Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Sec8200 написа: 18.11.2020, 13:26:58
И накрая си викам - абе много пари и не знам дали ще ми хареса резултата
Ще ти хареса, ама тези неща се правят още от начало, щото после те е яд, че си бил праведен и следващия собственик си прави кефа с колата която ти си пазил. ( това от личен опит го споделям, първата я вардих така, втората и третата веднага ).
С един ремап в рамките на разумното и позволеното, което предлагат всички дали със смяна на софтуер или BOX, не мисля че има опасност за колата. След тази интервенция няма дая караш на заварена газ, а просто ще имаш още малко мощност (20-30%) когато ти потрябва. За окачването на О3 съм съгласен и на мен ми идва малко меко, но си е доста стабилна колата, за спирачките аз поне не осещам да ми малеят.
Аз бих направил замервания преди и след ремап. Хайде, диното е едни пари и да кажем, че не е задължително, но ако парите не са фактор, аз и него бих направил - ей така, да си знам, да видя преди и след как се разгръща мощността, пък и да "търся" някаква, ако не друга, поне морална, отговорност на тунера. А и да знам обективно как стоят нещата, защото субективното много се изкривява от специфичната човешка психика и способността за самовнушение, оправдаващи собствените му решения и убеждения. Те хората една добавка слагат и изведнъж колите им тръгват...хайде моля. При големите фирми съм склонен да им вярвам - изтествали са го, залагат си името, така да се каже. Но на разни гаражни майстори, дето ще ми пипнат нещо по файла и аз после на усет аз ще твърдя как тръгнала изведнъж колата, защото така ми се иска... Възможно е и да има и истински майстори дето наистина знаят, както правят и без помощни средства, но дори и да е така, аз лично предпочитам да имам обективни доказателства.
Архимандрит Дионисий написа: 18.11.2020, 13:46:13
а спирачките аз поне не осещам да ми малеят.
защото си с бензин - дали е заради теглото или заради вакуума не мога да ти кажа, но на дизела ми захапват и после се усещат все едно няма усилване. Аз съм го описвал, но като цяло е неприятно усещане, не че не спират (да чукна на дърво) просто в по-нервна ситуация се проявява.
Sec8200 написа: 18.11.2020, 13:52:53
Аз съм го описвал, но като цяло е неприятно усещане, не че не спират (да чукна на дърво) просто в по-нервна ситуация се проявява
Не знам точно как го усещаш, но аз на старата като сложих 17" при яко натискане на спирачките никога не успяваше да задейства ABS, не стигаше спирачното усилие да блокира явно по-голямата маса. Този проблем го реших с нови дискове АТЕ Power нарязани и накладки АТЕ Ceramik. С много по-малко усилие на педала колата започна да спира по рязко, а при яко натискане си се включваше и ABS. Не знам на какви километри ти е вече колата, но данеби дисковете и накладките да са за смяна.
Почнахме да залитаме в някви крайности и да се връщаме назад в теми, които се изчерпаха преди няколко дена. Ще кажа наистина последно моята гледна точка по темата и приключвам да пиша. Искам да станат ясни няколко неща:
Първо не съм някакъв келеш, който не знае какво да прави със живота си и се чуди каква глупост да захване и къде да си хфърли парите. Отговорен семеен човек съм, вече на 36 години, който успешно се грижи за семейството си от доста време и не прави компромиси с тях! Това го казвам във връзка с изказвания за залитания, продължаване на тунинг-а, турбота от МАН камиони, гонки и бегачки. Все концепции дето на мен ми звучат от тъпо по-тъпо, така че моля да няма притеснения в тази насока, ако всичко това дето се говори е от някаква грижа за мен. Аз имам глава на раменете и много добре знам къде да сложа граница. Не си мислете че тунинга на колата се различава с нещо по-различно от проекти за подобряване на нещо друго - вземете пример с overclock-ване на компютър, абсолютно, ама абсолютно същата концепция е. Това че всеки път си overclock-вам новия компютър в разумни граници, не ме кара да продължавам да го правя за вбъдеще и да полудявам за още мощност. Правя го един път и си ползвам 20%+ производителност с кеф години наред. Още такива примери за други неща - бол. Всичко е до характер и преценка, това не е хероин, че чак толкова да се филмираме къде ще свърша. С някой от вас сме се виждали 1-2 пъти, ако се видим повече за вбъдеще и се опознаем се надявам да няма нужда да ги обяснявам тия неща.
