Octavia 3 vRS TDI DSG - търся съвети - смяна ангренаж, омасляване на дюзите, и други

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
notargetbg

Шкода Новак

Гараж: Octavia III TDI vRS
Fabia I Combi Elegance 1.9 TDI
Обратна връзка:

Octavia 3 vRS TDI DSG - търся съвети - смяна ангренаж, омасляване на дюзите, и други

Мнение от notargetbg »

Здравейте на всички, аз съм Жечко.

Преди всичко, предварително искам да кажа едно благодаря на хората тук, които са си играли да помагат, напътстват и да отделят от времето си за да споделят знания и опит тук в този форум. Не малко пъти съм вземал добро решение за предишната кола благодарение на хора, които са си играли да отговарят и пишат тук. Така че, благодаря ви - супер място за отговори, което помага да бъдеш по-сигурен на пътя и с по-малко главоболия при майстори.
[smilie=beach.gif]

Такааа - по темата, след известно чудене и мъдрене, и много искане, се реших на оглед на една сива красавица, която много ни хареса. Още като я видях реших, че не искам да гледам друга, много исках да е окей просто. Та, колата си беше супер, в много добро състояние, гледахме я дълго време, после ми разрешиха и да я врътна из автокъщата, имаше място да я понатисна леко.. и много, ама много ми хареса. Та последва бърза договорка за преглед в еуратек след няколко дни. Там я видяха хората и нищо нередно не намериха, напротив. Доста позитивни впечатления и пълна сервизна история от Италия. Последва, разбира се, бързо капариране и лудо туптене на сърцето няколко дни докато дойде момента за покупата, тъй като беше събота сутрин тази акция. В крайна сметка след няколко дни се оказах горд собственик на Октавия РС!!
[smilie=yahoo.gif]

Изображение

Колата е внос от северна Италия, изглежда е карана главно по магистралите - пробег 180 040 км. Обслужвана е само в официален сервиз на Шкода в Италия. Няма следи от нищо нередно, освен леко омасляване от дюзите отгоре. Дисковете отпред са с лек ръб, но от ЕТ казаха, че са си окей все още, накладките са сменяни малко преди да е продадена. Ангренажа също е за смяна, но от ЕТ си казаха - 210 хиляди, също и от автокъщата ме посъветваха да чакам, но аз възнамерявам да си го сменя. Мисля си направо целия комплект и помпа. Освен това оня ден чух нещо да присвирва леко там долу вдясно и се притеснявам.

По колата няма забележки, вече сме и навъртяли с приятелката към 700 км. от 2-ри Март насам. Ама тепърва ще се кефиме де.

Изображение
Изображение

Освен че много се радвам да споделя тази хубава придобивка, ще съм много благодарен за всякакви съвети. Не разбирам от коли, лаик съм. Няколко неща, които не са ми много ясни:

1. Искам да попитам за ангренажа какъв е най-разумно да се избере, оригинален ли да бъде или бихте препоръчали нещо друго?
2. От няколко места, вкл. ЕТ ми казаха че ремонта на омасляването на дюзите не е сериозно нещо. Има ли нещо, което трябва да знам за ремонта му?
3. Дисковете отпред - пак от ЕТ ми казаха, че колата "щяла да си каже" като дойде смяна за това. Имате ли идея това как/къде мога да го видя в колата? И като дойде време за смяна, какви да предпочета? За спирачки знам, че не е лошо да се дават пари - има ли нещо, което е по-добро от оригиналния вариант в модела, или те са достатъчно добри?

Имам и още куп въпроси, но това мисля са най-главните и належащите неща. Ангренажа и омасляването на дюзите.
Извинявам се за дългата публикация и благодаря предварително.
:)
Общата култура няма шансове срещу общата ѝ липса.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

Честито и безаварийно да ти служи.
По въпросите ти,мога са дам мнение за ангренажа и дисковете [smilie=pardon.gif]
Сложи си оригинални в ЕТ.
Имаш си 2 год. гаранция.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Ами, със здраве да се кара! Чудесен избор.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
ToYaGa

Škoda Фен

Гараж: Superb III Scout

Мнение от ToYaGa »

Честито! С кеф и здраве да си я караш. Много красива [smilie=yahoo.gif]
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @notargetbg - Здрасти.. Честита "Octavia" [smilie=yahoo.gif] Много Безаварийни Километри Заедно браво Правилно си решил да не чакаш ангренажа до 210.000 Километра. Освен в "Еура Тек", можеш да го смениш и в друг Авто-Сервиз. Тук във Форума, ще намериш раздел, където има споменати Авто-Сервизи, които се справят добре с Работата си. Никъде в Автомобила няма да намериш информация, след колко време и/или Километри трябва да се сменят спирачките. Когато се износят физически, един датчик ще отчете този факт и ще предизвика активиране на съответна светлинна и/или звукова индикация. Въпреки това, препоръчвам самият ТИ да ги поглеждаш визуално няколко пъти годишно :) Най-якия цвят си избрал, топ е!
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Честито, страшна е октавиата. Относно ангренажния комплект, моя съвет е, да си го смениш в Еуратек. Дават нови 5 години или 150к км., не че другаде не могат да го сменят, но така си подсигуряваш бъдещо спокойствие. Никой не го е искал, но на колега с богата тема за автомобила му, му го сменяха в доверен форумен сервиз и за жалост имаше премеждия, по скоро психически не толкова за автомобила, но е факт, че може да се случи нещо, което никой не е искал. Относно дюзите не разбирам. Относно дискове и накладки, съм на същото мнение с Еуратек, че ще си покажат кога им е времето. Ако си педант и държиш всичко да е топ, можеш да си ги смениж за собствено спокойствие и душевно удовлетворение.

