Superb 2 - Мистериозно биене при ускорение

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2008г. до 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

На едната джипка имах подобен резонанс, но по купето. Беше от гумен танпон на кардана.

п.с тия в Ет как могат да говорят такива глупости ...., нямам думи! Топ модел на фирмата "..така си бил .."
Someone's opinion of you does not have to become your reality
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

Аз гоних подобен проблем със същите симптоми преди време на S-Max-а си, сменях дискове, баланс на гуми, нови гуми и нищо. Няма да повярваш какво се оказа - много разбит вътрешен накрайник на рейката. И най-странното беше, че въобще не се чуваше да хлопа!

Та - огледайте внимателно цялата ходова част - тампони на носачите, шарнирите им, вътрешни и външни кормилни накрайници, амортисьори, тампоните им, както и всичко около полуоските.
kkehayov

Шкода Новак

Мнение от kkehayov »

Благодаря за отговорите! Много ми е ценно да знам, че при повечето колеги това го няма.
Колата не е 4x4 така че това с кардана отпада. При рязко спиране няма проблеми.
Трябва да намеря човек, който познава проблема и знае как да го лекува.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

Геометрията/стенд проверена/правен ли е в ЕТ?
Също така не разбрах...
todor87 написа: 03.06.2019, 14:16:47 Почистени ли са от ръжда главината, централния отвор на джантата и самата джанта?
И спазен ли е тънкия момент при монтажа да се затягат лека-полека и кръстосано болтовете, така, че да се центрира максимално добре джантата или направо с патлака се действа?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

А имаш ли спомен кога се е появило? Аз просто го забелязах един ден... Миналата зима атакувах един бордюр, беше доста леко по мое мнение, ама освен да съм го прецакал тогава...

Тъпото е, че като я вдигнат на подемника, нищо не се хваща, всичко отдолу е бетон. Явно само като е под напрежение от масата на колата се проявява. Все си мисля, че ако е каре трябва да се усети на подемника с ръка на полуоската. А нищо не може да се усети, на никъде няма луфт. По си мисля за крива полуоска, ама това как може да се установи дали е така...

Гуми, джанти и главини съм ги изключил. Прави го с всякакви гуми и джанти, сменяни са в доверен сервиз, а и ако е от тях няма да се променя толкова осезаемо при подаване на газ и по баир.
Бееееее.....
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

Проверете и главини/лагери как са. Изобщо всичко в предната част на автомобила, може да е от нещо, за което въобще не подозираш.
kkehayov

Шкода Новак

Мнение от kkehayov »

Под "Проверка на стенд" преглед за сходимост ли се има предвид? Не съм правил, колата никога не ми е теглила на ляво или на дясно. Бих направил за да се изключи това.

Кога се е появило... аз колата я взех на 3 г. на 96к км, зимата февруари (преди две години) с джанти железари. Първата ми работа беше да си купя зимни гуми - 4 нови. Отначало не го усетих, но не мога да съм 100% сигурен. Направи ми впечатление след няколко месеца, а в този период не съм имал никакви инциденти. За лятото си купих лети джанти (нови дензел). Просто не мога да кажа точно кога се е появило и ме е мн яд за това.
vassil_p

Шкода Новак

Гараж: Superb II FL, Octavia I

Мнение от vassil_p »

Да се включа и аз в темата, в подобен проблем се боря от миналата година (колата е 4х4). Същото ми казаха да ида на динамичен баланс, но още не съм понеже сложих гуми от колега, а на неговата кола всичко беше 6. Сменях джанти гуми, даже и дисковете с накладки понеже имаше странен ръб само от вътрешната страна, ЕТ правиха и проверка на стенд и корегираха малко, но пак си го има тресенето.
А колега след динамичният баланс в примекс има ли поне малък резултат или не?
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

kkehayov написа: 03.06.2019, 11:41:04 Еуратек твърдят, че колата е много капризна на баланс и ме пращат в Примекс на ВИП баланс (само смяната на комплект гуми излиза около 100 кинта). От Примекс пък казват, че шкодаджйте са им абонирани за ВИП-а и че най-често там ходят Супърб и Йети.
Наистина има подобрение от ВИП-а, но все пак проблемът продължава да се усеща.
[smilie=sarcastic.gif] Да се смея ли? Да плача ли?
Шкодите им били абонати, щото какво? Имат извънземна технология и само техния "ВИП" ги оправя... [smilie=sarcastic.gif]

vassil_p написа: 12.07.2019, 15:13:51 А колега след динамичният баланс в примекс има ли поне малък резултат или не?

