Датчик за дъжд и светлина - ремонт

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Baymilen

Шкода Новак

Мнение от Baymilen »

Купих лятото Скаут, BMM двигател, 2008 г. Обаче дойде есента и заваля дъжда. Има датчик за светлина и дъжд. Съответно очаквах да не ги мисля чистачките. Да ама не. Включва ха се рядко , но хаотично. Реших да прегледам датчика. Разчоплих с ръце черупката и стълбчето на огледалото, инструменти не са необходими. Плъзнах внимателно с разклащане огледалото от основата. След което увисна кутийка с датчик на кабелите си. Кутийката беше чоплена с отверка , явно е отваряна. Отделно платката вътре в кутийката не беше фиксирана, хлопаше. Което е проблем. Свето и фотодиодите трябва да са неподвижни спрямо стъклото и да образуват една не променяща се среда, за да могат да отчитат реалните промяна - напр. капчици вода.
Изображение

Отворих, почистих, фиксирах откъм гърба платката с малко топло лепило. Лицето на датчика намазах много тънко и равномерно с прозрачен неутрален силикон и лепнах за стъклото, определеното му място. С много притискане и разместване докато изчезнат всички мехурчета. Сглобих, огледалото има пластини които притискат датчика.
Тествах, резултата беше

https://yadi.sk/i/yETDa1cQqkJS6A

Имаше смисъл, нищо общо с преди.

Въпросите са ми следните:
Влизам с VCDS в 09 Central electronics --> подмодул RLS и там има избор на осветеност и стъкла.
1. Каво означават тези +20% +40% .... на с 20% процента по-светло или по тъмно се задействат светлините ?
2. Има и за задаване на вида на стъклата , има го и за дъжда - green, blue, isolated съответно с различни проценти - 33% , 77%, та до 128% за стъкло на Tiguan. Това увеличава и или намалява чуствителността ?
Някой може ли да ми каже колко трябва да е за моето стъкло

Изображение

подозирам че може и да е сменяно (датчика беше чоплен та не бих се учудил)
Последно промяна от Baymilen на 12.10.2021, 16:34:30, променено общо 1 път.
Аватар
Baymilen

Шкода Новак

Мнение от Baymilen »

Гелчето беше свалено, изчоплено
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Baymilen написа: 12.10.2021, 15:22:26 Има и за задаване на вида на стъклата , има го и за дъжда - green, blue, isolated съответно с различни проценти - 33% , 77%, та до 128% за стъкло на Tiguan. Това увеличава и или намалява чуствителността ?
Това е степен на тониране/затъмняване на стъклата ,което можеш да го установиш и с просто око - зеленее ,синее ,чернее и тн..Ако ти зеленее -отмяташ "green' например
Baymilen написа: 12.10.2021, 15:22:26 Някой може ли да ми каже колко трябва да е за моето стъкло
Това е стъкло ,като гледам е сменяно и е някаква вероятно китайска марка ,сложена я по каско ,я по преценка на предния собственик ,като евтина алтернатива и тъй като гледам си е съвсем прозрачно стъкло и според мен е най-добре да го сложиш на "green".Моето например ,като го гледам зеленее - все още е оригиналното,но пък не съм си гледал настройките на сензора досега.Според мен ще ти е най-лесно просто да си копираш,запазиш досегашния кодинг на 09 "central electronics" и да го копнеш.Вероятно цялата сага със датчика е започнала ,когато са ти сменили стъклото със сегашното.
Dieselgate Team member
Аватар
Baymilen

Шкода Новак

Мнение от Baymilen »

Не вярвам и кодинга да е читав
Не очаквах сагата да е стигнала до стъклото :). Имам сменен, фар, решетка, кондензер на климатик.
Китайци са, но ги ползват
https://en.wikipedia.org/wiki/Fuyao
https://www.fuyaogroup.eu/?lang=en
А относно стъклата - намерих това
http://elsie.ua/rus/mark.html
т.е. като цвят на око гледаме , залагаме, и тестваме.
Моето стъкло е произведено Януари, 2010. Колата е март 2008 [smilie=pardon.gif] .
Хубаво е човек да знае тези неща като купува кола . Може да се пазари и спести някои лев.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Стъклото не се с сменя само при удар.
Аз съм сменял 3 стъкла само заради надраскване, две на Октавията и 1 на Супърба.
Günter Stg 1
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Стъклото определено не е оригинално. Ако беше оригинално, щеше да има емблемата на Шкода. Дали е OEM е друг въпрос - може да е ОЕМ и без да носи емблемата на Шкода (ако е произведено по спецификацията на Шкода, за което производителя си плаща лицензна такса на Шкода, но го продава той за своя сметка, а не го продава Шкода).

От DOT-а се вижда къде (в кой завод, на коя фирма) е произведено, дори и ако е оригинално стъкло, с емблемата на Шкода. От другите маркировки се виждат още неща. В нашия случай:

DOT459 = FUJIAN YANHUA GLASS INDUSTRY, CO., LTD., HONGLU TOWN, CHINA
// = Regular Multiple Layer Windshield (т.е. не е нито / = Ultra durable, нито /// = Multiple layer windshield that underwent special treatment)
E1 = (E) European car, (1) Germany is the country that certified that glass

Ето тук има база данни с всички DOT-ове:
https://www.carwindshields.info/dot_db

Ето тук има разяснения и за другите маркировки:
https://www.carwindshields.info/windshieldmarkings
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”