Сори ама как се разбра, че дюзите са омаслени? Нали е комън рейл? Не са ли скрити някъде на невидимо място? Не разбирам много и ми стана интересно.
Аватар
Kaloyan_vRS

Škoda Racer

Гараж: BMW M340i xDrive G20

Мнение от Kaloyan_vRS »

Честита да ти е!
И при мен го има омасляването на дюзите ,но се появи след вадене на дюзите,тогава сменях целия капак заради клапана на картерната вентилация
И уж нови семеринги ама омаслява на 1дюза,преди това не омасляваше
Не мисля ,че е чак такъв проблем то е много малко
Има и друг вариант ако е доливано масло и се олее отива точно при дюзите
Обезмасли и виж дали пак ще омаслява

@NRG, Като се махне кората на двигателансе виждат Изображение
Аватар
kras4o

Škoda Фен²

Гараж: Superb Scout Diesel, 2021

Мнение от kras4o »

Честита колица, колега ! Много ще й се радваш. Ех, защо нямаше такава врс и цвят аз като търсех ...
current: Изображение
ех: Octavia 3, 2.0 TDI.
Жоро

Škoda Фен

Мнение от Жоро »

по т.1 бих ти препоръчал еуратек, цените особено ако са 4+ са съвсем разумни.
т.3 твоите дискове са 340 мм. отпред. Като дойде време за смяна погледни дискове от golf clubsport - те са с алуминиева сърцевина и са осезаемо по-леки от твоите.
Аватар
morpheus

Škoda Фен

Гараж: Passat b8 2.0 tdi
Octavia 3 2.0 tdi
MB GLE

Мнение от morpheus »

Относно дюзите мисля,че драмата е от гърловината на маслото. Много често хвърля масло от капачката и цапа точно там. Колата е чук! О3 е най-красивата VRS-ка браво
Product manager of engine and industrial oils
Аватар
notargetbg

Шкода Новак

Гараж: Octavia III TDI vRS
Fabia I Combi Elegance 1.9 TDI
Обратна връзка:

Мнение от notargetbg »

Благодаря ви на всички много за страхотните пожелания и коментари!

[smilie=yahoo.gif]

Послушах ви съвета и днес сутринта бях в ЕУРАТЕК, вторник колата влиза за смяна ангренажен комплект. Отново съм приятно изненадан от хубавото отношение там. Приемчика после седна в колата с мен да ми покаже неща по автомобила. Даде ми един куп интервали за различните неща, но не запомних всичко.
Спомена нещо за интервал на смятана на спирачката течност и нещо за филтъра за дребни частици и някакво "продухване", което Октавията сама си прави. Влиза в някакъв режим на 1000 оборота и духат перките яко и това можело да се случи на случаен принцип, когато колата си "реши". Запознати ли сте с това?

Ще кажа снимки на капачето на дюзите, днес нямяхме много време. Благодаря за подробната информация там, вчера като я гледах се видя, че теч почти не се вижда, явно не е голям, надявам се. Преди имаше повече следи, сега като е покарана явно е изпарено това и нови следи няма. Ще зачистя там както каза колегата по-горе и ще следя.

Ето малко снимки на звяра от днес, като я изкъпя ще кача още. :)

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Общата култура няма шансове срещу общата ѝ липса.
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Честита придобивка, колега.

За интервалите:
Лично мнение- за масло ти си преценяваш (аз сменях като беше стокова на 12-15к. , сега сменям на 8-10к)
Антифриз- на всеки 2-3 години
Спирачна течност - на всеки 2-3 години.
Изображение
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

notargetbg написа: 13.03.2021, 15:15:43 Влиза в някакъв режим
Това е регенерацията на DPF филтъра
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Честита и със здраве да си я караш.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @notargetbg - Автомобила ТИ има "DPF"-Филтър. Като същият се задръсти, се активира процес на почистване, който се нарича Регенерация. По време на този процес, се впръсква допълнително гориво, което води до повишаване на температурата на изходящите газове, които преминават през филтъра и по този начин мръсотията изгаря. Регенерацията бива Пасивна и Активна. При Пасивната, оборотите се увеличават на около 1000 и перките се включват, като не се активира никаква светлинна/звукова индикация. Хубаво е този процес да не се прекъсва или това да става само в краен случай, като при следващото стартиране на Двигателя се предвиди допълнително време, през което да се отиде и да се Шофира на по-високоскоростен Път, на 1 предавка по-малко от нормалното (за да се поддържат по-високи обороти, между 2000 и 3000) за да се продуха хубаво филтъра. Обикновенно процеса привършва за около 15 Минути Градско Шофиране. При Активната регенерация ще се активира светлинна/звукова индикация и тогава може да се наложи посещие на Авто-Сервиз. Колко често ще се случва процеса на регенерация, зависи от доста неща, измежду които: Техническото състояние на Автомобила, състоянието на самия "DPF"-Филтър, стила на Шофиране (този филтър не Обича ниските обороти на Двигателя и задръстванията), качеството на двигателното масло и горивото. Дано съм го обяснил разбираемо :)
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”