Какво гориво зареждате? Използвате ли добавки, какви?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

@kras4o, ми при мен лично едната ми беше сърдита, че я отделям от цъкането по телефона, за да си платя нафтата, а другата почти ми се скара, като я питах дали имат често закупуван от подобни места артикул, ми каза "а, от къде да знам, аз съм си само тук", ама с един такъв тон как може да си помислиш да ме питаш нещо. Може просто да съм случил два поредни пъти на лошо настроение, н а всеки се случва :)
mordo

Škoda Фен²

Мнение от mordo »

digitalundgrd написа: 11.12.2020, 17:37:54 mordo,

Че то не трябва ли да е обратното По-високият октан да е по-устойчив на детонации
baijoro написа: 11.12.2020, 17:46:05 Ами няма логика в това. Колкото по-ниско е октановото число, толкова по-голяма е склонността към детонации.
Ама вече нищо не ме очудва и може на колонката да пише 100, пък от цистерната да излиза 93...

( закъснях с отговора)
todor87 написа: 11.12.2020, 17:47:59
В това няма нищо вярно
Има някой не разбрал по веригата....
Най-вероятно са му сипали нещо много ментак
Аз не знам дали е вярно или не вярно, факт е, че стоя два месеца в сервиза и не знаеха какъв е проблема. Същият проблем кума го имаше и при предната си кола - Фолксваген Тоаран 1.4 TSI, отново купен чисто нов. Може проблемът да е в самото гориво, може да е конструктивен/инженерен недостатък. Някои неща имат нелогично обяснение. Така например, прибираме се от вилата с баща ми (има Jeep Cherokee KJ 2.8 CRD). Изведнъж, в движение, колата изгасва. Бре! Спираме. Върти ключа, не иска да запали, върти пак - пак не ще. След малко запали. Малко по-късно отново гаси двигателя в движение. Представете си колко е смущаващо това. Мислиш си - сега сервизи, проверки, смяна на това, смяна на онова, докато се реши проблема. И знаете ли какво се оказа? Незатворено задно стъкло (при KJ задното стъкло на задния капак се отваря отделно, както при BMW комби). Има датчик за незатворено стъкло, явно е опирало в него, но при вибрациите компютърът е установил, че има незатворено стъкло и заради сигурността изключва двигателя. Хайде сега, кажете, кога ще го установиш това, ако не случайно? Има да ти побелеят косите от сервизи и майстори.
Още когато купих белият лебед твърдо заявих на баща ми, че ще пълня резервоара само със "скъпия дизел". Той ме погледна надменно и ми каза: "Момче, не си давай парите за глупости, бензиностанциите лъжат, за да ни вземат парите". Та вече седма година ще стане, зареждам, когато сипвам в София, само обикновена нафта от Еко или Лукойл (а не мисля, че на другите вериги е с по-лошо качество). Нямам абсолютно никакви проблеми с DPF филтъра. През годините съм усещал да се включва, за да чисти само няколко пъти (увеличава оборотите на празен ход, ауспуха се нагрява доста, а отзад мирише на каквото мирише). Тъй като се включва, когато трябва да изгасвам колата и не ми се чака 15-20 минути, подавам газ до 2000-2500 оборота и задържам половин-една минута, след което оборотите падат до 700 на празен ход, т.е. процесът е приключил.
Поздрави.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Някой пробвал дизеловите добавки на равенол да сподели впечатление?
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

@skodko, вчера сложих от стабилизатора за дизел на Равенола. Като направя някой км ще кажа. Преди него карах два резервоара с алл ин оне на Амсойл. Колата е една и съща, горивото и то.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
miroslav_r

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2.0 tdi AZV

Мнение от miroslav_r »

Вчера ползвах Ravenol diesel sistem cleaner.
Причината да я ползвам бе, че на 1.9 tdi играеха леко оборотите.
Минах към 250км с добавката. Бях я сипал на 20-25 л. гориво.
Днес оборотите не играят. Надявам се добавката да е решила проблема с оборотите. Ще наблюдавам следващите дни. За сега е ок. Благодарности на Цецо за Равенолчето.
nsavov90

