п.п. аз съм горе долу на същите километри , с dsg, само че дизел...
Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- димон
- Гараж: Octavia 4 FL TDI
- Обратна връзка:
Първо пробвай да минеш по същия път със съвсем леко натиснати спирачки. Ако са накладките ще изчезне тракането. Кутиите по принцип не трябва да дрънчат, макар че скоро като минах през една дупка на отворен джам така яко издрънча, все едно друсам с ръце тенекия от сирене пълна с болтчета и гайки.... ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Може при Шкода това нарочно да не е налично, просто така - да е по-долу от ФВ.JAY написа: 13.09.2025, 10:57:38 Интересно защо от Шкода са ни спестили подробности, а за VW се цитират и конкретни стойности. Също така от Шкода не обясняват, кога и как батерията "може" да подсилва ДВГ с електрическа мощност
Спомням си навремето, като си купих О2, на климатроника нямаше бутон "Стоп". На същото място, където на ФВ беше този бутон, при мене беше неподвижна пластмаса. В руски форум прочетох, че като махна тази пластмаса, премахна една пъпчица и я върна на мястото вече имам "Стоп" бутон.
Значи, то всичко си го има, ама защото е Шкода е блокирано по най-тъпия начин.
Може и затова да няма 48 волтова помощ на ДВГ.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Pavel Nikolov, това не е изолиран случай. И при мен (на О4 2.0 TSI DSG) има такова инцидентно похлопване при ниска скорост по неравности. И мен първия път ме впечатли, след това вече не му обръщам внимание. Аз и ти сме с различни модели DSG, но това не пречи и при двете да го има този ефект (ако е оттам). Става понякога, чува се слабо, само при отворен прозорец. Дали е от DSG-то, дали е от спирачни апарати/накладки (по-скоро не е оттам, защото го чувам като да е някъде пó в средата на предницата, където е кутията), дали е от нещо друго - не знам. Няма технически проблем, вероятно си е така по принцип при тези коли.Pavel Nikolov написа: 13.09.2025, 13:10:20 собственик съм на Шкода Октавия 4 FL 1,5 115к.с. 7DSG mHev.
При движение на по неравен път се чува едно тракане от предницата все едно има нещо откачено. Чух коментар ( от това DSG какво очакваш ). Някой чувал ли е подобно тракане и възможно ли е да е от кутията.
-
Pavel Nikolov
Малко дървено за чисто нов автомобил да има такова дрънчене. Още един въпрос имам.
Автомобила е с 2 режима (еко и спорт) когато съм на еко и пусна педала на газта оборотите понякога падат на "0" а понякога са на "1000". Някой запознат ли е дали има някакво значение или каква е причината да падат на "0", тъй като го прави неориентирано и немога да го разбера. Когато купувах автомобила ми обясняваха, че батерията се зарежда когато натискам спирачката или се движа по енерция. Дали има нещо общо?
Автомобила е с 2 режима (еко и спорт) когато съм на еко и пусна педала на газта оборотите понякога падат на "0" а понякога са на "1000". Някой запознат ли е дали има някакво значение или каква е причината да падат на "0", тъй като го прави неориентирано и немога да го разбера. Когато купувах автомобила ми обясняваха, че батерията се зарежда когато натискам спирачката или се движа по енерция. Дали има нещо общо?
- димон
- Обратна връзка:
Според мен когато са на 0 двигателя не работи , минава на Ток. Нали става дума за хибрид ?!
Екото е икономия и екология.
Екото е икономия и екология.
-
Pavel Nikolov
Води се някакъв мек хибрид, и батерията поддържа някакви системи няма отношение към задвижването. Поне това успях да разбера.
- димон
- Обратна връзка:
Има,има ...движи колата посредством алтернатора, който се явява и мотор и стартер. Когато се движиш по равно с малко газ двг се гаси и алтернатора "тика" леко през ремъка. 
-
mazut
Тика тика как да тика като двиателя е на 0.
Мекия хибрид е ташак история. Ако тика нещо не е и когато мотора не тика.
-
maiden
Дрънченето при загасен ДВГ е от новите маховици с "pendulum effect". В YouTube има клипове с обяснения. Нормално е. Ел. подпомагането аз го усещам винаги. Макар да го дават, че е до 2000 оборота. Системата е една и съща при всички ВАГ.
- димон
- Обратна връзка:
Не си прав. Точно затова си mhev, когато караш по равно алтернатора започва да играе роля на мотор. Сега ще намеря клип и щи пусна...mazut написа: 14.09.2025, 09:06:35 Тика тика как да тика като двиателя е на 0.![]()
-
Pavel Nikolov
А кога точно зарежда батерията и ако в градски условия карам на спортен режим проблем ли е за нея, защото някъде четох, че батерията се зарежда само на еко режим?
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Извинявай, ама ти не си прав. При ваг стартер-генераторът е неразривно свързан с двг, демек когато едното се върти и другото се върти, и обратното.
mhev се различава от fhev и phev по това, че при първия няма движение САМО на ток.
- димон
- Обратна връзка:
Искате да кажете , че алтернатора се ползва само за стартер , а не и за двигател?
Поне според това , което ми обясниха в Шкода и което съм чел би следвало този "алтернатор- стартер" да подпомага двг в някои моменти. Когато му е много леко на двг и когато се ускорява рязко.
Добавя н.м. при ускорение , и увеличава инерцията при лежерно каране.
Така си го представям аз , иначе за какво са го турили тоз бутрук там !!!
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Не, ползва се както за стартер, така и за подпомагане на двигателя при относително ниски обороти. Димчо, помисли малко преди да пишешдимон написа: 14.09.2025, 16:33:27 Искате да кажете , че алтернатора се ползва само за стартер , а не и за двигател?
-
mazut
Тези коли много се търкалят по инерция и от там заблудата че нещо я бута колата, но кинематиката не го позволява при изгасен двигател. Ако мотора беше в кутията да, но вързан за мотора няма как. Колко добавя и кога добавя може да сподели колегата с чувствителния задник моя нищо подобно не усеща. Съдейки по техн. данни на моторите с и без ел.мотор които са еднакви, по скоро не добавя нещо значимо и забележимо като доп. мощност а оптимизира и разтоварва мотора като прави по-плавна работата му. Дали го износва повече едва ли дори по-скоро обратното в предвид на предното изречение.