Подготовка на автомобила за Есенно-Зимният Сезон

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

smoke написа: 06.02.2023, 20:30:31 Ти как мислиш, защо я има тази екстра? :)
За да ти вземат некой лев [smilie=sarcastic.gif]
Както казах, никога не съм имал проблем със замръзнали дюзи. Винаги правя течността за -25⁰С. Или ти е била неподходящо разредена течността или дюзите са пропускали щом са замръзвали.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

zloQQ написа: 06.02.2023, 20:47:17 никога не съм имал проблем със замръзнали дюзи.
Аз също не съм имал проблеми, вече пета зима с Октавията. Течността я купувам от бензиностанцията, готова за употреба на -20. На предишната кола, Меган, един път ми е замръзвало преди 10-12 години, ама тогава температурите бяха ненормални, някъде към -27, кучи студ беше.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Замръзват дюзи разбира се. Просто не сте попадали в ситуация. Замръзва точно върха на дюзата, навътре си ок. Става най-вече при много студено, но без сняг.

Но то в такъв студ е глупаво въобще да се пробва, щото даже и да пръсне, течноста замръзва върху стъклото.

Като поработи малко колата и се оправят нещата.
Бееееее.....
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Цецо75, е точно де, може да замръзне отвън. Ама налягането върши чудесна работа в такива случаи. Не знам дали помниш (баси, май около 20 години са минали), ама веднъж като бяхте на Мальовица и дойдох и аз, беше адски студ и реших да си ходя, а не да остана за преспиване. Пред кръчмата запалих колата и климатроника изплю -28⁰С. По-надолу не съм го виждал и в Алпите да показва, а и там сме брали студ. Пръснах на джама - бачкаха пръскалките без грешка, ама джама се заледи почти мигновенно. И я оставих да трака на място сигурно час и беше размразена само една педя долу в средата на джама. И от тогава - паля и потеглям възможно най-бързо, че тоя дизел няма полза да бачка на място при такива температури. Са като се замисля...нямаше по бензиностанциите "зимна нафта" още. Една беше...ама си беше ОК. Баси, колко сняг имаше тогава...
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Никога не ми е замръзвала дюза. Дори на жигулата. Трябва да си ебаси цицията, за да не си направиш подходящата течност и тя да замръзне [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

zloQQ, Тогава колата не стоя цяла нощ. На сутринта се съмнявам, че щеше да пръснеш.

Taratajki, Шопа го е казал, те такова животно нема. [smilie=sarcastic.gif]

Както се писа вече, те отопляемите дюзи са измислени за идиоти като нас, дето се циганим за 20лв. lol
Бееееее.....
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Цецо75 написа: 06.02.2023, 23:17:13 такова животно нема.
97-ма на жужа лупах спирт за горене и веро в казанчето за чистачките зимно време [smilie=pardon.gif] То бензин немаше, па течност за чистачки... Никога не съм смятал как да разреждам, взимам за - 60, сипвам до преливане, после някаква за - 20,айде вътре, каквото такова. Минавам на зимна октомври и докато я спрат по магазините. Никога не съм имал ядове точно с това в колата. Нафтата ми е замръзвала, но чистачките не [smilie=sarcastic.gif] Наистина не разбирам, как ще допуснеш да ти замръзнат чистачките [smilie=search.gif]
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

От сума години за фабията и пасата ползвам течност от @JORDITO. В момента е разредена 1:2 до -12 градуса. Сутринта в 4:00 беше -6 и си чистеше без грешка. Към Ихтиман стана -8 и пак без грешка. Не мирише на спирт и при разреждане си отговаря на градусите.

"В предаването има продуктово позициониране" [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Цецо75 написа: 06.02.2023, 23:17:13 Тогава колата не стоя цяла нощ. На сутринта се съмнявам, че щеше да пръснеш.
Е, по спомен, достатъчно седя колата. Да, не нощува, ама си беше -28⁰С [smilie=sarcastic.gif]
А и немаше начин да остана и да осъмна със строшени зъби от тракане. То, верно, че високоградусовото пиене се лееше като из ведро, ама съм останал с впечатление, че не е помогнало много [smilie=sarcastic.gif]
Taratajki написа: 06.02.2023, 23:29:13 97-ма на жужа лупах спирт за горене и веро в казанчето за чистачките
Аз по т'ва време сипвах от най-евтиния ментак "академик Неделчев" ракийка в Юго-то. По-евтина беше от течността за чистачки, ако изобщо се намереше такава [smilie=pardon.gif]
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

ЦецоNOL написа: 21.09.2022, 22:05:51 1.АКУМУЛАТОР - доста често, рязко, като застудее и се изненадваме някоя сутрин от умрял такъв.
Добре е още преди да застудее да го замерите - абсолютният минимум на работещ автомобил е 12.8V, което значи да се подготвите за смяна по някое време зимата.Заредете го с читаво зарядно поне за 24часа.
При показание 13.8 и 14+ като волтаж може да сте спокойни.
Може да го замерите навсякъде, където продават акумулатори с гаранция.

