Какво гориво зареждате? Използвате ли добавки, какви?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

sasho, G drive сега е на 1.91 спрямо 1.81 примерно на Ромпетрол.
Много кисели хора наемат в София Дружба и на двете - зорлям ходя да ги търпя за да заредя на някоя от двете.

@PSG, мерси за анализа. С две думи дизел на Ромпетрол и Газпром по-скоро не, по-скоро да или "все тая брааат"
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

@Sec8200, ще взема да ги проверя и гдрайв другия път като мина в тази част на софия. По принцип като видя кофти отношение на магазин, ресторант, това само ме кара да не ходя там повече, характер, ама при тия спрямо впауъра, който е при мен в люлин, заради цената спирам и си повтарям, че 2те минути кретения на касиерката ми печелят около 19лв, почти като като на времето работех с недоволни клиенти в енергото. И все пак се чудя от къде идва тая разлика в парите, вносно по-готи о гориво срещу същия вървеж идещ от бургас на повече пари, не разбирам от търговия и наистина ми е чудно.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

PSG,

Най-накрая някой да потвърди моите усещания.

Бях почнал да си мисля, че съм единствения луд, който не вижда разликата в нафтите. [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

sasho написа: 08.01.2021, 22:51:23 Аз от горива не разбирам, но разбирам от вървеж и смея да твърдя, че имам някакъв слух. С нафта на ромпетрол на никой обект не съм имал проблем, 1.9тди върви яко. С шел фюъл сейф дизел колата се мъчи, последния път й сипах 2 капачки bdc, за да тръгне, бях се протеснил за куп неща да не са й че толкова не върви, но с v power върви яко.
Аз от горива не мога да кажа, че разбирам, защото не съм инженер-химик. Но съм бил в рафинерии, имам представа какво се случва, знам как се управлява технологичния процес, виждал съм много неща, интересувал съм се, питал съм и пр.

От тук нататък ще давам примери като прост потребител, защото зареждам на същите вериги, които всички тук. Карам нафтови печки от различни поколения вече доста години, какво ли не съм пробвал. От бензин в нафтата, през керосин в нафтата (истински JET A1), през двутактово масло в нафтата, през Castrol TDA, STP, Redex, Bardahl, LiquiMoly, "наливни" добавки и дрън-дрън-дрън. Гориво от резервоарния парк в завода разбирате, че не мога да заредя, за да ви кажа има ли аджеба разлика с това по обектите. Лукойл бензиностанцията до едното КПП на Нефтохима я зареждат директно от рафинерията - и там съм пробвал.

Какво съм виждал:
- До момента от дизеловия филтър-сепаратор на която и да е кола не съм източил вода. Филтрите си ги сменям сам за хоби-заигравка. Наскоро си смених горивния филтър на Шкодата - издърпах със спринцовка цялото остатъчно гориво от баката нарочно, за да видя какво ще излезе. Един боклук не видях под филтъра за 30,000км. пробег.
- Свалял съм цедка на смукателя в резервоара на стара дизелова кола на 300,000км. Промих я с контактен спрей и я върнах. Нищо фрапиращо.
- Наскоро сменихме и подкачващата помпа в резервоара на FIAT-чето на 190,000км. Цедката и беше чиста, помпата - оригинална.
- Дюзи се чистят на ултразвук и се стендоват, правил съм го и профилактично на старите ми коли дори без да имат проблем. Бутал съм им добавки, щуротии и накрая пак съм ги чистил при дизелджия. На ония новия внос на по 200,000-500,000км. дюзите им да не са цъфнали и вързали, защото са карали с немска/италианска нафта. На FIAТ-ката съм и уговорил стенд скоро, защото корекциите и взеха вече бая да бягат.
- Нафтата от Еко си такова капаците на -14°. По-интересното беше, че преди години на мой приятел в Пампорово му замръзна тогавашния "Алпин" дизел на ОМВ. С 300 зора, кабели и три флакона стартов спрей я запалихме. Нали големи добавки слагаха. Продадат ти някоя лятна партида, после - кво' стана.

П.С. В момента в Нефтохим бъркат някакъв арктичен дизел за износ на север. Уж трябвало да държи до -40°, кой знае. По бензиностанциите нищо чудно да горим още партиди от миналата зима, а по-лошо - лято. [smilie=sarcastic.gif]

Относно примерът ти с Шел, колега. Ще ти дам пример с моята 2.0TDI CR, защото специално Шел-Подуяне много ги ползвам. На път за нас са ми, готиниса им служителите, харесва ми кафето, количките с точки и даже вече се познавам с бензинджиите. Статистика от последното ми пътуване до Бургас по празниците.
- На отиване с обикновен дизел на Шел. Скорост 145км/ч на круиз контрол, при изпреварване до 160-170км/ч. Среден разход 7.2 по борд.
- На връщане с V-Power дизел от Бургас - беше на промоция. Скорост 145км/ч на круиз контрол, при изпреварване до 160-170км/ч. Жесток насрещен вятър. Среден разход 8.3 по борд.

И сега V-Power-a гаден ли е? Същия тест съм го правил и с още две коли - праисторически италиански предкамерен дизел, италиански 1.9 MultiJet и 2.0HDI 16V на Пежо 5008 - служебна. И при трите не долавям нито положителни, нито отрицателни резултати от V-Power-a. Имах една стара италианска дизелова машина на 22г. Дойде човек да я купува - вдигна 180км/ч с обикновения Шел.... Човекът ми вика - "стига толкова" и я купи. Ама и бях ревизирал помпата и дюзите, проверена турбина и компресия......те такива работи.

