1.5 tsi 150hp
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- KRASIMIR__
1.5 tsi 150hp
здравейте при какви условия изключват 2та цилиндъра
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
-
tahumbata
- Гараж: Karoq Style 2019 1.5 TSI DSG 4x4 лава син металик
1.5 tsi 150hp
по-скоро рекламен трик, отколкото реално приложение. Трябва да караш наистина много пенсионерската, по равно или по нанадолнище, за да се включи това нещо за повече от няколко секунди. В дългосрочен план може би се спестява някой друг литър годишно, но като цяло не е нещо УАУ. Казвам го от 4 години опит и умерено настъпване. Иначе да - много може да се спести разход, ако се кара в АСТ в комбинация с ЕКО режим, плавно настъпване и спиране, поддържане на равномерна скорст, по магистрала 90-100, извънградско 60-80, но това повечето хора нямат нервите да го правят и в тази връзка ползата от АСТ е почти нулева. Иначе двигателят е доста добър сам по себе си, да чукна на дърво нямам оплаквания аз поне.
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
1.5 tsi 150hp
@tahumbata, не съм много съгласен, че трябва да се кара пенсионерската, за да има ефект... При мен доста често работи на 2 цилиндъра градско и извънградско каране. Карам с до 10км/ч над ограничението градско и извънградско и 130 по магистралата. Сливен - София по подбалканския ми даде разход 4.7 с 100 на темпомат. В София по Цагиградско и околовръстното с 90/100 моментния разход пада до около 4.
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
1.5 tsi 150hp
Двамата карате различен тип автомобили, от където идва разликата. Имам колега с Карок 1.5, 4х4 и изобщо не са изказва ласкаво за разхода и никога не е споменавал за тая работа с 2та цилиндъра.
От друга страна комшия ме вози на Скала 1.5 и за кратката разходка - няколко пъти видяхме, че колата мина на 2 цилиндъра градско.
От друга страна комшия ме вози на Скала 1.5 и за кратката разходка - няколко пъти видяхме, че колата мина на 2 цилиндъра градско.
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
1.5 tsi 150hp
А кои точно 2 цилиндъра се изключват?
-
tahumbata
1.5 tsi 150hp
Говоря за Карок, който спрямо Октавията е с много по-спъната аеродинамика, по-тежък е, а и спрециално моят както е с 4х4, ако реши да го включи, двигателят 100% се товари повече, отколкото само с предно и съответно двата цилиндъра се изключват много по-рядко. Голф и другите по-ниски и леки автомобили със същия двигател дават доста по-нисък разход и това е нормално. При мен с много извънградско средният разход е 8-9/100, с повече градско е 10-11/100 продължително. Голф 7 със същия двигател и при същите условия ти е 5-6 извънградско и 7-8 градско. Карок най-добре с 2.0TSI, тъпото е, че го предлагат само Sportline. 1.5 се мъчи просто, особено с 4х4. Те затова сигурно са и го спрели, защото не е влизал в ЕКО нормите. Иначе на тест драйв съм карал фейслифтовия Карок, който също беше с 1.5, но само с предно и спрямо 4х4 като го засичах за времето, през което го тествах, разходът е около 1/100 надолу.nmnikolov написа: 06.03.2023, 16:51:02 @tahumbata, не съм много съгласен, че трябва да се кара пенсионерската, за да има ефект... При мен доста често работи на 2 цилиндъра градско и извънградско каране. Карам с до 10км/ч над ограничението градско и извънградско и 130 по магистралата. Сливен - София по подбалканския ми даде разход 4.7 с 100 на темпомат. В София по Цагиградско и околовръстното с 90/100 моментния разход пада до около 4.
Иначе се изключват втори и трети цилиндри, не се усеща като включва/изключва и единственият начин да го позная е, че изписва на таблото "Еco". При мен това се случва основно по равен път, с ниски обороти и с поддържане на еднаква скорост. При всички останали случаи и да се включи, е толкова за малко, че не може да ме убеди никой, че се пести гориво реално.
- jorkom
- Гараж: Kamiq 2021 Edition 1.5TSi
Citigo 2019 1.0 MPI GreenTech
1.5 tsi 150hp
Ако си извадиш пред волана да показва моментния разход, лесно се вижда разликата в разхода, когато изключи втори и трети цилиндър. Обикновено пада с 1-1,5л/100км без значение дали се движиш със 50 или 140км/ч (конкретно при Камик).
