Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
моето мнение разбира се всеки си знае финансите, но бих взел STYLE PLUS, вместо да добавям екстри в Ambition plus. Почнеш ли да добавяш екстри, почти сигурно ще стигнеш цената на STYLE PLUS и няма да получиш същото оборудване.
Само се замисли LED матрични фарове, Радиоапарат Bolero с 10,0" цветен тъч-скрийн дисплей, Асистент за паркиране с предни и задни сензори, 10" дигитално инструментално табло - виртуален кокпит и т.н. за грубо 4500 лв. повече.
Не знам защо държиш на дизел и DGS, но 1,5/150 к.с. е доста добър вариант като мошност и разход и STYLE PLUS е 51 760 колкото ти е дизела Ambition.
Успех в избора.
Определено Style plus си заслужава ( погледнах и двата варианта на живо ).
Бензинов автомат няма в промоцията и затова гледам дизели, а и 15 години само нафтови печки карам
Не съм имал възможност да пробвам DCC. То до колко си заслужава +2к
Ако е заради автомата донякъде те разбирам, ако е заради дизела... аз от 2007 карах само дизелови Октавия 2,0/140/150 к.с. минах през помпа дюза и комън рейл... но лично мое мнение е, че дизела не върви така както вървеше преди заради еконормите. Просто двигателя си има свой "програмен" начин на набиране.... поне за мен, който не съм състезател, удоволствието, чувството вече не е същото. Може би от две поколения назад съм на бензин. Разликата в разхода на гориво не е толкова голям, но зависи и какъв ти е годишният ти пробек.
За мен разлика от 5 - 6 хил. лева в бензин/дизел, като сложиш и по-високота цена в КАСКОТО заради по-високата цена на дизеловият автомобил при мен се губи просто смисъла. Някой биха казали избиване няма.
Относно DCC нямам представа, не съм карал Октавия с DCC.
Но знам, че има поне за мен сериозна разлика в 1,8/180 к.с., която карах преди години и 1,5/150 до преди няколко месеца, като поведение на колата на пътя.
Може би заради разликата в окачването, тъй като 1,8 беше с многораменно, а при 1,5 е с греда.... може би заради по тесните гуми, които монтират сега... не знам.
Моето мнение е ако можеш да направиш тест драйв и сам да прецениш дали си заслужават тези +2к.,
Утре имам път в района на ЕТ и ще мина да видя на живо новите Октавии но имам няколко въпроса като за форума.
Като цяло не съм много запознат Октавия 4 защото през 2018г. си купих Октавия 3 Vision 1.8 180к.с. 6М налична последните бройки с категория N1 товарен. От тогава спрях да се интересувам от коли. В последно време започнах да съжалявам, че не взех бройката с DSG 4x4 която беше със 7000лв по-скъпа.
Сега се загледах в намаленията специално на 4х4 и започнаха чуденките дали да не обновя автопарка и кое е нужна екстра и кое не е.
Моята О3 беше най-високо ниво оборудване преди RS -LED фарове с датчик за светлина, заден парктроник, 8" болеро с блутут, цветен Maxi Dot, подгрев на седалките, темпомат, кожен волан, лумбални опори, 4 ел. стъкла, HHC, което в момента сякаш отговаря на Амбишън +.
Нещата, които бих искал да имам така или иначе трябва да се добавят и на Амбишън + и Стайл + -> защита за лоши пътища, 3-спицов волан с подгрев, подгрев на предния прозорец, акустични стъкла, тризонов климатроник, подгрев на всички седалки.
Въпросите относно нивото на оборудване:
1. Какви са обикновенните фарове на О4? Някъде нямерих, че пак са LED но не са матрични и как биха се сравнили с LED фаровете на О3?
2. Болерото струва 1082лв като по описание единствената разлика със Swing е 10" срещу 8" и уеб радио. Има ли нещо друго?
3. За стайл пише, че има лумбални опори, което го няма в амбишън. В същото време добавката за Ергономични седалки е една и съща. Какви са седалките на амбишън?
Въпроси за двигателите:
При нормално шофиране до колко се усеща разликата между двата двигателя 150 и 200 коня?
Единия има 360NM до 2750rpm другия 400NM до 3500rpm Т.е. при нормално каране до към 3000 оборота едва ли ще са от земята до небето.
При амбишън дават, че големия мотор се комбинира само с 18" джанти докато при стайл дават 17-ски за всички модификации.
Предполагам, че ще е с 340мм спирачки каквито са на RS. Някой има ли наблюдения?
Възможнжо ли е да има разлика в спирачките между двете нива на оборудване?
С какви спирачки излиза 150 коня - 288 или 312мм?
Има ли някакви други съществени разлики между двата двигателя, които да наклоняват везните към единия или другия? Примерно по-капризни инжектори, по-калпаво турбо или някаква друга подробност?
