lybrator написа: 23.05.2026, 12:51:22
Ако сравняваш с 5G-tronic отпреди 20 години, по-скъпо е. Спрямо 7g Tronic+ и 9g-tronic е по-евтино. Спрямо ZF8 кутии в БМВ, Алфа, Ауди и т.н., също е по-евтино ДСГто.
По отношение на Халдекса, наскоро на моя му смених маслото на 30000км, беше супер чисто. Цедката и тя не беше събрала почти никакъв боклук. Следващият път ще го сменя на 40-50000км. Събира 1л масло и другото са уплътнения и гарнитурки. Без пари като цяло.
Иначе 2.0 тди в София, от 8 до 12. Много зависи от трафика. Зимата тди-то не загрява особено бързо и сутрин харчи като Камаз. Да не говорим, че ако градското преобладава, изобщо дизелът е грешното гориво.
Мерси, това е интересно и много полезно мнение! Насочил съм се към дизел, защото ми казаха, че за този модел това бил безпроблемния двигател. И в момента съм с дизел, но това едва ли има значение за избора.
Сега съм с CLS w219 дизел. Тя е с 7g троник. Искам да я разкарам, защото е ниска и и идва момента за ремонти един след друг - вериги трябва да се сменят, наскоро и смених всички тръбички по спирачките защото щях да се пребия с нея(сега спирачната система е като нова). Отделно и поне 13 разход на дизел си ги прави в София.
Трябва ми СУВ, който надявам се да не е по-скъп за подръжка, да е комфортен и да не е напълно умрял. На този етап не ми се подържат премиум марки. Предполагам кодиака ще ми идва малко повече като общ разход от мерджана, защото на мерджана от 6 години не плащам каско и това ми е най-трудното да се разделя с нея

. Миналата година всички разходи по нея са ми били 4800 евро включително наем за подземен паркинг, гориво и й купих зимни гуми мишелин за 1000 евро. Имам доста евтин майстор, при който я поддържам и я прави добре. Но наистина вече съм алергичен към ниски коли, купета и тн. Както и към задно предаване, макар и че последните зими нямаше зима. Искам нещо високо, сигурно и 4x4.
Като режим на каране - в града 3-4 пъти седмично за кратко - 30 -40 мин и избягвам трафика. Извънградско рядко, но тръгваме надълго и искам тогава стабилност и комфорт. До Бургас да видя нашите 3-4 пъти в годината, 3-4 морета примерно 2 в Гърция, някоя пролетна и есенна почивка в България. Да кажем 8-10 стабилни карания извънградско средно по 1000-1300 километра. Те ме спират и да си взема модел Y, която иначе доста ми допада по всичко останало освен нуждата от често спиране а по 20-30 мин.
Сумарно не правя повече от 20 000км на година и това ми е още един възпиращ фактор за EV.
Ще се радвам да споделиш, дали в предвид ситуацията ми кодиака звучи като добър вариант или пък има по-подходящ модел за мен.