Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
krachunov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от krachunov »

bega4kata написа: 16.02.2026, 21:15:43 луд съм бил да и взимам най скъпите гуми.
е какво очакваш, като масово се карат гуми на 800 сезона и почти над половината от случаи с грешен сезон.
Доста често виждам "нови" - 3-5 годишни които явно с излизането от салона са си със същите, те на баница или направо сликове
Аватар
krachunov

Škoda Ентусиаст

Мнение от krachunov »

Значи колеги, понеже съм обещал да давам фидбек да споделя онзи ден когато валя сняг. Както един приятел каза, зимата тази година беше в събота.
Действието се развива събота сутрин, във крайните княжевски улици нагоре. Ако някой е запознат знае за какво става дума, стръмни улички, на места паваж, доста често канавки отстрани и редовно някой си точи ямата по улицата. Сняг между 5 и 10 санта и отдолу или лед или натъпкан добре фирнован сняг.
Та тръгвам аз и деянеше добре, тук задклавиатурното [smilie=pardon.gif] не съобрази и не изключи овреме системите и буквално 2 метра преди края на едно от хълмчетата запецнах, не заради друго ами колата ми орязваше газта и лека полека намалих до де не спря (отдолу паваж). Върнах метър и вече без системите с газ продължих нагоре. До тук всичко беше чудесно. На слизане обаче, под горния слой сняг се оказа че е доста приятен, къде лед, къде добре натъпкан и замръзнал сняг, както казах. И при маневриране почти на равно, направих обратен завой кажи речи на място завъртайки се около оста си. На слизане беше приказката, колата се носеше като бобслей и само да си помислих за спирачката тръгваше да се суче, та на 1ва и късмет да не срещна някой запецнал успях да сляза.
Понеже по пътя нагоре жената реши че и е страшно и слезе, което после свърши добра работа. Та тя каза че идвайки от Цар Борис, няколко паркетника са се връщали, други са се въртели а за късмет, когато аз слизах тя се оказа точно на място за да отбие две коли защото спирането беше 0.
Не знам дали с по агресивни зимни би било по - различно, понеже както казах на няколко места колата се плъзгаше с вратите, буквално на 90 градуса.
С текстилни вериги със сигурност щеше да има файда, че те на такова добре лепят.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Ей го Архимандрит Дионисий, е одил на ски с всесезонките да каже и той какво-що ;)
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

krachunov, за какви гуми споделяш?
Прехвърлих няколко предишни страници, но не разбрах.
Аватар
krachunov

Škoda Ентусиаст

Мнение от krachunov »

baijoro написа: 25.02.2026, 12:35:02 krachunov, за какви гуми споделяш?
baijoro написа: 25.02.2026, 12:35:02 но не разбрах.
Еххх значи, може би си единствения във форума ;)

Шегувам се и то най - вече със себе си.
Започвам 2ра година Michelin CrossClimate 2, до тук 30 хиляди км, безупречно държане. Във всякакви условия
digitalundgrd написа: 25.02.2026, 11:17:36 Ей го Архимандрит Дионисий, е одил на ски с всесезонките да каже и той какво-що
Че и аз ходя, че и както може би знаеш споделях впечатления от миналогодишната много снежна Витоша.
Че и сега нагоре деянеше. А пък въпросния ден, съмнява ме всички там да са били със всесезонни. С летни 200% не са били. Та пак са чудесни.
Разбира се ако трябваше всеки ден да минавам по подобен терен, вероятно щях да гледам някаква по агресивна зимна, не мога да кажа дали надолу щеше да има разлика :D но все пак.
Във въпросната част на квартала близки се движат с всякакви 4х4, включително с бавни скорости и всичките са със хубави зимни и те са се пързаляли по леда. [smilie=pardon.gif]
Тааа, за един ден за година и половина, леко притеснение..пак бих избрал тези. [smilie=beach.gif]
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

krachunov написа: 25.02.2026, 12:53:49 и аз ходя, че и както може би знаеш споделях впечатления от миналогодишната много снежна Витоша.
Да, знаем ;)

Моята мисъл беше, че той е с най-новият модел, за който нямаме впечатления от "първа ръка" тук във форума [smilie=pardon.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Аз сега не разбрах какво ни споделяш [smilie=search.gif] Отървал си се защото си бил с безсезонни на лед, или въпреки че си бил с тях си се отървал [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Пак да кажа
Всесезонните гуми са Ок за зимата.
Никой не им оспорва качествата.
Тя и самата им шарка е ориентирана към зимна гума.
Въпросът е на мазните жеги и натоварване как ще е .
Сега на Зимната среща - аз разлика между зимна гума и колегите с всесезонни не видях .
Достатъчно наблюдения имах.