Шкода Новак

Гараж: Octavia 2, DSG, 2.0 TDI-BMM

Мнение от nsavov90 »

Вчера сипах от промоцията на шел - vpower diesel на цената на fuelsave. Направи ми впечатление, че ми събра 2л повече от нормалното за изминатите километри, или +0,5л по-висок разход. До сега сипвах на ромпетрол и нямах завишение на разхода.
Разликата по борд винаги е било в точност до 0.1л спрямо действилното по колонка, сега беше 0.5л.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

sasho написа: 11.12.2020, 20:39:56 Единственото, което продължава да ме дразни в този конкретен ромпетрол, е отношението на втора различна касиерка, но при нея съм 2 минути, пък после с един резервоар карам повече, та гледам да не си създавам излишни проблеми, правейки забележки и прочее.
Касиерките там се държат отвратително, все едно си им длъжен. Наскоро си поисках клубна карта от тях, при което тази на касата ме изгледа все едно съм и изял закуската, след това ми дръпна някаква реч, след което ми каза как да си казвам номера на колата, след което ми даде въпросната карта. Казах и директно, че Газпром са преди тях и няма да стъпя повече там.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
nsavov90

Шкода Новак

Гараж: Octavia 2, DSG, 2.0 TDI-BMM

Мнение от nsavov90 »

PSG написа: 20.12.2020, 21:59:21 Казах и директно, че Газпром са преди тях и няма да стъпя повече там.
То хубаво, ама на нея вероятно й е минало от едното в другото ухо. За жалост доста голяма част от хората не разбират, че клиента е този, който ги храни. И всеки загубен клиент е крачка назад.
Аз зареждам на ромпетрол в овча купел, там няма драма с обслужването.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Баш им е през някъде на лелите пред колонките. Иначе, малко по темата....
Ща-неща, работата ми е свързана с миткане по рафинерии - по света и унас. Легенди и митове се носят какви били горивата, сяра, октанови числа, цетанови числа, кой от къде зарежда и пр. и пр.

У нас за момента има две вериги, за които мога да потвърдя, че внасят някаква част от горивото си отвън:
- Газпром, които внасят от RNP (Панчево). Имат данъчен склад тук, карат гориво с композиции. Дали обаче не купуват и от Лукойл не мога да потвърдя. По DCS системата на RNP съм работил много, изцяло я обновявахме преди година и изкарах повече от месец при наладката и пуска и в завода. Хубава, чиста и изцяло модернизирана рафинерия.
- Ромпетрол. Тия смениха няколко пъти собствеността. Сега са собственост на Казмунайгаз. По едно време купуваха от Лукойл. Сега май пак внасят някаква част от Петрохимия в Румъния. Не съм бил там, но по спомени правиха голям ъпгрейд на завода. Част от DCS-а им беше асемблиран и тестван тук в България.

У нас за момента има и три вериги (с опция за четвърта), за които знам, че купуват от Лукойл:
- ОМВ - чисто Лукойлско гориво. Добавките за МаксМоушъните си ги внасят от Австрия и им ги мешат в Нефтохим. Базовото гориво е Лукойл.
- Шел - чисто Лукойлско гориво. Същата схема за VPower - внасят от някъде и мешат в блендинга на Лукойл.
- Петрол - чисто Лукойлско гориво.
- ЕКО - По едно време уж внасяха, после бяха чист Лукойл, сега не съм сигурен какво правят, но мога бързо да разбера.

Относно митовете за Лукойл.....Мога много да говоря, но ще ме осъдят. Виждал съм проба на дизел след хидрообезсерване и деароматизиране, който няма нито цвят, нито мирис. Под 0.2ppm сяра беше, яко ви говори нещо, анализаторът не можеше да я хване. Може да си направите изводите как работят инсталациите. Заводът в голямата си част е модернизиран изцяло и според технолозите се прави добро гориво.

