Как се подобряват слабо светещи фарове
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Lanexbg
Здравейте, имам Октавия 2 2004, фаровете ми светят слабичко в сравнение с други коли, които ме изпреварват и светят в бяло. Купих си крушки Осрам +200% и макар на място да има голяма разлика, то на пътя пак са ми слаби. Могат ли да се направят да светят по-добре (като на тези, които ме изпреварват)? В града или на магистралата понякога се чудя дали въобще светят, не ги виждам. Не ми е тъмно, виждам си що-годе добре, но се напрягам понякога и бих искал да са по-силни. Ходих в сервиз да ги полират (левия е матов, десния ми изглежда добре) и ми казаха, че няма да има голям (и дълготраен) ефект и, че рефлекторите изглеждат окей. Има ли някакво решение на този (за мен) проблем? Нови фарове ще подобрят ли нещата или това е максимумът, който могат да осветяват? Благодаря.
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Здравейте!
Пуснете няколко снимки как светят нощем?
@skodko,
Може да помогне с инфо и рециклиране евентуално.
Пуснете няколко снимки как светят нощем?
@skodko,
Може да помогне с инфо и рециклиране евентуално.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
-
venll
След като сте полирали фаровете идете да ви сложат хубаво прозрачно фолио. Така ще ги запазите за по-дълго време. За осветеността мога да ви посъветвам да замерите напрежението директно при крушките. Ако е по-малко от 13.6в някъде
имате загуби и обикновенно проблема е в ключа. Ако Ви позволява колата /не изкарва грешка/ свържете фаровете директно чрез реле с акумулатора.
имате загуби и обикновенно проблема е в ключа. Ако Ви позволява колата /не изкарва грешка/ свържете фаровете директно чрез реле с акумулатора.
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Първо разяснете с рефлекторни фарове ли става въпрос или с лупа? Ако е второто съм почти сигурен че рефлекторите са мъртви.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
Vil163
- Гараж: Renault Gtand Scenic 2.0 T
Peugeot 308 SW HDI
Kia Sorento 2020 2.2 GT Line
Ако фаровете са с лупи, то наистина рефлекторите на лупите вероятно са се споминали и лещата е силно запрашена и зацапана. Ако пък са рефлекторни - рефлекторите са за подновяване.
Единият вариант е да се свалят лупите и да се изпратят рефлекторите им за възстановяване в "Еверет Лак" град Стрелча. Правили са ми стари рефлекторни фарове преди години и резултатът е перфектен. Фаровете ще осветяват като нови и то с най - обикновени крушки.
Вторият вариант е нови фарове. Преди месец купих нови фарове за друга марка кола, с лупи, марка Депо. Старите лупи бяха леш, а и инсталацията на самите фарове вече се беше поразкапала и реших направо да ги сменя.
Издебнах 45 % промоция в Аутодок и поръчах. Резултатът е перфектна осветяемост на пътя, без заслепяване и с най- евтините крушки Н7, без допълнителни проценти и разни "брейкърски" ефекти. Просто прогледнах.
Единият вариант е да се свалят лупите и да се изпратят рефлекторите им за възстановяване в "Еверет Лак" град Стрелча. Правили са ми стари рефлекторни фарове преди години и резултатът е перфектен. Фаровете ще осветяват като нови и то с най - обикновени крушки.
Вторият вариант е нови фарове. Преди месец купих нови фарове за друга марка кола, с лупи, марка Депо. Старите лупи бяха леш, а и инсталацията на самите фарове вече се беше поразкапала и реших направо да ги сменя.
Издебнах 45 % промоция в Аутодок и поръчах. Резултатът е перфектна осветяемост на пътя, без заслепяване и с най- евтините крушки Н7, без допълнителни проценти и разни "брейкърски" ефекти. Просто прогледнах.
-
marvel
- Гараж: OCTAVIA 2 2006 2.0 FSI
DUSTER ECO-G 2023
Реглаж също помага.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Това е оригинална О2 от 2004 г. Тогава няма лупи. С лупи тогава бяха само ксеноновите фарове.skodko написа: 10.11.2022, 07:46:20 Първо разяснете с рефлекторни фарове ли става въпрос или с лупа?
Мно'о харесвам хора, които са си турили яки крушки на рефлекторни фарове, че да им било светело, най-вече в очите на насрещните.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Ако правилно съм разбрал, тези крушки (осрам 200) са си по спецификация и ако фара си е наред и регулиран правилно не би трябвало да заслепяват. Зора е когато на рефлекторен фар се сложат ледове или ксенони - тогава вади очите отсреща. И което си незаконно така или иначе.smoke написа: 10.11.2022, 10:02:53 Мно'о харесвам хора, които са си турили яки крушки на рефлекторни фарове, че да им било светело, най-вече в очите на насрещните.
Иначе по темата - рефлекторните като цяло се рециклират доста прилично и с полиране на стъклото би следвало да има видим резултат.
Но да не се очакват чудеса, много пъти сме го дискутирали - VAG в тия години са много зле откъм фарове още от завода (сравнено с други марки автомобили). Просто са си така.
Бееееее.....
-
Kiko Varna
- Гараж: Градски Транспорт София
Привет, дизайна на рефлектора при VAG ot 99 до 2008 е доста нерентабилно измислен. Когато са били нови, също не са светели невероятно.
