Проблем с дюзи-Октавия 2

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
georgi2140

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 2
2.0 TDI,BMM 140PS

Проблем с дюзи-Октавия 2

Мнение от georgi2140 »

Здравейте,от няколко дни имам проблем с вървежа на колата.Върви като асматик.На няколко пъти при изпреварване усещам,че педала на газта е до долу,никога преди не ми се е случвало.Преди,дори и на 6-та,даваш газ и изобщо не се чуди,ускоряваше си доста бързо,а сега се чуди,все едно,че я дави нещо...Първо си помислих,че е турбото,но ме посъветваха да видя живите данни на дюзите.Закачих я с VCDS,показателите на място са около нулата на всички,но в движение на 2ри цил.показва -1,50 а на 4ти цил. +1,50.Дали проблема е в дюзите,или да търся на друго място?Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Проблем с дюзи-Октавия 2

Мнение от Audirulzz »

Направи хубав лог.По възможност на байр.На 3-та и 4-та.
3-та от 1500 оборота и пълниш двете скорости до 4200-4500
Аватар
georgi2140

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 2
2.0 TDI,BMM 140PS

Проблем с дюзи-Октавия 2

Мнение от georgi2140 »

Направих го(ако съм го направил както трябва).Беше на равно,че няма байр тук,но не виждам разлика.Пак са си същите показания.Как точно се прави този лог,да не би да съм объркал нещо?
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Проблем с дюзи-Октавия 2

Мнение от smoke »

Знам, че темата е много стара, но тъй като проблемът не е единичен случай, бих искал да добавя някои важни неща (от личен опит, като човек преминал по този път), които мисля, че ще са полезни и на други хора:

1. Показания над +1.0 mg/str на канал 013 са притеснителни за наличие на проблем, а над +2.0 mg/str са доста сигурна индикация за наличие на проблем. Дали проблемът е в дюза (или в няколко дюзи) или в износен цилиндър или сегменти, не е ясно;

2. Компютърът отчита показанията на разликите в милиграмите гориво (канал 013) само при обороти до 1500 оборота/мин. По-важни са показанията при натоварен двигател (в движение) отколкото в режим idle. Затова в движение включете на висока предавка (5-та или 6-та скорост) на ниска скорост (60-70 км/ч), за да са оборотите под 1500/мин и подавайте газ, за да е натоварен двигателя и тогава гледайте какви са показанията;

3. Заедно с канал 013 гледайте и показанията на канал 023. Канал 023 показва нивото на електрическата корекция на отделните дюзи, която компютърът задава на отделните дюзи, за да отварят по-рано или по-късно, така че да балансира работата на двигателя. Нормалните стойности трябва да са някъде в интервала от -30 до +30. При стойности на някой цилиндър извън интервала между -50 до +50 (т.е. при стойност < -50 или > +50) се счита, че има проблем с тази дюза (или този цилиндър).

4. Ако смените само някои дюзи (например само 1 или 2 дюзи), може да се получи разбалансиране на двигателя поради различно ниво на износване на старите и "новите" дюзи. Заради различното ниво на износване на дюзите може да има разлика от няколко десетки бара, при които старите и новите дюзи отварят. Така едните ще отварят малко по-рано, а другите малко по-късно, което ще наложи компютърът да ги коригира електрически, така че да са в баланс. Ако разликата не е голяма, балансирането ще е възможно. Иначе едните ще са с голяма отрицателна корекция, а другите с голяма положителна (т.е. двигателят много вероятно пак няма да работи много отпимално). Такъв беше моят случай след смяна на 2 дюзи (от които вероятно само едната беше проблемна), когато работата на двигателя доста се подобри, но не стана идеална. Затова в такива случаи е по-добре да се смени целия комплект от 4 дюзи с 4 други, които са били комплект, работил заедно и съответно са еднакво износени. Никак не е лесно обаче (да не кажа невъзможно) да се намери цял комплект от 4 добри стари дюзи.

5. Запознати хора ми обясниха, че в България обстойно тестване на помпа-дюзи за 16-клапанови 2.0 TDI мотори нямало къде да се направи. Имало фирми, които имали стендове за тестване на помпа-дюзи, но те били за помпа-дюзи за 8-клапанови мотори (като този BMM тук), а 16-клапановите изисквали други стендове, каквито нямало никъде в България. Затова в България практически нямало как достоверно да се диагностицират помпа-дюзи за 16-клапанови мотори :(
Аватар
makaveli

Škoda Ludicrous

Гараж: Dacia Sandero Stepway Eco-G 100,
Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна

Проблем с дюзи-Октавия 2

Мнение от makaveli »

Има едни по немско, следя ги редовно т.к. съм с CAYC, който се слави с проблемни дюзи, та тия предлагат доста неща
https://ds-zukancic.de/en/product-categ ... -services/
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”