Като прост потребител - зареждам само от големи търговци, които са ми удобни. Това са предимно Лукойл, Шел и Газпром. Зареждал съм и Еко, ОМВ, Круиз, Ромпетрол.... Разлика не намирам, нито между различните вериги, нито между обикновените и "премиум" горивата им. Правил съм опити и с 20-годишен и с 2-годишен дизел. Нито с единия, нито с другия намирам някаква разлика като поведение, разход, звук и каквото и да било.

Проблем веднъж за 10-години имах с Еко. Не си бяха сменили явно партидата със зимно гориво и нафтата им желира при -14°. Изкарах един парафинов сопол от филтъра. Та по този повод вярвам единствено на анти-гел адитивите от типа на ЛикиМоли, Бардали и каквото и да е още. Там ефектът им е видим.

Сега под секрет.... Пробвал съм и с други добавки в шишета от кола с капачка на фанта, които няма да намерите по магазините - цетанови подобрители, смазочни подобрители и прочие. Никаква разлика, убийте ме.
Последно промяна от PSG на 08.01.2021, 22:45:59, променено общо 1 път.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @PSG - [smilie=pardon.gif]

Изображение
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

PSG, направи на пух и прах един куп форумни легенди.
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

Аз от горива не разбирам, но разбирам от вървеж и смея да твърдя, че имам някакъв слух. С нафта на ромпетрол на никой обект не съм имал проблем, 1.9тди върви яко. С шел фюъл сейф дизел колата се мъчи, последния път й сипах 2 капачки bdc, за да тръгне, бях се протеснил за куп неща да не са й че толкова не върви, но с v power върви яко. На омв вече спирам само за тоалетна и то ако няма много храсти наоколо. Въпросът ми е, ако шел и омв сипват лукойско гориво, защо от премиума на едните съм доволен, от на другите не и каква е тая могъща добавка, дето толкова много да променя нещата? И защо също ми е интересно защо на ромпетрол нафтата е само премиум, но е на средно 1.80-1.90 , но с нея колата върви без грешка и поради каква причина цената на г драйв и в пауър са с 30-40ст по-високи, като върви пак толкова? Колкото и да подкрепям нашенското и да пазарувам от малки магазинчета и люлинския пазар, слушайки народни песни, лукойлските горова не рщги харесвам без да знам каква им е фабриката, лабораторията или каквото е там.
За протокола - шел Благоевград на околовръстното на града, идвайкиот метро посока София - в пауър дизел на промоциата като беше студ по празниците -без грешка :)
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

PSG, а защо на сертификатите на Шел за горивата окачени на всяка бензиностанция седи "Сакса ойл" като издател?
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Нафтата е тъпо остатъчно гориво, колеги. Като ми кажат хубава и лоша нафта.
Свалиха сярата, за да покрият стандартите и да не трепят DPF-ите, за сметка на това да трепят помпите. Заради ниското съдържание на сяра блендират с добавки за мазане.
Хубавото нещо са парафините в нафтата - те правят цетановото число. Обаче и те са това, което желиза зимата. За зимната нафта свалят парафините, и пак слагат цетанови подобрители.

Бензините са по-интересни и сложни за постигане. Там колегат с октанметъра ще го проверява! браво
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

JORDITO написа: 08.01.2021, 22:53:07 PSG, а защо на сертификатите на Шел за горивата окачени на всяка бензиностанция седи "Сакса ойл" като издател?
Защото дори и според сайта на Сакса:
"Сакса ООД е официален дистрибутор за България на изключителния представител на най-голямата рафинерия на балканския полуостров - Лукойл Нефтохим Бургас АД."

А според мен: На автоналивните естакади се знае кой за къде товари. [smilie=hunter.gif]
Относно дистрибуцията - имам кой да питам, кой през кой минава - какво значение има.
Последно промяна от PSG на 08.01.2021, 22:59:22, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”