KIA

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

KIA

Мнение от ИзтрЪпнал »

Тези дни ми попадна клип който сравняват i30 1.5dpi vs ceed 1.0tgi. Тоест базовите мотори при 2та корейски модела, които са различни.
https://youtu.be/EvTzJu8xTOI

1.5 е 4 цилиндъра, предлага се само при i30, атмосферен е и не е с класическото директно впръскване в цилиндрите - dual port injection. 110кс при 6000об и 145нм при 3500об. 1.0tgi е 3 цилиндъра с директно впръскване и турбо - 120кс при 6000об и 172нм от 1500об.
На 5.38мин сравняват времената за ускорение 1.5dpi спрямо стария 1.4мпи.
На 7.10мин вибрациите на 1.5 спрямо 1.0.
На 7.55мин времената за ускорение на 1.5 спрямо 1.0.
На 11.33мин разхода по борд компютър и реален. 1.5 харчи 7л по колонка, 1.0 - 6.8л.
На 13.13мин е даден разхода при натоварен автомобил. 1.5 харчи 7.1л по колонка а 1.0 - 7л.

Нещата като че ли са щом е бензин да е 1.5 tgi. Тук обаче пак има разлика. При i30 1.5 е мек хибрид, докато при ceed не е. Поне според ценовата листа е така.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

KIA

Мнение от neshtoZabavno »

Новата КИА:

Има лек vibe на Volvo EX90 с фаворете и стоповете отзад, а отстрани много ми напомня и на Range Rover, но като цяло KIA-те все повече почват да ми харесват.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

KIA

Мнение от mukot »

neshtoZabavno написа: 29.03.2023, 10:34:08 но като цяло KIA-те все повече почват да ми харесват.
Което е още един пример защо фирмите харчат често повече за външния вид отколкото за техниката. :)
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

KIA

Мнение от tsb »

mukot написа: 29.03.2023, 21:49:48 Което е още един пример защо фирмите харчат често повече за външния вид отколкото за техниката
Да за съжаление така се прави днес, лъскави отвън кухи отвътре. Важи за всичко.
Пример за потребителското търсене.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

KIA

Мнение от neshtoZabavno »

mukot написа: 29.03.2023, 21:49:48 Което е още един пример защо фирмите харчат често повече за външния вид отколкото за техниката.
Не виждам някъде да съм споменал,че КИА-ита ми харесват главно заради визията :) Нямам представа как си го направи този извод. Споменах на кои коли ми прилича, но не и защо почват да ми допадат.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

KIA

Мнение от sonnyer »

Здравейте,

След почти седмица от придобиването, пускам кратки впечатления и няколко снимки от колата - Kia Sportage 1.6 бензин, 150к.с. ръчка (не MHEV). Който не е запознат от една друга тема (viewtopic.php?t=5169), февруари бях пред избор на кола в определен бюджет и поръчах въпросната.
Последните дни са ми доста натоварени в личен план и не можах да отделя много време на колата, но за 200км градско, мога да кажа, че не съжалявам изобщо за избора си и колата ми харесва. Все още се отличава от масовката със странния ѝ дизайн (особено на предницата, която едни харесват, други не). Всеки път като сляза или се приближа, визията ѝ ми допада .. не прилича на типичната служебна кола и си има някаква стойка в моите очи.
Приятно впечатление ми прави двигателя, който е достатъчно еластичен за градско, когато искаш да се престроиш, изтеглиш и т.н. Имах опасения за това, тъй като не бях карал точно с този двигател при тестовете, а базирах очакванията си на Nissan Qashqai с 1.3, 138к.с., където нещата се случваха малко по-бавно. Все още не съм минавал 3-4 хиляди оборота и не мога да кажа как е във високия диапазон. За 200км в София, предвид, че в момента не е натоварено, разхода по борд е точно 10.0 литра на 100.
Приятно впечатление ми прави как работи медията и как са интегрирани различните екстри за безопасност, които можеш да спираш и пускаш доста лесно и през медията, и външно (Lane assist директно с бутон от волана, старт-стоп пак с бутон до волана). Екраните са големи, тъча работи лесно и приятно, резолюцията е достатъчно добра и може да си Split-ваш Car-Play дали да е на цял екран или да остане някаква част за данни от колата - часовник, календар, радио и т.н. Колата е пълна с екстри по моите разбирания и точно това ми беше желанието - ел. предни седалки, регулируем наклон на задни седалки с делене 40/20/40, подгрев на всички седалки, подрев волан, огледала и предно стъкло, Wireless charger, USB-C charger-и за заден ред, full-led матрични фарове и стопове, blind spot, lane assist, четене на знаци, keyless отключване и палене, камера за заден ход, полу-кожен салон, багажник с двойно дъно и т.н. Усещането вътре е за доста съвременна кола, като за качество ще мога да говоря след известно време - да видим дали ще скърца и тропа. :)

