Трудно включва на 1ва и задна зимата

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2008г. до 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
vassil_p

Шкода Новак

Гараж: Superb II FL, Octavia I

Мнение от vassil_p »

Здравейте Колеги, за много години и безаварийни километри!
Имам нужда от съвет ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, преди да почне голямото сваляне на кутия и тем подобни истории.
Трудно влиза първа и задна, през зимата когато е студено (другите предавки влизат без проблем). След като загрее добре колата нещата се подобряват значително. Лятото подобен проблем не съществува. Миналата година май месец, реших да сменя маслото на кутията ( то си беше и за смяна тъй като колата бе на 110хил), но това не подобри ситуацията тази зима.
Мисля другата седмица да я водя на доктор, но ако някой има идея какво може да е или да даде насоки от къде да се почне ще бъде много полезно.
Колата е С2 фейс, ръчка, 4х4, дизел 140к.с
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

С времето се износват някакви неща в кутиите (не знам точно какво и как, не съм спец) и валовете сдобиват аксиален луфт, в резултат на което някои скорости започват трудно да отделят и/или трудно да влизат. Започва се с 1-ва и задна, след това следват и другите. Ремонтът е доста скъп, няма гаранция за успех, трудно е и да се намери кой да го направи.

И аз имах такива проблеми на моята О2. При мен проблемите започнаха на 170-180 хиляди километра и се задълбочиха на 190-200 хиляди - първо започнаха да влизат трудно 1-ва и задна, после започнаха проблеми с превключването от 4-та на 5-та (трябваше лоста да се дърпа настрани, за да влезе 5-та), после започна да има проблеми и 2-ра. И аз смених маслото - с оригинално ОЕМ-масло. Това помогна за 1 година, но само толкова. При мен аксиалният луфт на вала не беше много голям - около 1.5-2.0 мм - но имах проблем.

Питах в ЕТ за нова кутия - казаха ми 9500 лв. При положение, че колата ми тогава струваше около 6000-7000 лв, този вариант отпадна.

Затова отидох и купих една евтина втора употреба кутия от автоморга за 500 лв и реших засега проблема, вече 3-та/4-та година карам с нея. Кутията ми втора употреба не е върха, но превключва скорости абсолютно безпроблемно. Взех евтина втора употреба, тъй като колата ми тогава имаше други по-сериозни проблеми и беше пред бракуване, затова не взех по-читава втора употреба. По-читавите втори употреби тогава бяха 900-1000 лв.

Ако тръгнеш да търсиш втора употреба, първо гледай на кутията какъв е аксиалния луфт на вала към съединителя. Ако е повече от 1 мм, не я вземай. Това е, което мога да кажа от личен опит.
dpenov

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI

Мнение от dpenov »

Най-евтиния вариант е да купиш спрей течна грес или нещо подобно и да напръскаш механизма където жилата се закачат за скоростната кутия и да видиш дали има подобрение.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

На Фабията беше същото положение - първа и задна влизаха от 3-4-ти път. Сменихме к-т съединител, притискател и лагер помпа и всичко заспа. Сменихме и маховика, но това няма отношение към проблема. Друга причина, за която се сещам, е да не би да са синхронизатори заминали.
vassil_p

Шкода Новак

Гараж: Superb II FL, Octavia I

Мнение от vassil_p »

Мисля наистина да почнем от жилата.
Ако някой друг се сети нещо за съвет, ще се радвам да сподели.
То ако беше съединител, би трябвало да го прави и лятото. Лятото нещата са си перфектни.
Но знае ли човек ;)
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

donci написа: 05.01.2024, 08:28:03 да не би да са синхронизатори заминали
Би могло да е и от това, но задната няма синхронизатор, а пак трудно влиза...
Публикувай отговор

Обратно към “Superb II”