Климатика не иска да се включи Октавия 2

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Климатика не иска да се включчи Октавия 2

Мнение от baijoro »

stefan L написа: 17.04.2023, 22:48:01 При О2 климатикът е еднозонален климатроник.
Ако е като на Фабия от тези години това, че около врътката има написани някакви градуси не го прави климатроник. Казвам го от личен опит. Направо си бях Главния Термостат.
По темата:
Щом от октомври не е пускано студено, на мен ми се струва, че е намалял фреона. Сигурно ли е, че измереното налягане е необходимото и дали измереното отговаря на истината?
Най-добре при майстор, който да провери с манометър.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

baijoro написа: 17.04.2023, 23:21:33 Ако е като на Фабия от тези години това, че около врътката има написани някакви градуси не го прави климатроник. Казвам го от личен опит
А моят личен опит е от 10 г. с О2.
Parisatis

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia II 1.9 TDI BLS

Мнение от Parisatis »

stefan L написа: 17.04.2023, 22:48:01 При О2 климатикът е еднозонален климатроник.
Разликата не е в това дали има 1-2-4 зони...

maxuel82, Това е нещо, което трябва да се оправи в подходящ сервиз. Не е нещо, за което да помогнат колегите тук. Ако поразгледаш темите назад в годините, ще видиш че всеки си има любима реплика. Едни пишат компресор, други клапа ...сам можеш да видиш дали някой, някога е познал. Обикновено изпуска фреона или от радиатора, или от дюзите за пълнене. Останалото е гадаене. Свестен сервиз му е майката.
Последно промяна от Parisatis на 17.04.2023, 23:59:40, променено общо 3 пъти.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Parisatis написа: 17.04.2023, 23:38:59 Двузонов е още от преди фейса.
Двузонов е това на което му викаме климатроник. Не правиш ли разлика между климатик и климатроник?
Parisatis

Škoda Фен

Мнение от Parisatis »

Аз правя, но явно ти не. Това в цитата не е вярно.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Мнение от stefan L »

Вярно е.
Климатикът на О2 е с термостат.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Е защо пък трябва обиди да има в един спор?
Що да не е един нормален разговор, в който всеки казва това, което смята за правилно.
Parisatis

Škoda Фен

Мнение от Parisatis »

Изпусна си нервите, но го изтри. Забелязвам че често се случва на някои хора и никога няма последствия.

Старите климатици не поддържаха градуси, но новите могат. Разликата с климатроника не е в зоните, а в управлението.
Аватар
maxuel82

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.

Мнение от maxuel82 »

То в сервиз ще се иде накрая ,когато се убедя ,че не мога да го оправя . И ще отида само да ми източат фреона и после да го върнат , щото нямам инструментите . Имам през годините горчив опит със сервизите и отдавна всичко си правя сам . На скоро едно Пежо на комшия го карахме на двама "специалисти" и единия коментара му беше -продавай и ела да почерпиш, другия я поогледа прочете и каза ,че не знае и да му кажем какво да смени и ще го смени . Накрая се ядосах ,закачих китайската диагностика , малко четене из разни сайтове и решихме проблема . Така ,че избягвам колкото мога сервизите . Така ,отклоних се доста от темата . А относно дали е климатик или климатроник -с чист климатик съм , така пише и в книжката към колата 😉Нямам дори и градуси по врътките, което е добре ,въпреки ,че клапите пак са с моторчета . Ще видим какво ще се окаже . Другото което ми направи впечатление е ,че компресора включва , тъй като ваг кома отчита обороти на компресора и след изключване оборотите стават 0 нула. Може и клапана да е ,този който е на компресора ,но защо не го хваща диагностиката ?
Parisatis

Škoda Фен

Мнение от Parisatis »

maxuel82 написа: 18.04.2023, 07:19:41 То в сервиз ще се иде накрая ,когато се убедя ,че не мога да го оправя ...Имам през годините горчив опит със сервизите и отдавна всичко си правя сам .
Всички сме така. Климатика обаче е друга бира, иска си техника. Сигурен съм, че колегите тук, могат да препоръчат проверен сервиз в Пловдив. Така се намалява риска.
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Мнение от nasmen »

maxuel82, Здравей, преди три години имах проблем с климатроника. Ходих при едни момчета( Автобот се казва сервиза). Замериха системата и казаха, че въпросния клапан е заседнал и затова не вдига налягане, смениха го, дозаредиха и оттогава всичко е наред. Преди сервиза им беше срещу Централна гара в уличките, но сега ми дава че са се преместили.
https://avtobot.bg/
Аватар
maxuel82

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.

Мнение от maxuel82 »

Днес откачих буксата от компресора , включих климатика и замерих с мултицета и до буксата идва ток . Тоест системата има достатъчно фреон и компресора трябва да включи . Тествах и самия клапан ,който е на компресора като му подадох директно ток и си цъка ,което е признак ,че работи . Остава да изтича фреона , да сваля клапана и да го тествам и ако работи ,да почвам да търся компресор . И те така .
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

maxuel82,

Това е доста специфична работа и без нужната техника няма да стане. Иди в специализиран сервиз /мисля, че имаше в партньорите на форума/, да закачат колата на машина. Ако има теч, ще сложат оцветен фреон. Ще ти намерят веднага проблема. Миналата година по това време и аз страдах със системата, но отидох в сервиз и срещу 650лв. се сдобих с нова система - оказа се компресор. Айде нов на Mahle, демонтаж, монтаж, пълнене с фреон и работата заспа. Сега е "пей сърце", пробвах го тия дни - перфектен е климатроника.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Пак да напиша, компресора на О2 е добре известен и масов проблем. Нито ще е първата, нито последната, не е въпрос дали, а кога.
Бееееее.....
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

maxuel82, С диагностика доста съм се "чупил" да го хвана ,но не съм успял.Имал съм общо 3 такива случая и в трите смених радиатор на климатика.Оригиналният радиатор си замина заради силно деформирали ламели ,поради лошата защита от механични увреждания.Вторият път беше заради добавената допълнителна защита(предпазна мрежа) от моя страна ,демек сам се прецаках и третия ,на малко по-висок бордюр просто колата беше леко натисната отдолу и радиатора спукан от долна страна.Е сега съм с третия радиатор и засега всичко си работи.И в трите случая уж имаше фреон и след допълване тръгваше компресора и работеше 1-2 седмици.Компресор ,клапани за капацитет и тн.не ми се е налагало да сменям засега ,но тея радиатори ме разкатаха [smilie=sarcastic.gif] Така ,че може да е нещо такова и при теб.Но ,както колегите казват ,си иска специализиран сервиз и разбиращи майстори.
Dieselgate Team member
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”