Грешка P0121 - Throttle Position Sensor

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

Варианти има. Просто някога като проучвах защо се дънят толкова тия Пиербург намерих информация, че Сименса са различно направени и нямат проблеми. Тая моята сегашната даже не помня преди колко години я сложих. Със сигурност вече кара повече от двете Пиербург.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Хубав, топъл ден, а аз се плесках със сажди. "DIESEL само дънки" е казал поетът, а аз трето кюмбе карам. Хубаво ще ги спират тия печки "Юг". [smilie=sarcastic.gif]

Днес разхвърлих колата. Клапата нас*ана, разбира се. Насъбрани бяха сажди по самата заслонка, стержена и стените на тялото. Предимно саждите се бяха натрупали в дясната зона, където бие EGR-a. Клапата нямаше как да затвори напълно заради събраната гняс, която баят здраво се беше спекла. Клапата вървеше малко трудно на ръка, но я пораздвижих и потръгна. Обещах да направя снимки, но така се оцапах, че не исках да пипам телефона. Положението е подобно като от клипчетата по интернет, като в моя случай не беше чак брутално, но достатъчно заср*но. Както колегата @skodko каза, мущукът на EGR-a беше обърнат към клапата. Не знам грешка ли е или е направено с някаква идея, защото се оказва, че доста коли са излезли така. Не може да е такова масово объркване....кой знае де......

Нека споделя процедурата, може да помогне на някого, който решил да се понацапа.
Трябват ви:
1. Малка гедорийка с преход от 1/4" към битове за винтоверт/отвертка. Хубаво е да имате удължители, като късият удължител е задължителен.
2. Комплект битове. Трябва ви основно T30. Вземете си резервни, ако го загубите. Аз единия го изтървах някъде и така и не го намерих.
3. Комплект шестограми.
4. Комплект гаечни ключове.
4. Спрей за почистване на спирачки/контактен спрей/спрей за чистене на карбуратори/корселин или друг обезмасляващ спрей/разтворител.
5. Ръкавици
6. Комплект малки четки за чистене
7. Много парцали.
8. Още парцали.
9. Търпение и желание.

Какво се прави, за да се свали клапата.
1. Сваляте буксата на клапата. Натиска се цялата букса навътре, натиска се бутончето и се издърпва навън.
2. Сваля се гумения сегмент от въздуховода, който влиза в клапата. Имате две стандартни скоби. При Йети е малко забито отпред и трудно се манипулира с отвертка. Най-лесно става с тресчотката и торкс 7. Отпускате хубаво скобите. Вадите маркуча от страната на клапата и го изнасяте настрани. С въртеливо движение вадите маркуча от пластмасовата тръба, идваща от кулера (долу).
3. Задължително закривате/затапвате въздуховода, идващ от кулера с парцал.
4. Откачате щеката за маслото от тялото на клапата с ключ/торкс 10-ка.
5. Три дълги болта на T30 държат клапата за колектора. Двата са лесно достъпни и се виждат, третия е откъм мотора и се цели на сляпо.
6. Клапата излиза.

Чистенето на клапата направих така:
1. Слагате едни ръкавици, че....
2. Изстъргва се внимателно насъбрания кокс с отвертка или ножче. Отнемате кокса докато стигнете до желязо и основната част от нагара изпадне.
3. Миете обилно със спрей. Пригответе си легенче или отрязана туба от вода, за да подложите отдолу. Твърда четка за зъби или друга по-твърда четчица за чистене върши работа за фино почистване. Не препоръчвам използването на телена четка, за да не надерете алуминия, но с нея най-бързо би станало.
4. Чистене с парцали докато изпадне цялата гняс и клапата не залъщи. Раздивжвате на ръка и миете със спрея докато не започне да се движи хубаво и плавно.

Второ нещо, което може да направите:
1. Сваляте мущука на EGR-a. За целта се сваля тръбата, идваща от блока. Там са два T30, но са на леко гадно място и ще ви трябва удължение за тресчотката. Внимавате много при свалянето на болтовете, за да не ги изтървете. Има ламаринена гарнитура между тръбата и блока. Хваната е с уши за фланеца на тръбата, но няма гаранция, че няма да изпадне. Внимавате и за нея.
2. Сваля се скобата откъм мущука в колектора с шестограм. Вади се тръбата.
3. Два Т30 болта държат мущука към колектора. Има гумена гарнитурка, която има водачи, но все пак внимавате да не изпадне.
4. Наслаждавате се на гняста. Миете и мущука по същата процедура.

Трето нещо, което може да направите:
Надникнах в колектора и видях каквото очаквах да видя. Сажди омешани с масло, г*вна, ужас. Предвид пробега на колата нямаше много масло, което е добре.
Реших да изчистя колектора доколкото мога. Парцали, напоени с бензин или корселин биха ви свършили работа. Парцалът го намотавате около един дълъг гаечен ключ и чистите колкото можете. С едно огледало гледах какво се случва вътре и така изчистих всичко до разклоненията към цилиндрите. За да се изчисти хубаво колектора и портовете към цилиндрите, трябва да се свали. Свалянето му е свързано с доста разглобяване и нямам време и условия да го правя пред блока. CFHC няма вихрови клапи, което е добре в случая - една беля по-малко.

Четвърто нещо, което може да направите:
Преди да монтирате клапата към колектора, може да пуснете Output Test чрез VCDS, за да видите как се движи.

Събиране:
Събирането се прави по обратен ред. Мущукът на EGR-a може да обърнете към мотора, вие си решавате. Много внимавате при навиването на болтовете. С тия вложки, запресовани в пластмаса, съм брал големи дертове, особено ако пластмасата е опечена. Превъртат вътре и ходи се оправяй. Болтовете да се завиват на ръка до края и да се стегнат с тресчотката без джилатски напъни. Внимавате и с болтовете на тръбата на EGR-a, тъй като са на леко криво място - да не тръгнат на една страна. Преди да монтирам резбите на всички болтове пръскам с WD-40, за да вървят леко.