Точно това най-много ме кефи в този двигател - ако искаш икономия можеш да я постигнеш (трябва хитро да работиш с педала на газта), ако искаш тяга - имаш я (не знам за Карок, но Камика е лек).
Когато се движиш на темпомат (поне при мен) твърде често включва и изключва цилиндрите, защото много прецизно поддържа зададената скорост - икономията я няма. Когато аз си менажирам скоростта, разходът е супер - обикновено средният ми е 5,5/100. Освен това средният разход по борд компютър винаги ми отговаря на зареждане на бензиностанция (супер са го направили това).
Този двигател при градско си харчи, но за извънградско е прекрасен за купето на Камик, Скала и Октавия.
Например от Пловдив (от Кичука) до излизането ми от града са 7-8 км. през Шипка до центъра на Габрово разхода ми обикновено е 4,3 до 4,9/100.
На магистрала при 130-140 - 5,7-6л./100км. При поддържане на по-висока скорост, вече челното съпротивление си оказва влияние и разходът се вдига доста. Иначе при временни настъпвания на газта за малко (ластиче на някой зад теб) - не оказва голямо влияние на разхода.
п.п. Да уточня - изобщо не карам пенсионерски
Точно това най-много ме кефи в този двигател - ако искаш икономия можеш да я постигнеш (трябва хитро да работиш с педала на газта), ако искаш тяга - имаш я (не знам за Карок, но Камика е лек).
Когато се движиш на темпомат (поне при мен) твърде често включва и изключва цилиндрите, защото много прецизно поддържа зададената скорост - икономията я няма. Когато аз си менажирам скоростта, разходът е супер - обикновено средният ми е 5,5/100. Освен това средният разход по борд компютър винаги ми отговаря на зареждане на бензиностанция (супер са го направили това).
Този двигател при градско си харчи, но за извънградско е прекрасен за купето на Камик, Скала и Октавия.
Например от Пловдив (от Кичука) до излизането ми от града са 7-8 км. през Шипка до центъра на Габрово разхода ми обикновено е 4,3 до 4,9/100.
На магистрала при 130-140 - 5,7-6л./100км. При поддържане на по-висока скорост, вече челното съпротивление си оказва влияние и разходът се вдига доста. Иначе при временни настъпвания на газта за малко (ластиче на някой зад теб) - не оказва голямо влияние на разхода.
п.п. Да уточня - изобщо не карам пенсионерски
- DoH_KuXoT
- Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp
1.5 tsi 150hp
каква е сртедната скорост по борд компютър при тези цитирани условия "На магистрала при 130-140 - 5,7-6л./100км. " ?
-
sdi71
- Гараж: skoda octavia 4,1,5 tsi,6M -2022g
toyota corolla e12 2.0. 2005g
1.5 tsi 150hp

Бургас-Козлодуй, през Боаза. Лятото. Октавия 1,5 тси, ръчна кутия.
-
tahumbata
1.5 tsi 150hp
Доколкото знам като се включи режим "спорт" и зимен режим, включва 4х4 и оттам на мен лично ми се вдига доста разходът по магистрала, защото винаги карам на "спорт" (избирам го като режим, не само от скоростната кутия) и "еко" скалата от 90-100 точки рязко пада на не повече от 20-40. Съответно при 130-140 с 4 човека и пълен багажник най-често ми дава някъде между 8 и 9/100, но понякога е по-малко примерно по Струма не знам защо но по-икономично се движи, отколкото по Тракия. Също и ако има напречен или страничен силен вятър, разходът се вдига с поне 1/100. Доакто примерно София-Велинград и както Wаze те прекарва през по-малките градове може да падне средният ми разход и до 5.5-6/100 при по-спокойно каране и тогава действително се изключват двата цилиндъра по-често.
За това колко харчи моментно ми е трудно да преценя, понеже в повечето случаи като го гледах пише моментно или 1.4/100 или 0.00/100, което ще рече супер ниско натоварване така или иначе. Трябва да го видя следващият път с примерно 80-90/100 ако се движа, в момент на преминаване от 4 към 2 цилиндъра колко ще покаже моментно бордовият компютър. Просто по наблюдения 2-та цилиндъра се изключват когато или си по инерция, или по нанадолнище, или ако се поддържа по равно някаква по-ниска скорост по-дълго време, което предполага намален разход така или иначе.