Служебните коли навън съм ги карал с турско, гръцко, сръбско и румънско гориво, заредени отвън. Как пък веднъж нещо осезаемо да тръгнаха повече или да ми занижиха разхода.

Това са моите наблюдения "отвътре" и "отвън". Хайде, лека нощ, че стана сто часа. Ако случайно падна на нещо гадно по обектите, ще ви пиша. А, да! Сакса-Макса-SGS, ама на Шел Подуяне са ме предупредили да не зареждам на 3-та и 5-та. [smilie=sarcastic.gif]
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

@PSG, не е редно да се сравнява разход на гориво София - Бургас в различните посоки. Към София винаги е по-голям разхода, предполагам заради денивелацията.
Изображение
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

nmnikolov написа: 09.01.2021, 01:25:34 @PSG, не е редно да се сравнява разход на гориво София - Бургас в различните посоки. Към София винаги е по-голям разхода, предполагам заради денивелацията.
Всичко е относително, колега. Денивелацията е различна, метеорологичните условия са различни, багажът е различен, трафикът е различен, много неща са различни. Дори ако ти се е разпенила нафтата (или са те послъгали [smilie=sarcastic.gif]) количеството заредено гориво може да е било по-малко. В крайна сметка не си караме колите, за да правим проучвания с точност до десетата, поне не аз. Хората са правили някакви теоретични замервания и естимации в идеални условия и после администрацията ми се сърди, че не мога да постигна разход 3.8 като в книжката на Пежото. [smilie=sarcastic.gif] От нафтата е, да знаете!
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

@PSG, случайно да не работиш за honeywell? [smilie=sarcastic.gif] Да дам и моите 2 стинки по темата. Щом да толкова еднакви нафтите, защо на дъртия ми тдс като му сипах турска нафта млъкнаха и помпа и дюзи, и работеше по тихо от комън рейл, а с тукашните+ 2т масло в нафтата звучеше като студен Камаз? Защо също на авера ми с класата с немски в Пауър дизел дава 8/100 разход със 140 а със същото гориво от бг отива на 10 и колата не върви и мотора става по-шумен?
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Има цял един дял в медицината, дето се занимава с плацебо ефекта.

Сипи на авера ти турска нафта, кажи му, че е от Петрол и гледай как ще почнат да му се причуват шумове, тракания и изведнъж разхода му ще скочи, а колата ще се спъне. ;)
Бееееее.....
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Къв плацебо ефект, бе Цецо, то се чува с просто ухо как работи мотора, или на вас ви липсват всякакви сетива, или аз съм свръх чувствителен.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от skodko »

И @VALDO, ми беше споменал, че като сипе от нашия бензин му скача разхода,
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ами явно съм безчуствен и глух, Тоше. Не усещам разлика с немска, австрийска, швейцарска, полска, чешка, словенска, словашка, хърватска, сръбска, гръцка, македонска и унгарска нафта. Други не съм пробвал, ама предвид притъпената ми сетивност, мисля, че и в Люксембург да заредя пак ще е същото.

Все пак следва да се има предвид, че половината от изброените държави, съм посетил с италианския кенеф, който явно е толкоз раздрънкан, че хлопа каквото и да му сипя. Затова и не усещам вероятно.
Бееееее.....
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

skodko написа: 10.01.2021, 14:17:21 @PSG, случайно да не работиш за honeywell?
Позна. ;)

TDS-ът заработи по-меко от комън-рейл? Йееее! [smilie=yahoo.gif] Ако не ми кажеш, че и по-малко е вибрирал - няма да ти повярвам! [smilie=beee.gif]
Тия в последните години яко са си губили времето да разработват CR мотори....Защо не питат първо, бе! [smilie=punish.gif]
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Готов съм да ти покажа няколко които не се чува как работят...
Аватар
martinp

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp

Мнение от martinp »

На предната ми Шкода 1.6 ТДИ много добре си и познавах шума на двигателя, всичко ѝ знаех на колата за тия години и километри изминати с нея. Винаги съм я карал с обикновена нафта от Круиз, или Ромпетрол (най-често).
Последните месеци покрай предната промоция на ШЕЛ за В-Пауър, сипвах такова гориво. И мога да се закълна, че звука на двигателя беше по-различен. Някак си по-тих, по-мазно работеше. Разлика във вървежа не съм усетил, ама то на тоя кон умрел, последното нещо което му се гледа е вървежа. Също така и разлика в разхода нямаше. Но дали работеше по-добре двигателя - категорично да.

Сегашната Октавия е доста по-добре шумоизолирана и за сега само В-Пауър съм сипвал, и само 2 пъти на Ромпетрол. Никаква разлика не намирам, нито във вървеж, нито в разход, нито в шума от двигателя.
Изображение
Аватар
nzlatev

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda SuperB II Avant
2,0 TDI 170+ DSG
Škoda Yeti 1,2 TSI DSG
Škoda Fabia 1,9 SDI

Мнение от nzlatev »

skodko написа: 10.01.2021, 17:05:53 И @ VALDO, ми беше споменал, че като сипе от нашия бензин му скача разхода,
Най-голямата разлика когато караш в БГ е , че никой не спазва ограниченията! На запад от Калотина, всеки спазва, максимум 5км/в над ограниченията, примерни шофьори! Тук се изпреварваме на магистралата със 1601-170... , всички състезатели... да не говорим за междуградско.
Лукойл модернизираха, заради износа им, но при тях проблема е директният внос на готови горива, от тяхни рафинерии в Русия, там контрола е съмнителен. Във Варна също се внася доса готово гориво с кораби...
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”