Относно моят автомобил - Максиса Зимен - отново се доказа, че за парите си няма аналог просто.
Имаше много възможности за тест Уикеда и наистина си е ТОП гума.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

krachunov написа: 25.02.2026, 12:53:49 безупречно държане
Не разчитай на това. Не става топ гуми, ама от тези истинските да имат минуси на сняг/лед и на жеги, а всесезонните да са безупречни. Не си обективен.
Аватар
krachunov

Škoda Ентусиаст

Мнение от krachunov »

ЦецоNOL написа: 25.02.2026, 19:01:36 Сега на Зимната среща - аз разлика между зимна гума и колегите с всесезонни не видях .
Специално между мишлинския зимен и всесезон, разликата е броя ламели. Не съм сигурен дали има разлика в дълбочината на грайфера.
ЦецоNOL написа: 25.02.2026, 19:01:36 Въпросът е на мазните жеги и натоварване как ще е .
Няма да подемвам тази дискусия, накратко не намирам разлика спрямо летен мишелин.
istoyanov написа: 25.02.2026, 20:51:51 Не става топ гуми, ама от тези истинските да имат минуси на сняг/лед и на жеги
Много пунктуално приемаш всичко. Аз че и го написах даже. Ако трябваше всеки ден да съм по подобен терен най - вероятно щях да съм си с бетер истинска макар, че наистина не знам дали по склона надолу ще има разлика. Щото нагоре деяних.

Както не един път всички го коментираме, всяка гума зима/лято/все си има "компромиси". Въпроса е каква част от времето което шофираш съвпада с оптималните условия за дадената гума. Ако живееш в Кипър съм убеден че лятната гума ще ти върши работа и то идеална в 99% от годината.
И понеже ме захапа за безупречното. До сега 30к км не съм усещал дори да се замисля, АБЕ ако бях със сезонна. И именно защото тази мисъл ми мина онзи ден, го споделих. ;)
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Ма то е напълно естествено, когато знаеш, че нямаш презерватив, да го вадиш по рано [smilie=sarcastic.gif]
За това вместо с 90 по дефилета и проходи всичко пъпли с 60 [smilie=pardon.gif] Щото всичко е перфектно без презерватив, ама трепериш, "дали па нема да се лъзна с некой трипер" [smilie=sarcastic.gif]
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До "ВСИЧКИ" - Най-важен е опита на Шофьора. То е ясно, че за всяка от крайностите, най-добрата гума е онази, която е създадена конкретно за съответната крайност. Но има един тип Шофьори, които 99% не допускат крайности и за тях може би е ОК и всесезонната гума.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

Бе незнам колко са ок всесезонните.
На тръгване/спиране ако си някой непретенциозен пасажер зад волана ( щото в никъв случай не си шофьор) може и да ти свършат няква работа в "тежките" зими в последно време.
В момента в който решиш да караш,на странично ускорение ги НЯМА никакви.Пълно лайно.Държат се на моменти една идея по зле и от летни [smilie=sarcastic.gif]
mimomimov

Шкода Новак

Гараж: Skoda Scala 2024, 1.5 tsi ACT

Мнение от mimomimov »

Ускорение, спиране, презавиване, недозавиване, отрицателно ускорение, 5g, имам чувство че сме VRC форум! И е вярно това за вечно притискащата те и светеща зад теб Шкода! То само състезатели, а би трябвало да съобразяваме скоростта с пътните условия! Вчера със зимни на 4 месеща Ханкок от Примекс едвам издрапах 10 метра до асфалт, колата беше в затревен двор с лек наклон, без кал! Всесезоните гуми имат все по голям дял в частите на западна Европа където климатът е по умерен! Така че нормален потребител няма да намери никаква разлика между зимна, лятна и всесезонна и няма да има нито един момент в който всесезонната да го подведе! Крайностите са за професионалисти, тук поне 99% сме обикновени потребители.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Карам летни/зимни.
Смятам обаче, че малко се престаравате в отрицанието на всесезонните. Митака си изпердаши там дето и аз бях с тях без никакви драми. На жената, на колата следващите ще са такива някакви. Тя тази кола се движи само в София.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”