2.СВЕТЛИНИ - тук е повече от ясно, но е добре да се чекират като реглаж, защото при ранното стъмване + мокра настилка , често нищо не се вижда поради лош реглаж и отразяване/разсейване на светлината от мокрият път.

3.ЧИСТАЧКИ - не мисля, че има какво да се коментира.
Аз ги сменям всеки сезон - Пролет/Лято и Есен/Зима с някоя алтернатива

4.ПАРНО/ОТОПЛЕНИЕ - често, на по-старите автомобили клеясва/спича оста на вентилатора, който духа в купето.
Не чакайте да стане якият студ, за да разберете, че нямате парно.
Дори и през лятото редовно го засилвам на 27+ градуса и го изчаквам няколко минути, същото като необходимостта да се пуска климатика зимата.

5.ФИЛТЪР КУПЕ - нов и по възможност с антибактерия, разликата спрямо този с въглен е около 6-7лв.
Като превенция за изпотяване на стъклата.

6.АНТИФРИЗ - разберете, че както лятото не е Ок да се кара с антифриз разреден за -45 градуса , така не е добре и зимата.Проверете го и при нужда го сменете.
Скоро сменихме на едно Ауди три/3!/ водни помпи, две от тях ОЕМ, докато разберем , че човека си буха на само концентрат на -70 и цялата система изпада в несвяст.
Двигателят се охлажда от ВОДАТА, а антифриза пречи тя да замръзне и маже всичко по системата.
Рядко имаме градуси от -20 и нагоре и антифриз разреден на -30 е ОК за нашите ширини.
Аз карам целогодишно с антифриз -> вода, 10-15% към 90-85% + добавка против корозия и прочее.
Дори на Чепеларе не съм имал ядове по срещите.
Ако се решите на смяна - ударете една промивка, няма да повярвате колко боклуци излизат.

7.ДИЗЕЛ ДОБАВКИТЕ - имайте предвид, че стават на желе, ако се съхраняват на много студено.

8.ГУМИТЕ - доста чувствителна тема.
Все пак избягвайте гуми :
ЕСО
GREEN
ENVIRONMENT FRIENDLY
ENERGY SAVER
В повечето случаи тези гуми са създадени с минимално допустимото съпротивление и имат минимален контакт с пътя.Създадени са с природосъобразна цел, а не да са полезни на вас и на колата ви.
Зимни гуми с шарка тип “ЕЛХИЧКА” - подхождам към тях с особено мнение, защото са основно ориентирани към СНЯГ, но в дъжд и странично ускорение ги няма никакви.
Разберете,че автомобилът, в който се возите вие и вашите близки контактува на пътя с 4 броя “петна” широки една педя и дълги още толкова.
Обадете се в хотела за гуми, ако съхранявате там или идете на място 3-4 седмици по-рано да ви прегледат зимният сет, да го завъртят , да го балансират, за да спестите време и излишни разходи за “изненади”.
Може да поддържате по-високи налягания в гумите.

9.ЗИМНА ТЕЧНОСТ ЗА ЧИСТАЧКИ - добре е още отсега да започнете да я сменяте.
Кой както иска - да долива в лятната, да изчака, но го направете по-рано.Поддържайте нивото винаги на МАКС- елиминира се кристализирането й при минимални нива и риска да се прецака помпичката.

10.БАГАЖНИК -
сложете едни нови ръкавици два комплекта сервизни за 5лв от тези с гуменото покритие.
Спрей за размразяване - върши чудеса при изненадващо заварени сутринта стъкла със скреж
Бутилка дестилирана вода за доливане - почти винаги нивото спада на охладителната течност зимата при често използване на парното.
КАБЕЛИ за подаване на ток
Привет Другари.

леко напомняне, че като гледам ежедневно какво става - пак ще има яко, много и неприятно изненадани от Зимата и Студеното време.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

От понеделник в Лидл. За да не залепват уплатненията през зимата.
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Напомням

Изображение