Когато преди 5 години взех сегашната кола специално избрах 1.8 защото има MPI + DI, защото е с 312мм спирачки и многораменно задно окачване и изобщо не съжалявам за избора.
flatmo написа: 10.01.2024, 12:42:33
Сега се загледах в намаленията специално на 4х4 и започнаха чуденките дали да не обновя автопарка
Не знам дали сега е правилния момент, тъй като след само 1 месец представят O4 facelift и скоро след това ще започнат неговото производство, а ще спрат настоящата O4. Затова настоящата ценова листа е толкова редуцирана - тъй като това са последни поръчки на оригинална О4 и затова там има само тези двигатели и тези оборудвания.
1. Какви са обикновенните фарове на О4?
Ето това е стандартният нематричен фар на О4 - няколко малки секции с LED-крушки и рефлектори:
Нематричните фарове имат това предимство, че можеш да регулираш височината на фаровете ръчно през мултимедията (чрез задаване колко е натоварена колата отпред и отзад). При матричните фарове височината може да се настройва само в сервиз и не можеш след това ръчно да си я коригираш.
Предимствата пък на матричните фарове са ясни.
3. За стайл пише, че има лумбални опори, което го няма в амбишън. В същото време добавката за Ергономични седалки е една и съща. Какви са седалките на амбишън?
При мен на O4 RS се оказа, че лумбалната опора може да се регулира само на дълбочина. При скъпите ергономични седалки с памет можело освен това да се регулира и на височина - т.е. колко нагоре или надолу на кръста да е. При мен се оказа, че опората ми идва леко по-ниско на кръста отколкото на старата ми О2. Така че пробвай в ЕТ, за да видиш дали при обикновените (неергономични) седалки ти е достатъчно добре лумбалната опора на височина.
и многораменно задно окачване
Всички О4 4x4 са с многораменно окачване отзад. Също и всички с мощност НАД 150 к.с. или на метан.
Ами те всъщност цените не са кой знае колко променени от Май месец миналата година, когато аз купувах. Единственото, което ми направи впечатление, че някакви джанти бяха отбелязани при по-високото ниво на оборудване, че не се доплащат. Ама те тогава ми направиха отстъпка, която беше по-висока от цената на джантите така или иначе. Аз лично бих изчакал то не че ще е някакъв огромен технологичен скок този фейслифт но е след месец. Все пак ще е интересно как ще изглежда колата а може и някакви по-интересни екстри да има и да са оправени някой недомислици. Ще има и нов инфотейнмът и може да получи и ChatGPT, като новия Голф и там разни други тамагочита безполезни но важното е да има да е шарено и модерно. Вече остава отворен въпроса с цената най-вероятно ще е по-скъпа.
При Голф е нещо, като ъпгрейд на гласовият асистент. В интерес на истината нямам идея дали и Октавия ще го получи но ако го пуснат тая безсмислена Лаура може и да почне да върши някаква работа.
Благодаря за информацията! Утре ще отскоча да ги видя но май дизела продължава да не е за мен.
Разхода на масло може и да го преглътна, до колкото разбрах не се увеличава с времето т.е. не е нещо което се влошава.
Но доста се оплакват от регенерация на всеки 100-150км в града а аз имам месеци, в които не излизам навън.
Все бързам за някъде само това ми липсва да седя да чакам да прави регенерация.
oggie написа: 10.01.2024, 18:58:41
Ами те всъщност цените не са кой знае колко променени от Май месец миналата година, когато аз купувах.
Да на практика твоята все още толкова.
В момента "далаверата", е че за 4х4 се доплаща между 1200лв и 1700лв. което при другите модели и исторически е около 3500.
Ради написа: 29.12.2023, 17:08:32
Ако е заради автомата донякъде те разбирам, ако е заради дизела... аз от 2007 карах само дизелови Октавия 2,0/140/150 к.с. минах през помпа дюза и комън рейл... но лично мое мнение е, че дизела не върви така както вървеше преди заради еконормите. Просто двигателя си има свой "програмен" начин на набиране.... поне за мен, който не съм състезател, удоволствието, чувството вече не е същото. Може би от две поколения назад съм на бензин. Разликата в разхода на гориво не е толкова голям, но зависи и какъв ти е годишният ти пробек.
За мен разлика от 5 - 6 хил. лева в бензин/дизел, като сложиш и по-високота цена в КАСКОТО заради по-високата цена на дизеловият автомобил при мен се губи просто смисъла. Някой биха казали избиване няма.
Относно DCC нямам представа, не съм карал Октавия с DCC.
Но знам, че има поне за мен сериозна разлика в 1,8/180 к.с., която карах преди години и 1,5/150 до преди няколко месеца, като поведение на колата на пътя.
Може би заради разликата в окачването, тъй като 1,8 беше с многораменно, а при 1,5 е с греда.... може би заради по тесните гуми, които монтират сега... не знам.
Моето мнение е ако можеш да направиш тест драйв и сам да прецениш дали си заслужават тези +2к.,
В крайна сметка направих поръчка на 2.0 Дизел автомат 150к.с. Style plus син енерджи. Предвиден за производство февруари, а аз ще го очаквам средата на март.