Задна дясна врата - проблем със заключване
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
m65
- Гараж: Skoda Octavia II 1.9 TDI (2007) - BLS
Здравейте!
Имам проблем със заключването на задна дясна врата. Проблемът се състои в това, че много рядко успявам да заключа въпросната врата, както с централното, така и директно с ключа в шофьорската врата.
Чува се машинката, че сработва при натискане на дистанционното, но изключително рядко заключва вратата.
И тъй като няма опция вратата да бъде заключена с нещо различно от централното както е при някои автомобили, реших да се поинтересувам, дали има някакви особености по премахването на кората, за да достигна до машинката, и да се опитам да я смажа с нещо от рода на WD40 примерно.
Имам също проблем и с предна дясна врата, но той е по скоро общ за Шкода, тъй като се касае за проблем с повдигането и смъкването на стъклото.
Разбрах, че за там проблемът е в някакво зъбно колело, което се амортизира и скапва, и съм си заръчал от китайците цял ремонтен комплект.
Благодаря предварително за съветите!
Имам проблем със заключването на задна дясна врата. Проблемът се състои в това, че много рядко успявам да заключа въпросната врата, както с централното, така и директно с ключа в шофьорската врата.
Чува се машинката, че сработва при натискане на дистанционното, но изключително рядко заключва вратата.
И тъй като няма опция вратата да бъде заключена с нещо различно от централното както е при някои автомобили, реших да се поинтересувам, дали има някакви особености по премахването на кората, за да достигна до машинката, и да се опитам да я смажа с нещо от рода на WD40 примерно.
Имам също проблем и с предна дясна врата, но той е по скоро общ за Шкода, тъй като се касае за проблем с повдигането и смъкването на стъклото.
Разбрах, че за там проблемът е в някакво зъбно колело, което се амортизира и скапва, и съм си заръчал от китайците цял ремонтен комплект.
Благодаря предварително за съветите!
-
dalgia
- Гараж: Шкода Октавия3 2014 1,6 105 ps.
Имах същият проблем със предният ми автомобил vw Touran .Ту сработваха две от вратите ту не.Проблемът ми го реши един майстор на автоаларми,като монтира електромагнитни машинки да помагат на оригиналните брави.
- froggy
- Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017
Пробвай със заключване "за деца", ако имаш такова. По-принцип, блокира отключването само отвътре, но може да размърда нещо, което се е блокирало. Друг вариант е да пръснеш с щадящ към пластмаси лубрикант, може нещо да е заседнало и да пречи на заключващия механизъм. След това изчакай един час и после пробвай да заключиш. Може и да си изгубиш времето, но тези проби са за предпочитане, пред отиването веднага на ключар, защото там балтията за ВАГ-овете е голяма.
-
icohohi
- Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision
Имах подобен проблем с аудито и се оказа студена спойка в управляващия модул, но се хваща трудно или изобщо не може. Аз свалих модула и презапоих всички връзки по платката, дори видимо имаше две спукани спойки.
- Petk0FF
- Гараж: Без гараж ;)
- Обратна връзка:
А може и проблема да ти е съвсем прозаичен. Вземи едно WD 40 и пръсни механизма. Може да е клеясал. На една позната на същото място и същите проблеми така ги оправихме.
-
m65
Ако имаше опция за заключване само на отделна врата, както имат огромен брой от останалите автомобили, примерно с бутон намиращ се на самата кора който се натиска когато искаш да я заключиш само нея, или пък има автомобили на който се натиска навътре ръкохватката за отваряне вътре от купето, нямаше да ми е кой знае какъв проблем. Тук е предвидена опция само да се блокира отварянето на задните врати, чрез пъхане и завъртане в желаната посока на контактният ключ, в определеното за целта отверстие на задните врати.
Инженерната мисъл тук обаче е спряла на някакво ниво, като има само опция за заключване посредством централното заключване, или през ключа от шофьорската врата, което си е пак използване на централното заключване.
Та въпросната инженерна мисъл не е предвидила, че ако ти се скапе машинката на централното заключване на дадена врата, което не е невъзможно както е в случая, автомобилът ти остава без опция за заключване.
Ако трябва да бъдем максимално обективни, има някакво решение, което в никакъв случай не е практично, тъй като трябва в клекнало положение да се премахва една тапа отстрани на вратата и да се бърка в едно отверстие и да се натиска един палец който блокира врата от възможност за отваряне от вън.
Справка - прикаченият файл.

Инженерната мисъл тук обаче е спряла на някакво ниво, като има само опция за заключване посредством централното заключване, или през ключа от шофьорската врата, което си е пак използване на централното заключване.
Та въпросната инженерна мисъл не е предвидила, че ако ти се скапе машинката на централното заключване на дадена врата, което не е невъзможно както е в случая, автомобилът ти остава без опция за заключване.
Ако трябва да бъдем максимално обективни, има някакво решение, което в никакъв случай не е практично, тъй като трябва в клекнало положение да се премахва една тапа отстрани на вратата и да се бърка в едно отверстие и да се натиска един палец който блокира врата от възможност за отваряне от вън.
Справка - прикаченият файл.

