Поръчка на нова Октавия.

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Eager

Škoda Фен

Гараж: Škoda Kodiak 2 RS
ex Škoda Octavia 4 Combi 2.0 TDI

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Eager »

Е, то човек ако го е страх от епитети - да не се бута да пише по форуми :)

Когато аз избирах автомобил не съм попадал на такова сравнение, надявам се поне на един човек да помогне да вземе решение.
Цецо75 написа: 21.01.2022, 13:23:08 Оперативен лизинг идеята е да вземеш колата, да я пръснеш от каране и да им в хвърлиш обратно, без да се привързваш към нея и без да вкарваш излишни пари в подръжката и.
Ами аз мисля, че и това се променя. Сестра ми има малък бизнес и отговаря 100% на твоето описание - през няколко години тя взима баничарки и ванове от Пежо, и покрай тях взима и лек автомобил за себе си - в момента 508, с екстри - на много по-добри условия от тези за мен. И тук идва съществената разлика - тя не слиза от колата, и на практика си движи бизнеса, като минава не знам колко десекти километра на ден. Съществените разлики според мен са две - тя навърта няколкостотин хиляди колометра, преди да я върне "възползвайки се" максимално от колата, и правейки го всъщност си изкарва поминъка.

Аз просто исках нова играчка. Не ме разбирайте погрешно, отнасям се с уважение и грижа към автомобила си, много внимателно паркирам, пазя си го. Но още купувайки го аз знаех, че дори да мине пандемията няма да успея да навъртам повече от 10 - 15 000 км. на година. И понеже си изкарвам хляба пред компютъра, не в автомобила - това за мен си е чист лукс. Технически ми върши работа десет годишен Ситиго, до магазина и обратно. Обаче понеже ми я спонсорират от фирмата, се реших и аз да се поглезя поне веднъж в живота с чисто нов автомобил. Мисля, че се вписвам в малко по-различна категория от сестра си.
Изображение
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от intense »

Не ги разбрах много сметките за месечната вноска, но да напомня пак, че всеки нормален лизингодател НЯМА да ви товари с лихва върху ДДС-то на автомобила.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от peyopetrishki »

Разликата между оперативен и финансов не е във въртенето на километри. При оперативен лизинг, примерни месечни/годишни километри се задават в договора и това влияе на цената.

Целта на оперативния лизинг, е че юридически лица могат да ползват разходи и ДДС при наемането на лек автомобил, както и ремонти, гориво, прочие. Ако вземеш лек автомобил с финансов лизинг и фирмата ти не се занимава с определните от закона дейности, не можеш :)
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Цецо75 »

Eager написа: 21.01.2022, 13:58:35 Аз просто исках нова играчка.
Ами във БГ към момента няма аналог на оперативен лизинг за физически лица. Поне не и директно, схеми има - както в твоя случай. Реално фирмата ти го купува на оперативен за да си приспадне ДДС-то и да прави отчисления. Така все едно ти изплаща едно допълнително възнаграждение без осигуровки и ДОД. Лошо няма, законно е.
Бееееее.....
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от peyopetrishki »

@Цецо75 защо да няма? За доставчик, дали ще отпусне оперативен лизинг на физическо или юридическо лице му е все тая. Ето тия бавняри дават: https://www.motopfohe.bg/bg/leasing/ind ... ven-lizing
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Цецо75 »

peyopetrishki, Хм, не знаех. Шкода до едно време и на фирми не даваха оперативен, само финансов. От година масово взеха да предлагат на фирми и оперативен. Току виж и на физически почнат. Ама то едва ли има много интерес де, все пак ако не можеш да отчислиш разходи и да ползваш данъчния кредит... Не сме толкоз дорасли.
Бееееее.....
Аватар
Eager

Škoda Фен

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Eager »

@Цецо75, не съвсем, моя си е точно оперативен, и е от една от големите лизингови къщи. Те са собственик на колата, аз един вид я наемам. От фирмата ми дават определена сума със заплатата, върхо която си плащам, ДОД. Няма никакви врътки :) Сигурно си прав за ДДС-то, в моя случай собственика - лизинговата - вероятно си го втръща, щото колата технически е за техния бизнес. Но това е мое предположение, не знам наистина.

Както правилно е отбелязал @peyopetrishki, имам заложени километри на година, и можех да избера колко да са, като това се отразява съвсем малко на цената.
Изображение
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от redalex »

Цецо75 написа: 21.01.2022, 14:19:55 Шкода до едно време и на фирми не даваха оперативен
В имейла си имам оферта от ЕТ за оперативен лизинг от преди около 3 години.
Отделно, че винаги можеш да ползваш и друга фирма за подобен вид лизинг.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Цецо75 »

Eager, Искаш да кажеш, че като лизинго получател се водиш ти, а не фирмата в която работиш?