Второ @Цецо75, разбирам концепцията някой да е против правенето на ремап, обаче да си против меренето на преди/след и постването на резултати, които ще са най-малкото любопитни на хората тук - това пък аз грам не го разбирам. Драгито да повторя ми бе дадено назаем за неопределено време да го ползвам, не съм плащал 400 лева за него, всички измервания които си направя са за мой гъдел и са безплатни. Отделно, че работата ми е свързана с ежедневно мерене на преди/след на множество технически системи и записване на подобрените стойности, та целия процес като логистика ми е близък до сърцето и ми е интересен, макар да съм технически бос в сферата на автомобилите. Какво ще замеря и дали ще бъда разочарован от резултата не мога да знам. Знам обаче, че ако не го замеря и го караме на усещания след даване на едни 1000+ лева, както каза някой, ще ме е яд че не съм го направил. Даже пък аз се чудя и ми е странно на хората дето не го правят (ако имат възможността като мен).
Това че правя една стъпка нагоре и няма повече накъде е перфектния сценарии за моя случай и не виждам защо това да се омаловажава като проект. За мен е проект и то мега интересен. За някой на stage 3 и нагоре сигурно е смехотворно. Това мен не ме интересува, на мен целия тоя процес, макар и прост и с виден край, ми прави тръпка, а ако не живеем тоя живот за ей такива мини тръпки - по-добре да ходим да се мятаме от някъде.
@bega4kata, с теб съм сигурен, че ще си говорим абсолютно нормално и културно ако се видим някъде и ще си изкараме супер. Отделно ти благодаря за гледните точки, които даваш в темата - ще се радвам да продължиш да го правиш, мненията ти са ценни за мен. Едно обаче искам да си изясним, защото тънката закачка отново в последния ти коментар я хванах и спирам да им обръщам внимание (на подобни) от този момент нататък. Нека от тук нататък да се съгласим с тебе, че каквото и да става с мойта кола технически, то е защото е препечена. Знам че ще използваш абсолютно всяко нещо дето споделям тука, било то за брава, амортисьор, накладки, дискове, сензор за чистота на въздуха (и той препечен явно, не знам що не го спомена), за да си поддържаш тезата. Аз пък въпреки всичко ще си споделям проблемите на колата, ще си ги оправям педантично и ще си карам.
YYakovliev написа: 18.11.2020, 14:58:18
Второ @Цецо75, разбирам концепцията някой да е против правенето на ремап, обаче да си против меренето на преди/след и постването на резултати, които ще са най-малкото любопитни на хората тук - това пък аз грам не го разбирам.
Не мисля, че има любопитни, това е нещо отиграно, резултатите са ясни предварително. Както казах Стейдж 1 на 288 е нещо, което се прави масово и ако е направен грамотно, крайния резултат е ясен предварително. Точно поради тая причина и те посъветвах да премислиш стейдж на кутията, защото там има въпросителни. Както и да е, ти си знаеш, не съм имал за цел да ти чупя рахата, а да те предпазя от съмнения и евентуални разочарования.
Цецо75 написа: 18.11.2020, 15:29:16
Не мисля, че има любопитни
Дори и само аз да съм любопитния, не виждам защо да не го направя. От постовете ти разбрах, че не всичко в този ремап е числа и ще имам в предвид да не робувам 100% на тях, когато си вадя впечатленията в последствие. Схванах логиката какво общо се подобрява и че то не рефлектира изцяло и директно на коне, нютони и времена. Всички тия неща ще ги взема в предвид накрая като сложа Ревото и сравнявам с преди.
Цецо75 написа: 18.11.2020, 15:29:16
а да те предпазя от съмнения и евентуални разочарования
@YYakovliev, видя ли за какво ти говоря?
Дотук набързо се залепиха 5ма човека с мен, само като споменеш Гернан ..
Все хора улегнали и с деца ... виждам, че ще се мери Печенката както си трябва.