Като неприятно впечатление, мога да откроя следните неща:
- багажника е по-малък отколкото очаквах или поне на око. Дават го между 540 до 590 литра, а Супърба 565, но ми се струва, че на КИА-та не минава 500. В моята конфигурация би трябвало да е най-голям заради липсата на MHEV батерия и премиум озвучение. Планирам да направя тест с няколко куфара и снимки в двете коли.
- возията е малко по-твърдя, отколкото очаквах. Не знам дали ще има период на слягане/омекване на амортиьорите, но по малки неравности ако минеш, не е супер комфорт. За завои, по-скоро това ще е плюс и точно това се споделя в ревютата, че тази кола има нисък body roll. Първите 2 дни возеше като каруца и като погледнах гумите, те напомпани на 3,2 бара. Свалил съм ги на 2,5 и сега е по-добре.
- озвучение - 6 говорителя, без пищялки на задния ред и дори няма място за тях. Доста е странно .. не съм седял отзад, но като седя отпред се чува само музика отпред. Проверих в нета и се оказва, че си е някакъв проблем на KIA и при много модели се оплакват от "muted rear speakers". Странно за кола с такова оборудване да е с такова озвучение, но все пак съм чувал и по-лоши. [smilie=pardon.gif]
- в централната козола има USB-A и USB-C, като C-то е само за зареждане и се налагаше да си търся стар кабел за телефона, за да прехвърля Car-Play, който е безжичен само в най-ниското ниво на Sportage, а във високите е жичен. Доста странно, но бях подготвен за това и мисля, че ще го реша с някакъв wireless car=play адаптер.
- ръчна кутия - не е недостатък, но на фона на всички екстри и усещането, което колата носи при качване, тази гега по средата е малко странна :D

За финал, качвам няколко снимки и се надявам скоро да имам повече време за снимки, сравнения и най-вече малко разходки извънградско.

Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

KIA

Мнение от spaldingrs »

@sonnyer, Със здраве да й се радваш и разходи само за консумативи и гориво. Супер е колата, мой колега я има и я покарах малко. Просто е различна от останалите. Добър авнтомобил е. браво
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

KIA

Мнение от pdimanov »

Честито! Да не ти се струва, че багажникът е по-малък, защото си вдигнал пода на двойния багажник?
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

KIA

Мнение от sonnyer »

pdimanov написа: 14.08.2023, 11:08:51 Честито! Да не ти се струва, че багажникът е по-малък, защото си вдигнал пода на двойния багажник?
Мерси! По-скоро не, защото свалянето е само с 3-4см и още по-странното е, че не се сваля плоско цялата кора, а само задната част. Предната си остава вдигната и се получава лек наклон. Това го видях последните дни.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

KIA

Мнение от istoyanov »

Честито! И аз им харесвам визията. Различни са. Оо-високата позиция също ми допада.
Да те вози безаварийно!
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

KIA

Мнение от peyopetrishki »

@sonnyer, честито и със здраве да си я караш. Изглежда добре колата, а изброените минуси не са много тежки )
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Lyubo

Шкода Новак

KIA

Мнение от Lyubo »

Честито, колега, с радост да си я ползваш!
Аз също си купих Януари Спортидж със същата моторизация и кутия, но първото ниво (това имаха налично). Взех я без да я тествам и сравнявайки я с Пасат 8 7дсг, от който слязох тогава, мога да кажа, че не съм разочарован, а напротив.
От Пасата ми липсват удобните седалки и големия багажник. Като возия Киа се представя доста добре, особено в града, където според мен вози по-тихо и меко. Иначе, ако имаше налични и достатъчно средства, щях пак да взема Пасат/Супърб или Тигуан/Кодиак (не сме за лимузини по нашите пътища и шофьори).
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

KIA

Мнение от ИзтрЪпнал »

sonnyer написа: 14.08.2023, 10:22:59 Доста е странно .. не съм седял отзад, но като седя отпред се чува само музика отпред
При камик/скала има една опция - къде да се центрира звуковата картина от 8те тонколони(при стайл). Във вратите са, по 4 отпред и отзад. По подразбиране, визуално центрирането беше около предните седалки и подлакътника и също се чуваше звук основно отпред и малко отзад. След корекция се подобри положението. Сякаш не са напълно еднакви като мощност предните и задните тонколони.