-
m65
Мен ме интересува като как се процедира при премахването на корите, за да достигна до въпросната машинка, която заключва вратата. След като достигна до въпросната машинка ще преценя дали да раздвижвам евентуално блокиралата машинка, или да я заменя. Ако лесно се премахват корите може и да пробвам да я раздвижа със смазване. Ама предвид стареенето на щипките за закопчаване на корите, все ми се струва, че не е добро решение често да се премахват, туй като ще се чупят.Petk0FF написа: 11.07.2022, 02:29:39 А може и проблема да ти е съвсем прозаичен. Вземи едно WD 40 и пръсни механизма. Може да е клеясал. На една позната на същото място и същите проблеми така ги оправихме.
- deas
- Гараж: Octavia 1.9
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Щипки се продават. Не са скъпи. Зареди 10 броя да си и аш и действай. Не е нищо сложно махането на кората. Успех!
- Petk0FF
- Гараж: Без гараж ;)
- Обратна връзка:
Ама защо се вкарваш в такива филми? Аз имах в предвид да пръснеш механизма директно без да сваляш каквито и да е кори. Отваряш вратата и механизма е пред теб. Пръсни хубаво вътре. Ако е от това, което си мисля след 15 мин всичко ще ти е наред. Нищо не губиш.m65 написа: 11.07.2022, 10:06:54Мен ме интересува като как се процедира при премахването на корите, за да достигна до въпросната машинка, която заключва вратата. След като достигна до въпросната машинка ще преценя дали да раздвижвам евентуално блокиралата машинка, или да я заменя. Ако лесно се премахват корите може и да пробвам да я раздвижа със смазване. Ама предвид стареенето на щипките за закопчаване на корите, все ми се струва, че не е добро решение често да се премахват, туй като ще се чупят.Petk0FF написа: 11.07.2022, 02:29:39 А може и проблема да ти е съвсем прозаичен. Вземи едно WD 40 и пръсни механизма. Може да е клеясал. На една позната на същото място и същите проблеми така ги оправихме.
-
m65
Petk0FF написа: 13.07.2022, 02:51:42 Ама защо се вкарваш в такива филми? Аз имах в предвид да пръснеш механизма директно без да сваляш каквито и да е кори. Отваряш вратата и механизма е пред теб. Пръсни хубаво вътре. Ако е от това, което си мисля след 15 мин всичко ще ти е наред. Нищо не губиш.
Това съм го правил преди да пусна тази тема.
Единствената разлика, след третирането с WD40, бе това, че след отварянето на проблемната врата вече не свети и плафонът в купето.
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Аз клоня към скъсани/прокъсани кабели към вратата.
-
m65
Проблемът е отстранен с подмяната на цялата машинка. Оригинална част около 480 лева. Аз се спрях на китайче за 76 лева.
Смяната, не я правих аз, отново изведе на дневен ред инжинерната мисъл. За да се смени въпросната машинка, след премахването на кората, е нужно и да се премахне една ламарина, която е занитена с осем 6 милиметрови нита, които е нужно да се разпробият. После, естествено отново трябва да се занити въпросната ламарина. Майсторът който извърши смяната на въпросната част, ми показа три касетки, от тия пластмасовите дето едно време ходехме по ученически бригади и ги пълнехме с домати, ябълки, и тем подобни, та въпросните три касетки бяха пълни с подобни машинки, и то само от автомобили от ВАГ-иналната група.Тия касетки ги е напълнил от Нова Година насам.
Всичко това го отбелязвам за да дам малко яснота , че скапването на въпросните машинки не е супер пренебрежим проблем като цяло, и би следвало поне достъпът до нея да не е такъв, че да трябва да се разпробиват осем нита. Можеше закрепването да се осъществи по друг, лесно достъпен метод.
За тия които си мислят, че едно смазване на въпросната машинка би решило проблема, бих отбелязал, че това не е финансово изгодно, с оглед на това, че трябва да се извършват подобни манипулации, що се отнася до достъпът до проблемната част.
Смяната, не я правих аз, отново изведе на дневен ред инжинерната мисъл. За да се смени въпросната машинка, след премахването на кората, е нужно и да се премахне една ламарина, която е занитена с осем 6 милиметрови нита, които е нужно да се разпробият. После, естествено отново трябва да се занити въпросната ламарина. Майсторът който извърши смяната на въпросната част, ми показа три касетки, от тия пластмасовите дето едно време ходехме по ученически бригади и ги пълнехме с домати, ябълки, и тем подобни, та въпросните три касетки бяха пълни с подобни машинки, и то само от автомобили от ВАГ-иналната група.Тия касетки ги е напълнил от Нова Година насам.
Всичко това го отбелязвам за да дам малко яснота , че скапването на въпросните машинки не е супер пренебрежим проблем като цяло, и би следвало поне достъпът до нея да не е такъв, че да трябва да се разпробиват осем нита. Можеше закрепването да се осъществи по друг, лесно достъпен метод.
За тия които си мислят, че едно смазване на въпросната машинка би решило проблема, бих отбелязал, че това не е финансово изгодно, с оглед на това, че трябва да се извършват подобни манипулации, що се отнася до достъпът до проблемната част.
-
omfgwe
@m65
Можеш ли да споделиш къде ходи да го оправиш този проблем?
Тъкмо закупих една Октавия и на огледа тествах всичко друго освен тази проклета врата и естествено не се заключва...
Можеш ли да споделиш къде ходи да го оправиш този проблем?
Тъкмо закупих една Октавия и на огледа тествах всичко друго освен тази проклета врата и естествено не се заключва...
-
m65
с.Ресен, Велико Търново.