Да вкарам малко яснота, да не ви бърборят небивалици.
В света има само два начина на балансиране на гумите на мотоциклети, автомобили, камиони и автобуси - ДИНАМИЧЕН и СТАТИЧЕН
1 - При СТАТИЧЕН баланс се поставя ЕДНА лепяща тежест в средата на джантата.
2 - При ДИНАМИЧЕН баланс се поставят ДВЕ тежести по двата външни борда на ждантата

Каква е разликата?
1 - Когато се прави СТАТИЧЕН баланс с една тежест в средата на джантата, се компенсира САМО по-лека и по-тежка част на колелото. Този вид балансиране се среща повече при товарните автомобили и автобуси като се поставя един пакет с прах в гумата. При завъртане на гумата, този пакет се къса и прахта полепва по гумата, точно там където има нужда да компенсира лека/тежка част на гумата.

2 - ДИНАМИЧЕН баланс е комбинация от две неща! Първото нещо е да покрие изискването на статичното отклонение - лека/тежка част. И в комбинация с противопоставяне на ексцентричните отклонения които се получават при въртенето на колелото.
Всеки въртящ се детайл има ексцентрично "биене", което се компенсира с противотежести.

Това е най-общо и кратко [smilie=pardon.gif]

Автора на темата да не търси решението в балансиране на гумите, защото при лош баланс, "биенето" го има винаги, не само при ускорение! Също така да не търси причината в реглажа на преден мост, защото там проблемите са свървани с "теглене" на автомобила в страни, "изкривяване" на волана или износване на гумите.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

На мен ми правиха 100 пъти баланси, НО ДОКАТО НЕ ОТИДОХ НА БАЛАНС СЪС ВАЛЯКА, усещах вибрации при ускорение.
Една и съща гума с джанта, при баланс с валека, взе МНОГО по малко баланс!
Машина с валяк е такава с вяляк подобен на валяка на дино стенда, който упражнява много голям натидк върху гумата и имитира движението и по пътя и така я балансира.
Не можах да намеря в нета снимка на такава да ви покажа.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

@bega4kata,

Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

Това за което говориш не е балансиране, а оптимизиране на гумата спрямо джантата с цел да се намери идеална овалност на колелото. Когато гумата има изкривяване или заводски дефект се получава "тупкане" при търкаляне. Тук разликата е, че се проявява само когато автомобила я натисне с тежеста си. Затова има такива машини, които имитират пътен тест с притискащ ролер. Измерва се къде има най-голямо "тупкане" и гумата се завърта на друга позиция по джантата. Процедурата се повтаря докато "тупкането" падне под определена стойност. Не винаги оптимизирането се получава, защото ако гумата е много крива, колкото и да се оптимизира, не става!
Обаче този проблем не се появява само при ускорение а както при небалансирана гума - в определени диапазони на оборотите на въртене на колелото.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
Performance99

Škoda Фен²

Гараж: VAG
Обратна връзка:

Мнение от Performance99 »

VW Golf V 2.0TDi 4motion започна с тупкане при ускорение над 80км/ч, всичко Уж беше наред, кардан, висящ лагер и т.н., шума се появи след смяна на зимни с летни гуми. Като се започна баланс, въртене на гуми и джанти... нищо не помогна.
Разглобих предницата и Ооо чудо вътрешно дясно каре, след 7К-8К км и лявото се предаде, та такъв беше случая при Голф-а.
Аватар
deniz8912

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Octavia 2 FL vRS 2.0 TDI CEGA 6manual

Ex ....Skoda YETI AMBITION 4X4
1.8 TSI 160к.с.
Обратна връзка:

Мнение от deniz8912 »

Аз също имам подобно биене на волана към 120 км/час, след известно време спира и после пак започва. До 100-110км/час няма такъв проблем. Ползвам едни и същи джанти със зимни и летни гуми.

Правил съм експеримент по АМ Тракия да карам само на 120км/час бие бие бие извенъж спира да кажем минавам 30-40км и пак почва да бие. След това се повтаря същото. По първокласен път не мога да проверя дали го прави същото поради дупки, ями, завои и прочие. Възможно ли е по магистралата дс има нагънати участъци?
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

deniz8912 написа: 13.07.2019, 21:12:11 Възможно ли е по магистралата да има нагънати участъци?
[smilie=sarcastic.gif] Ами какво да ти кажа...................чувал съм, че някъде из Африка имало такива.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb II”