И при мен с темпомат харчи повече, а и е доста дразнещо ако има повечко трафик и си в лява лента - вместо да натиснеш този отпред както си трябва, то намалява рязко и после пък за да компенисра скоростта, рязко дава газ, което не е особено икономично. Градско София, Пловдив и друг по-голям град е осезаемо по-висок разходът спрямо по-малък град. Като ходим по почивки в малките градове разходът ми може да падне наполовина спрямо в София, просто зависи от трафика това. То ако е за въпрос ако карам в София "градско" след 21:00ч. и преди 7:00ч. и до 6/100 ми пада разходът след старт, но в час пик през седмицата е по-скоро 10-11 поне, ако е през зимата за кратки дистанции от по 5-6км и не е загрял напълно двигателят, може и 16-18/100 даде. Иначе съм съгласен и доволен и аз, че отчита доста точно спрямо това, което сипвам като литри в бензиностанцията.
За това колко харчи моментно ми е трудно да преценя, понеже в повечето случаи като го гледах пише моментно или 1.4/100 или 0.00/100, което ще рече супер ниско натоварване така или иначе. Трябва да го видя следващият път с примерно 80-90/100 ако се движа, в момент на преминаване от 4 към 2 цилиндъра колко ще покаже моментно бордовият компютър. Просто по наблюдения 2-та цилиндъра се изключват когато или си по инерция, или по нанадолнище, или ако се поддържа по равно някаква по-ниска скорост по-дълго време, което предполага намален разход така или иначе.
И при мен с темпомат харчи повече, а и е доста дразнещо ако има повечко трафик и си в лява лента - вместо да натиснеш този отпред както си трябва, то намалява рязко и после пък за да компенисра скоростта, рязко дава газ, което не е особено икономично. Градско София, Пловдив и друг по-голям град е осезаемо по-висок разходът спрямо по-малък град. Като ходим по почивки в малките градове разходът ми може да падне наполовина спрямо в София, просто зависи от трафика това. То ако е за въпрос ако карам в София "градско" след 21:00ч. и преди 7:00ч. и до 6/100 ми пада разходът след старт, но в час пик през седмицата е по-скоро 10-11 поне, ако е през зимата за кратки дистанции от по 5-6км и не е загрял напълно двигателят, може и 16-18/100 даде. Иначе съм съгласен и доволен и аз, че отчита доста точно спрямо това, което сипвам като литри в бензиностанцията.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
1.5 tsi 150hp
Какъв е тоя зимен режим? Да нямаш предвид снежния? Него няма смисъл да го пускаш, освен ако наистина си на сняг.
Режима спорт си харчи повече, просто защото е спорт![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
4х4 не зависи от това дали си на спорт или не. То се пуска като види зора.
Само ако имаш режим offroad, тогава принудително вдига налягането в халдекса, за да не приплъзва. Но този режим е за много бавна скорост.
Режима спорт си харчи повече, просто защото е спорт
4х4 не зависи от това дали си на спорт или не. То се пуска като види зора.
Само ако имаш режим offroad, тогава принудително вдига налягането в халдекса, за да не приплъзва. Но този режим е за много бавна скорост.
Бееееее.....
- spaldingrs
- Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017
1.5 tsi 150hp
Здравейте колеги, правилно ли разбирам, че щом имаш избор от стил на шофиране(нормално, спортно, индивидуално и т.н.), автомобилът има DCC?
Моля да ме извините, май неправилно пиша в тази тема.
Моля да ме извините, май неправилно пиша в тази тема.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
1.5 tsi 150hp
Ако имаш DCC, имаш и избор на шофиране. Обратното не е задължително. Аз си поръчах избор на шофиране без DCC.
- spaldingrs
- Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017
1.5 tsi 150hp
Поръчал съм Карок Вижън със същия мотор, DSG. DCC никъде не виждам в описанията. Чета, че е хубаво. А това, което ти казваш, не съм го виждал като опция. Явно има и недостатъци щом не си го искал.Драгомир написа: 13.06.2023, 08:15:29 Ако имаш DCC, имаш и избор на шофиране. Обратното не е задължително. Аз си поръчах избор на шофиране без DCC
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!