Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Мнение от smoke »

Преди няколко дена, докато пътешествах из страната и се движех лежерно с 80 км/ч, далеч отпред от една баничарка изхвръкна някакво камъче и спука великолепното отопляемо челно стъкло на още по-великолепната ми RS-а :) Поражението беше хем почти незабележимо (затова не съм го снимал), хем много кофти (звезда, 3 см диаметър) и на кофти място (много ниско долу, на границата между черната и прозрачната част на стъклото). Досега стъклото на няколко пъти беше излизало победител срещу камъни, но този път не му беше ден.

Напът минах през ET-Горна Оряховица и заведох щета в Allianz. Естествено, писаха го за подмяна с ново стъкло.

А стъклото си е като ново - нито е накълвано, нито е надрано. Представих си и каква вакханалия ще е да карам и оставям колата в сервиза; да изрязват и махат старото стъкло; да лепят новото стъкло; да откачат/закачат огледало и USB-порт; да откачат/закачат и калибрират наново камера; да прехвърлят стикери за ГО и технически преглед; да слагат нова щипка за талони за паркиране ...
И си представих как малко след това отхвърча поредния камък и започва всичко отначало.

Затова днес записах час и отидох в https://spukanostaklo.com/, където човекът направи каквото можа и закърпи нещата. Коментирали сме този сервиз, много хора сме го ползвали (аз за втори път), препоръчвам го.

Тъй като мястото на попадението върху стъклото беше кофти - много ниско долу - нямаше как отвътре човекът да подложи за помощ при лепенето, че да огъне стъклото навън, така че полимерът да влезе хубаво в цепнатините. Затова се наложи на две места да пробива и лепи.

---

Сега имам "в джоба си" заведена щета и одобрена от застрахователя подмяна на предното стъкло в официален сервиз. Карам си и си свиркам. Ако в следващите 3 години стъклото се спука на лепеното или пак пострада или пък се накълве от камъчета, просто отивам в ЕТ и го давам да го сменят, без да се налага да завеждам нова щета.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

И аз съм доволен от Краси (къщата ни е много близо до гаража му). Като цяло, е грехота толкова стъкло да отиде на сметището заради една точка. Имал съм и непоправими от самосвал на сточна гара, но и възстарото ми Рено 19 още се движи със залепен джам, а на баничарката съм с 2 корекции.
Изображение
Аватар
toraborat

Škoda Фен

Гараж: 2023 Skoda Superb 3 FL L&K TSI 190ps

Мнение от toraborat »

Да, и аз съм ходил с Бората в този сервиз, качествена работа, 5-6 години си го карах стъклото, а пукнатината беше в центъра, изобщо не се забелязваше.
Аватар
Shake

Шкода Новак

Гараж: Ford Focus II Sedan 2008, 1.6 TDCI, 109 к.с.
Superb III Liftback, L&K, TSI 190 к.с.

Мнение от Shake »

Обмислям да поръчам 4л Gyeon Wetcoat, понеже нямат налична по-малка разфасовка, а и така цената излиза доста добре. Ако някой от София/Манастирски иска да делнем/четвъртелнем да пише на ЛС.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Аз бих се включил за 1 литър
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Имам супер честно питане - мога ли да ползвам някакви нормални MF кърпи (да кажем, на Vileda) за ONR? Ясно е, че е най-лесно да си купя 10 от по 8-10 лева парчето, но наистина ли е нужно? Т.е. може ли човек да се справи с екстра внимание и с нормални кърпи? Най-вече за боята - за джанти и вътре, ясно, че по-може.
Става въпрос за метода с 8-те страни, вместо Голямата Червена Гъба.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Мнение от nitro »

Tuscany написа: 26.02.2024, 15:11:05 Имам супер честно питане - мога ли да ползвам някакви нормални MF кърпи (да кажем, на Vileda) за ONR?
А може ли да пишеш така, че да те разберат всички какво искаш?
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

То само този, дето ще го разбере, ще може да ми помогне ...
Но, добре - мога ли да ползвам прости микрофибърни кърпи (да кажем, Vileda), за да си измия колата външно с Optimum No Rinse?
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Зависи колко фини са кърпите и дали имат шев по ръба примерно.
Изображение
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Мнение от intense »

@Tuscany, разгледай кърпите на The Rag. Ценово са добре.
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Shake написа: 14.02.2024, 15:51:36
digitalundgrd написа: 14.02.2024, 19:08:03
Ако не сте си взели и намерим и още един колега съм навит за литър.
Аватар
vfurlanski20

Škoda Фен

Гараж: Skoda Оctavia 3
Skoda Fabia 3

Мнение от vfurlanski20 »

Някой може ли да препоръча силикон за гуми след измиване? Или нещо подобно?
Reingar

Škoda Фен²

Мнение от Reingar »

Препарата ти за табло, ще ти свърши работа.
Ето това е хубаво: https://detailingbg.com/produkt/perl-coating-500ml/
Вътре/вън не задържа прах, стои матов. 3:1 го разреждаш. При първите няколко нанасяния може да попива повече, и да стои на петна. След 2-3 минавания, се оправя. Заивиси каква е пластмасата и колко си го разредил.
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

Преди го разреждах 1:2, но става воднист и започва да мята по калниците и броните (даже забърсвах с парцал след нанасяне и това не помагаше). Откакто започнах да го нанасям без разреждане пръските спряха, а и самият той сякаш е по-траен. Отвътре спрях да го ползвам, защото като навън вали и паднат капки по праговете или вратите остават петна. Ползвам съм го 1:2 за двигателен отсек и ефекта е много добър - пластмасите се цапат много по-малко.
Още един положителен глас от мен за продукта!
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

i_popov написа: 25.02.2024, 14:03:13 Днес правих вече основно измиване, пак с ONR, но в iK Foamer-а си бях направил разтвор на OPC (Optimum Power Clean), разтворен 1:6-1:7, което е сравнително слабо, но беше за първи път и иска да видя как ще се държи.
Интересно :) Аз съм си старомоден и някак недоверчив към това "безводно" миене. Още повече, че откакто се роди бебето септември, доооста разредих дейталните измивания на колата (всяка седмица по 2 часа). Реално сега ходя да мия макс 2 пъти в месеца и колата си е бая мръсна, тааа не смея безводно да я "стържа" [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”