Като всичко е сглобено:
1. Закачате колата на диагностиката и чистите грешките.
2. Пускате адаптация на клапата. Engine->Basic settings->Throttle body test.
3. Чакате, за да видите, че адаптацията ще премине успешно. Проверявате за записани грешки след адаптацията.
4. Карате и се надявате на най-доброто.

Покарах колата след манипулацията. Върви си както си вървеше, няма записани грешки след тест драйва. Ще я покарам няколко дена и ще я прочета пак да видим какво е положението. Преди манипулацията колата акумулираше тук-таме грешки и общо-взето след 5 дена каране ми пускаше и чек-а. Струва ми се, че моторът гаси по-меко и спокойно, но може и да е субективно.

Та, колеги и колежки, какво да ви кажа. Това ми е трета дизелова кола.
Първата ми дизелова кола беше прост FIAT-ов 1.9 TD100. Изчистих му колектора, затапих EGR-a с една ламарина и приключих въпроса.

Следващата играчка беше с FIAT-ов 1.9 MultiJet 16V. Светна чек-а - хоп EGR! Свалих го първи път за чистене. Актуаторът беше запекъл яко от сажди. Мина се не мина време - пак. Реших да реша проблемът кардинално, но този път я дадох на сервиз. Колекторът долу, вихровите клапи - аут, EGR-аут, софтуерна корекция и приключихме. Той поне беше от първите Евро-4 серии, които заводски бяха без DPF.

Шкодата и тя май пое по този път. Както вече разбирате, не ми е сефте да се мажа със сажди. Като цяло съм против манипулациите и побългаряването, но като погледна гнусотията, която въпросните системи набиват в мотора.....В най-скоро време ми се струва, че ще предприема кардинални мерки по адрес на EGR-a и DPF-a, които по чудо все още не ми създават главоболия. Но като за пореден път видях последиците от работата на EGR-a....
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ти ако си видиш какво е във всмукателния ти колектор,ще искаш да се застреляш.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Видях аз, много добре видях. Зверих му се с едно огледало и лампата, че и завит надолу. Не се впечатлих, защото не съм очаквал да е друго... Играх си с колектора повече от час и не преброих колко черни парцали изкарах.... Успях да изчистя всичко до разклонението до пластмаса, надолу вече иска сваляне. Усещам как скоро ще отиде екологията по дяволите.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Задължително обърни мущука на егр, иначе пак ще нацапа дросела.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

skodko написа: 24.10.2021, 12:52:13 Задължително обърни мущука на егр, иначе пак ще нацапа дросела.
Направих го вече, но мисля да предприема по-кардинални мерки към EGR-a, за което ще пусна отделна тема с въпроси. Благодаря за съветите, като че ли за момента проблемът изглежда решен. Ще я следя до края на седмицата, до момента няма записани грешки.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Аз на моя Тигуан,при смяна на термостат,като видях какво е вътре и го затворих,без да се замисля. Никога не е правил проблеми,но е ужасна система, особено ако се кара от жена,която не настъпва повече от 50% педала на газта.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @bega4kata -
bega4kata написа: 24.10.2021, 22:54:11 но е ужасна система, особено ако се кара от жена,която не настъпва повече от 50% педала на газта.
Или от мен [smilie=blush.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Миро, ти си по зле и от жена [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

bega4kata написа: 24.10.2021, 22:54:11 жена която не настъпва повече от 50% педала на газта.
Ако вземем да ги караме с минимално 50% педал на газта ще стане "андибул морков", както казваше един известен римски воин из клипчетата в интернет. [smilie=sarcastic.gif]
nmnikolov написа: 25.10.2021, 00:17:08 Миро, ти си по зле и от жена
И аз съм спокоен шофьор и в града като цяло карам кротко. Колата се кара смесено - дълги извънградски преходи, но и гадно софийско каране, което дотакова таковата на въпросната система....
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ахъм. Те тия гадни системи са направени, за да може негативите от саждите да са за поне отчасти за сметка на собственика, а не за всички наоколо. Ама ...
Бееееее.....
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Друг потвърден положителен ефект от чистенето на клапата след като покарах колата - моторът си възвърна тихото гасене. Ако почне да гаси като стар дизел - с шут, може да обърнете внимание на клапата.
Аватар
maxuel82

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.

Мнение от maxuel82 »

От известно време ,пак започна да набива грешката за дроселовата клапа Изображение .Възможно ли е след като съм я чистил преди около 17000 км. пак да е натрупала сажди ?
Аватар
maxuel82

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.

Мнение от maxuel82 »

Свалих клапата и се оказа ,че за 17000 км е натрупала доволно сажди . Явно на всяка смяна на маслото сваляне и чистене ,за да няма проблеми . В всмукателния колектор също има доволно сажди , но него напролет ще го чистя ,че си е доста разглабянето .ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

maxuel82 написа: 01.12.2024, 18:50:15 Свалих клапата и се оказа ,че за 17000 км е натрупала доволно сажди . Явно на всяка смяна на маслото сваляне и чистене ,за да няма проблеми . В всмукателния колектор също има доволно сажди , но него напролет ще го чистя ,че си е доста разглабянето
Леле на бензинова кола съм свалял и чистил и ми се стори доста мръсна, ама това е баси ужаса.
Фрапантна разлика начало, край браво за труда само ми се струва понадрана клапата, а това не е добре. Аз не съм я стъргал с нищо различно от стара четка за зъби, но преди това яко brake cleaner да разкисне.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”