Имаш и ефекта на "новото". Повечето коли, които светят повече от теб са много по-нови с друга технология на фаровете.
Дори да дадеш един чувал пари за крушки, рециклиране, полиране, просто самият дизайн на халогеновият фар не позволява да "светне" хубаво.
Имаш две опции за да свети: лош и качествен.
Лошия е за другите: Ксенон директно върху твоят фар - ще свети, но и отсреща ще им свети. Но ако ги забиеш в асфалта леко, отсреща не е толкова голям проблем.
Другата културна опция е вграждане на ксенон с лупа в твоят фар. Има няколко места, които го правят и фара светва и не будиш прилепите нощем по дърветата.
Имаш и ефекта на "новото". Повечето коли, които светят повече от теб са много по-нови с друга технология на фаровете.
Дори да дадеш един чувал пари за крушки, рециклиране, полиране, просто самият дизайн на халогеновият фар не позволява да "светне" хубаво.
Имаш две опции за да свети: лош и качествен.
Лошия е за другите: Ксенон директно върху твоят фар - ще свети, но и отсреща ще им свети. Но ако ги забиеш в асфалта леко, отсреща не е толкова голям проблем.
Другата културна опция е вграждане на ксенон с лупа в твоят фар. Има няколко места, които го правят и фара светва и не будиш прилепите нощем по дърветата.
На морето колите са най-бързи!
- Aelyon
- Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170
Вземи си едни китайчета и си пей сърце. @JORDITO ми смени всичко отпред с лед и разбрах, че до сега съм бил като къртица
. Изкарах едни 500 км вечерно време, няма драма с насрещно движещите се - не са ми мигали, че ги заслепявам.
- PSG
- Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19
Осрам +200% светят леко по-ярко и по-бяло от стандартните. В първия момент може да решиш, че има кой знае каква разлика, но ако сложиш на другия фар една стандартна крушка ще забележиш, че нямат кой знае кавква по-различна осветеност на пътя. Тествал съм ги и на нов и на стар фар.
За сметка на това горят много бързо. Сега даже карам с +200% на левия и стандартна на десния. Чакам и лявата 200% да изгори и няма да сложа повече такива.
Нови фарове.....зависи. Продават се такива бесни китайци, че най-много да вадиш очите на насрещните и пак толкова да виждаш. А както каза колегата по-горе, някои фарове просто толкова си могат, дори и нови. На старата ми кола имах подобен проблем. Чистихме фарове, рециклирахме фарове, регулирахме фарове - все толкова си светеха. Крушки сменях какви ли не, коя от коя по-скъпи - все тая.
Колата беше с прожекторен фар (с лупи) и накрая реших да сложа ксенонова система. Първи опит - китайска, уж 4500К. Светеше дразнещо синкаво и в мокро време все едно нямах фарове. Единият баласт след няма и месец изгоря. Втори опит - по-малко китайска, уж 4000К. Тази светеше добре и подобри нещата до приемливи. С регулирани фарове нямах проблеми с насрещните шофьори, никога не са ми святкали.
Та искам да кажа, че ако фаровете са хубави и в добро състояние, би трябвало да светят добре със стандартни крушки и да няма нужда от каквито и да било подобрения. Евентуално би имало разлика с ксенонова система, но монтажът понякога е разпавия. От LED нямам наблюдения, никога не съм пробвал.
За сметка на това горят много бързо. Сега даже карам с +200% на левия и стандартна на десния. Чакам и лявата 200% да изгори и няма да сложа повече такива.
Нови фарове.....зависи. Продават се такива бесни китайци, че най-много да вадиш очите на насрещните и пак толкова да виждаш. А както каза колегата по-горе, някои фарове просто толкова си могат, дори и нови. На старата ми кола имах подобен проблем. Чистихме фарове, рециклирахме фарове, регулирахме фарове - все толкова си светеха. Крушки сменях какви ли не, коя от коя по-скъпи - все тая.
Колата беше с прожекторен фар (с лупи) и накрая реших да сложа ксенонова система. Първи опит - китайска, уж 4500К. Светеше дразнещо синкаво и в мокро време все едно нямах фарове. Единият баласт след няма и месец изгоря. Втори опит - по-малко китайска, уж 4000К. Тази светеше добре и подобри нещата до приемливи. С регулирани фарове нямах проблеми с насрещните шофьори, никога не са ми святкали.
Та искам да кажа, че ако фаровете са хубави и в добро състояние, би трябвало да светят добре със стандартни крушки и да няма нужда от каквито и да било подобрения. Евентуално би имало разлика с ксенонова система, но монтажът понякога е разпавия. От LED нямам наблюдения, никога не съм пробвал.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Колегата, ако иска да се свърже с мен да му помогна, че тука 100 глупости се изписаха.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- lybrator
- Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381
ЛЕД на Халогенен фар ли имаш предвид?
- Aelyon
- Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170
Не, лупа на къси. На дълги е на рефлектор
-
Lanexbg
Благодаря на всички за отговорите. До колкото разбирам най-лесния вариант ще е нови фарове. Аз реално само 1 вечер съм я карал с новите крушки (и ми беше напрегнато), ще я пробвам още 1-2 пъти и ще си преценя какво да направя. Благодаря