Честита и безаварийно. Хваща окото.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

KIA

Мнение от sonnyer »

ИзтрЪпнал написа: 15.08.2023, 16:49:17 има една опция
и при Киа го има, но не е от там проблема. Отзад са си два говорителя ниско долу и свирят слабо :(
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

KIA

Мнение от sonnyer »

Допълвам си впечатленията от колата, след още няколко дни каране и малко разходка извън града.

Негативи:
- вътрешните пространства за багаж не са организирани добре, няма достатъчно джобчета, жабчици и прегради. В тези, които има, корейците са спестили от някаква подложка/гума и каквото и да сложиш, дрънчи, пързаля се, шуми. Подлакътника не е с две нива, а само едно голямо. Отделно, самия той не се регулира по височина.
- багажник - скоро купих едно бебешко корито за подарък. Стоеше ми в багажника, но онзи ден като пътувахме, багажника ми трябваше и преместих коритото в Супърба. Не направих снимка, щото се изнервих. Коритото заема 75% от багажника на Киа-та и под 50% от багажника на Супърба. Как по дяволите измерват тъпия обем на багажниците ..... [smilie=punish.gif] Ясно ми е, че няма да е по-голям ама да бяха излъгали с 10-20%. Отделно, има достатъчно място под двойното дъно, но и там няма как да си организираш нищо. Почти неизползваемо място.
- окачването е леко шумно при ниски скорости и малки неравности - не е фрапантно, но го долавям или може би заради това, че колата е нова и се ослушвам като заек
- разход - може би е рано да правя заключения, но уикенда ходих до Правец и обратно. Почти през цялото време съм карал 120-140км/ч. Средното мисля, че е около 100-110, но не мога да потвърдя щото няма такъв показател. Накрая разхода беше 8. Чувал съм, че колите като са нови, горят повече, но не съм имал нова кола и сега ще видим. Имам колега със същата (двигател и кутия), и казва, че средно му дава 7 по магистрали, а кара със 150-160. Ще видим.
- динамика след 120-140 - няма никой на 6-та. Не съм и очаквал де, но все пак го отбелязвам. Не съм пробвал още да свалям предавки и да натискам в по-високи обороти.

Позитиви:
- колата е доста удобна за шофиране - добра видимост от всякъде, големи странични огледала, добра маневреност. Доставя ми удоволствие и не ме напряга.
- пътно поведение - по завоите на магистралата стои много добре. Изненадан съм. Дори говорихме с жена ми, че заради малко по-високата позиция, като наближи завой, човек се подготвя да се наклони и се хваща за дръжката, а колата си завива много елегантно, без дискомфорт за возещите се.
- неравности с висока скорост - който е пътувал последните години по Хемус, знае какви неравности има надлъжно по всички платна - много безшумно и леко минава колата по тях, което е изненадващо предвид потропването в града при ниски скорости
- работа с медия и клъсър - много удобно са направени нещата. Трябваха ми 2-3 дни, за да свикна с всичко и да знам кое от къде мога да пипам/променям. Графиката е добра, почти няма лагове. Изображението е ясно дори при слънчево време.

За момента това се сещам, ако имате въпроси, питайте. Надявам се на някоя среща да успея да я покажа.

Обобщено - всеки ден се радвам на избора си и не съжалявам изобщо. Качвам се с кеф и слизам с кеф. Сигурен съм, че коли като Октавия, Голф, Фокус, Кашкай, най-вероятно имат плюсове, които при Киа са минус и обратното, но аз съм удовлетворен и се радвам, че така се стекоха събитията.

Предстои да кача греди на покрива и ще търся кутия от някой, за да направим 1-2 пътувания и да преценим дали ще ни е необходимо да купим. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”