Ако е така ... то твоя случай наистина си е оперативен лизинг на физическо лице. Не мислех, че сме дорасли чак до такова ниво като потребители - за мен все още такава стъпка си изглежда ... да кажем неизгодна. Без данъчни облекчения, не виждам смисъл.
Бееееее.....
Аватар
Eager

Škoda Фен

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Eager »

Точно така, договора е между мен и лизинга. И съм съгласен, че е ново. Преди години благородно завиждах на работящите в САП, където на определени позиции им даваха 50% от сумата за автомобила - но мисля, че е както ти каза преди, колата е на работодателя.

Друг пример са колегите в Майкрософт, при които е още по-традиционно - фирмата си поддържа автопарк, и на теб се полага автомобил клас в зависимост от позицията ти - напр. Ауди А4, А6 и т.н. (данните са ми от 2012-2014, може да са сменили марката).

При мен е трето, кеш пара, transportation allowance, и ако искам мога да ги изпивам тези пари. Което впрочем и правих, докато не се реших за Октавията. То трябваше да е Кодиак, ама това ще е тема за някое събиране на маса.

Между другото доколкото разбирам все повече лизингови фирми се отварят към моя вариант, аз се сещам поне за две. Пазара се ориентира спрямо търсенето.

"Неизгодна" - абсолютно си прав. Повече финансова ползва извличам от геймърския си лаптоп, все ще отговоря на някой имейл от него. Колата е само за кеф - и да ти кажа, добре са я направили чехите, с голям кеф я карам :)
Изображение
hvp800

Škoda Ludicrous

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от hvp800 »

Eager написа: 21.01.2022, 13:05:05 Също така винаги ми е било много некомфортно да се пазаря, да говоря с непознати и обяви, така че ще ми се смеете, но лично за мен да не се налага да я продавам е голямо предимство
Досега съм купувал три нови автомобила , а отскоро и четвърти . Нито един автомобил не съм продал лично , а винаги съм ги връщал . А причината е същата като тази дето спомена [smilie=pardon.gif] . Да спечеля някой лев отгоре , но да се занимавам със Сульо и Пульо ...еми не е за мен [smilie=sarcastic.gif] .
За оперативният лизинг нямам никакви впечатления , но така като чета май има смисъл при определени условия.
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от digitalundgrd »

Напоследък хвърлям един поглед по шоуруумите тук в София :

За Голф Р попаднах на следния вариант като частно лице, а не като фирма :

Финансовият лизинг с опция представлява финансиране с остатъчна стойност.

Остатъчната стойност съответства на предполагаемата пазарна стойност към края на договора и се определя още в началото на договора въз основа на времето на ползване на автомобила и предполагаемия пробег.

->Гъвкави решения в края на договора. Решавате сами в края на лизинговия период какво искате да направите с автомобила: да ни го върнете и да си вземете нов; да заплатите остатъчната стойност и така да придобиете собствеността върху него или пък да сключите нов договор за лизинг за същия автомобил със сума на финансиране в размер на остатъчната стойност.

Разиграхме "примерна" схема за такъв лизинг :
Изображение

Същият е като условия лизинга и на Мегана, който карам в момента. Даже първоначалната към Еспас Ауто беше 10%.

Какви са разликите спрямо "оперативен лизинг" за фирма? Възстановяване на ДДС и евентуално това, че не плащаш първоначална вноска ?
Аватар
Eager

Škoda Фен

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Eager »

При мен има само три ключови разлики - първоначалната вноска е равна на една месечна; включени са суми за данък и застраховки; и нямам дефинирана сума за изкупуване в договора.

Те ме увериха, че като изтече ще ми предоставят възможност да го откупя на "справедлива" стойност, но сега прегледах договора и никаква сума не е уточнена, сигурно ще се пробват с пазарна оценка към момента (т.е. базирано на сметките ми по-горе с едни 50% отгоре спрямо финансов лизинг). Това разбира се е предположение, ще споделя като му дойде времето.
Изображение
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Гараж: Сеат Толедо 1.8 20 V

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Ивайло Димов »

А какъв е % на лихвата при оперативен и финансов лизинг ?
От всеки дефект-ефект
Аватар
Eager

Škoda Фен

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Eager »

Уви аз не мога да преценя за оперативния, защото не знам на каква цена са я взели от лизинга, и какъв % стойност искат да платя по време на амортизацията през тези четири години. Все имате някой познат в лизинговите къщи, дето предлагат оперативен, така ще е най-сигурно.

За фискалния от ЕТ можем да го сметнем благодарение на файла, който колегата е предоставил. Разбира се, трябва да приемем, че е верен. Ето как:

От ЕТ ми я даваха за 62 100 лв. В оригиналния си файл колегата смята месечната вноска за 48 месеца по скледния начин:
остатъчна сума / 48 * 1.079
Проста лихва се смята така: PV = F / (1 + i)^n, или като сума / (единица време + лихва)^степен, където степента е равна на брой години. В моя конкретен случай това е:
48438/48*1.079
А 1.079 за четири години е приблизително 1.91%, закръглено.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”