Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
Ето и със спортното окачване как е при мен:

-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Сайд асиста е много полезен. Много му свикнах. Винаги го виждам с периферното зрение и не е нужно да поглеждам огледалата, за да разбера, че нещо има около мен.
Но че може без него - може. Без много неща може, но идеята на нов автомобил е да има максимално много неща. И това конкретно е полезно.
Днес, за първи път тествах асистента при паркиране. Ами справи се много добре, не вярвах честно казано. Но ако трябваше да го плащам нямаше да го взема най-вероятно.
Адаптивното окачване в спортен режим прави колата доста по-стегната и устойчива. Поне при Кодиак.
С по-големи джанти става по-стабилна. На Октавията има голяма разлика между 16" и 17".
Но че може без него - може. Без много неща може, но идеята на нов автомобил е да има максимално много неща. И това конкретно е полезно.
Днес, за първи път тествах асистента при паркиране. Ами справи се много добре, не вярвах честно казано. Но ако трябваше да го плащам нямаше да го взема най-вероятно.
Адаптивното окачване в спортен режим прави колата доста по-стегната и устойчива. Поне при Кодиак.
С по-големи джанти става по-стабилна. На Октавията има голяма разлика между 16" и 17".
-
to4kata
Да, определено с 18-ките изглежда чудесно. Аз обаче ще трябва да се задоволя със стоковите 17-и на този етап. Драго, твоите зимните май бяха 17-ки, с тях подобно заклащане усеща ли се при преминаване през неравности ... или аз нещо се втелясвам?!
-
silent
Аз карам бързо но държа на меко окачване и честно казано не разбирам подобни дискусии особено някой като каже клати се.Вероятно не обръщам внимание или не усещам подобни нюанси. Карал съм доста автомобили и никога не съм имал неприятни усещания със седани или комбита. При СУВ е по различно но там е различно от СУВ до СУВ.
Впрочем сега като се замисля доста хора бият спорачки по завоите на Вакарел. Шкода има прилично окачване ще свикнеш.
Впрочем сега като се замисля доста хора бият спорачки по завоите на Вакарел. Шкода има прилично окачване ще свикнеш.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Ако очакваш пътно поведение на БМВ - ще си разочарован. Колата си е с типичното поведение на автомобил от този клас - прост макферсон отпред и греда или многораменно отзад. Не си спестявай DCC-то, смислена екстра е.
Бееееее.....
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
@to4kata,
Аз лично не намирам разлика в комфорта на возене между зимните 17-ки и летните 18-ки.
А въпросното заклащане не съм го усетил.
Странично заклащане в завой ли имаш предвид или вертикално движение на окачването на прав път.
Аз лично не намирам разлика в комфорта на возене между зимните 17-ки и летните 18-ки.
Странично заклащане в завой ли имаш предвид или вертикално движение на окачването на прав път.
-
to4kata
За вертикално закалащане при преминаване през неравности, да, но не смятам, че мението и усещането ми са меродавни. Все пак 1 час тест драйв е крайно недостатъчен и човек се разчетворява, гледайки да обърне внимание на повече неща. И понеже пътния просвет ми се вижда поне на око 1-1,5 см по-висок /на стандартния автомобил в шоурума, изключвам колите със защита от лоши пътища/ и окачването го усещам по-меко у мен остана подобно впечатление. Вероятно просто съм свикнал на една идея по-твърдо и директно окачване, пък и Фокусът /не БМВ/, с който сравнявам е с близо 4 см по-къса база и многораменно окачване отзад, но връзката с пътя определено се усеща по-добре. Снощи се порових по други форуми и намерих хора с подобно усещане за окачването на Октавия, но далеч не смятам, че това е дийл брейкър и вероятно ще я поръчам тези дни. Почти съм убеден, че като покарам няколко дни няма да ми прави впечатление, обаче като сядаш от една кола в друга, винаги се усеща. Знаете какво имам предвид.Драгомир написа: 02.07.2024, 10:53:28 @to4kata,
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
То не, че Шкодата е зле, просто БМВ-то си е кола, която е разработвана около това, да стои залепена на пътя. Безмислено е да се хранят очаквания за прилика в поведението.
Бееееее.....
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Казаха колегите - взимаш адаптивно окачване и проблем няма. За Кодиака струваше 1900 лева барабар с off road режим и прогресивно управление. За Октавията сигурно е подобни пари.
- Пастир
- Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG
За себе си реших, че най-балансираната конфигурация за мен ще бъде EDITION + DCC + Спортно окачване (понижен пътен просвет - 15 mm), прогресивно управление.
Ще удари ли бронята в бордюра? Или спортно окачване и прогресивното управление е излишно тук?
Критикувайте избора ми
Ще удари ли бронята в бордюра? Или спортно окачване и прогресивното управление е излишно тук?
Критикувайте избора ми
- Пастир
- Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG
@gbuyukliev, Говорих с 2 продавача в ЕТ. Казах, че преди Октавията карах голф и повече ми харесваше как кара голфът. Не ми хареса люлеенето в Octavia, като на вълни, и не много информативния волан.
Единият управител каза, че няма проблем - вземете ДСС и всичко ще е наред. Вторият каза, че в моя случай трябва да поема прогресивен контрол.
Ако ЕT имаше тестова кола с тези опции, щях да разбера след 10 минути какво ми трябва и какво не.
Единият управител каза, че няма проблем - вземете ДСС и всичко ще е наред. Вторият каза, че в моя случай трябва да поема прогресивен контрол.
Ако ЕT имаше тестова кола с тези опции, щях да разбера след 10 минути какво ми трябва и какво не.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Факт. Никоя допълнителна екстра не може да компенсира конски сили. ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Бееееее.....
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Голфа има по-директен волан от Октавията. И това е факт. И е така още от първите генерации. Предполагам, че е въпрос на геометрия на купето, защото другото е идентично.
Бееееее.....
-
silent
Една от основните причини да се откажа от октавията беше гредата отзад за 1.5 мотора на който държах. Не е болка за умиране за мен но колата се усеща различна при определени условия.
- Tuscany
- Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp
Люлеят си ... При мен* на улицата към нас, в Normal, много се кандилка - и напред/назад и ляво/дясно. Opel Insignia ST (сирече същата по размер кола), не го правеше. Честно казано, в последно време ме дразни повече, от колкото преди. Открих как малко да се подобрят нещата - в индивидуален режим се слага DCC на Normal и Steering на Sport. Според мен така обира повече тия паразитни люшкания. Ама пак - влизаш и трябва да прецъкаш копчето.
*Superb
*Superb
Последно промяна от Tuscany на 02.07.2024, 16:55:01, променено общо 1 път.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г