е дошъл в България. Затова ти трябва да търсиш дилъра и да го питаш, той проверява и ти казва има ли движение (излязла ли е седмица за производство, има ли промяна в планираната седмица, в производство ли е, готова ли е, кога ще дойде);
2) Застраховка може да се направи още преди регистрацията на колата в КАТ, като в нея се вписва номера на рамата. После, когато издадат регистрационни табели в КАТ, се ходи при застрахователя и той "дописва" в застраховката регистрационния номер;
3) Преди години имаше 2 варианта. Първият е самата Еуратек да направи регистрацията в КАТ (ако е в град, където има представителство на Еуратек). За това те вземаха такса от порядъка на 120 лв (толкова беше преди години, сега може и да са я променили). Другият вариант е - дават ти колата заедно с всички необходими документи (договор за покупко-продажба, фактура, технически EU сертификат на колата и др.), ти си я караш до КАТ както искаш (на репатрак или с транзитни номера на собствен ход, при варианта с транзитни номера трябва да си извадиш такива в КАТ) и си я регистрираш в КАТ сам. В КАТ е лесно, тъй като новопроизведени автомобили не минават "на канал". Аз моята през 2022 г. я откарах до КАТ София с репатрак и я регистрирах за около 3 часа, без да имам предишен опит с регистрации на коли, като по-голямата част беше чакането по опашки там.
През последните години обаче май се промениха правилата и вече май няма нужда новопроизведени коли да се карат в КАТ, а там се ходи само с документите, регистрират колата по документите, дават ти табелите и си ти. Нека някой друг от форума да каже дали са така нещата.