Здравейте Колеги, за много години и безаварийни километри!
Имам нужда от съвет ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, преди да почне голямото сваляне на кутия и тем подобни истории.
Трудно влиза първа и задна, през зимата когато е студено (другите предавки влизат без проблем). След като загрее добре колата нещата се подобряват значително. Лятото подобен проблем не съществува. Миналата година май месец, реших да сменя маслото на кутията ( то си беше и за смяна тъй като колата бе на 110хил), но това не подобри ситуацията тази зима.
Мисля другата седмица да я водя на доктор, но ако някой има идея какво може да е или да даде насоки от къде да се почне ще бъде много полезно.
Колата е С2 фейс, ръчка, 4х4, дизел 140к.с
Трудно включва на 1ва и задна зимата
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
vassil_p
- Гараж: Superb II FL, Octavia I
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
С времето се износват някакви неща в кутиите (не знам точно какво и как, не съм спец) и валовете сдобиват аксиален луфт, в резултат на което някои скорости започват трудно да отделят и/или трудно да влизат. Започва се с 1-ва и задна, след това следват и другите. Ремонтът е доста скъп, няма гаранция за успех, трудно е и да се намери кой да го направи.
И аз имах такива проблеми на моята О2. При мен проблемите започнаха на 170-180 хиляди километра и се задълбочиха на 190-200 хиляди - първо започнаха да влизат трудно 1-ва и задна, после започнаха проблеми с превключването от 4-та на 5-та (трябваше лоста да се дърпа настрани, за да влезе 5-та), после започна да има проблеми и 2-ра. И аз смених маслото - с оригинално ОЕМ-масло. Това помогна за 1 година, но само толкова. При мен аксиалният луфт на вала не беше много голям - около 1.5-2.0 мм - но имах проблем.
Питах в ЕТ за нова кутия - казаха ми 9500 лв. При положение, че колата ми тогава струваше около 6000-7000 лв, този вариант отпадна.
Затова отидох и купих една евтина втора употреба кутия от автоморга за 500 лв и реших засега проблема, вече 3-та/4-та година карам с нея. Кутията ми втора употреба не е върха, но превключва скорости абсолютно безпроблемно. Взех евтина втора употреба, тъй като колата ми тогава имаше други по-сериозни проблеми и беше пред бракуване, затова не взех по-читава втора употреба. По-читавите втори употреби тогава бяха 900-1000 лв.
Ако тръгнеш да търсиш втора употреба, първо гледай на кутията какъв е аксиалния луфт на вала към съединителя. Ако е повече от 1 мм, не я вземай. Това е, което мога да кажа от личен опит.
И аз имах такива проблеми на моята О2. При мен проблемите започнаха на 170-180 хиляди километра и се задълбочиха на 190-200 хиляди - първо започнаха да влизат трудно 1-ва и задна, после започнаха проблеми с превключването от 4-та на 5-та (трябваше лоста да се дърпа настрани, за да влезе 5-та), после започна да има проблеми и 2-ра. И аз смених маслото - с оригинално ОЕМ-масло. Това помогна за 1 година, но само толкова. При мен аксиалният луфт на вала не беше много голям - около 1.5-2.0 мм - но имах проблем.
Питах в ЕТ за нова кутия - казаха ми 9500 лв. При положение, че колата ми тогава струваше около 6000-7000 лв, този вариант отпадна.
Затова отидох и купих една евтина втора употреба кутия от автоморга за 500 лв и реших засега проблема, вече 3-та/4-та година карам с нея. Кутията ми втора употреба не е върха, но превключва скорости абсолютно безпроблемно. Взех евтина втора употреба, тъй като колата ми тогава имаше други по-сериозни проблеми и беше пред бракуване, затова не взех по-читава втора употреба. По-читавите втори употреби тогава бяха 900-1000 лв.
Ако тръгнеш да търсиш втора употреба, първо гледай на кутията какъв е аксиалния луфт на вала към съединителя. Ако е повече от 1 мм, не я вземай. Това е, което мога да кажа от личен опит.
-
dpenov
- Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI
Най-евтиния вариант е да купиш спрей течна грес или нещо подобно и да напръскаш механизма където жилата се закачат за скоростната кутия и да видиш дали има подобрение.
- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
На Фабията беше същото положение - първа и задна влизаха от 3-4-ти път. Сменихме к-т съединител, притискател и лагер помпа и всичко заспа. Сменихме и маховика, но това няма отношение към проблема. Друга причина, за която се сещам, е да не би да са синхронизатори заминали.
-
vassil_p
- Гараж: Superb II FL, Octavia I
Мисля наистина да почнем от жилата.
Ако някой друг се сети нещо за съвет, ще се радвам да сподели.
То ако беше съединител, би трябвало да го прави и лятото. Лятото нещата са си перфектни.
Но знае ли човек
Ако някой друг се сети нещо за съвет, ще се радвам да сподели.
То ако беше съединител, би трябвало да го прави и лятото. Лятото нещата са си перфектни.
Но знае ли човек
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Би могло да е и от това, но задната няма синхронизатор, а пак трудно влиза...