Благодаря. Тук вече има полезна информация. Поправи ме моля, ако греша:JORDITO написа: 19.02.2022, 08:48:22 smoke, като дойде първият престрашил се да му сложа камера на Октавия 4, ще съм по - конкретен.
Като цяло няма да е повече от 100 евро всичко тотал.
Камерата на жълтите със Сони сензор е с 175 градуса ъгъл на виждане, ако е рибешко око и 170 градуса ако е нормална.
Недостатък е липсата на пръскалка и динамични завиващи линии.
Ако след ъпдейт на фърмуера изчезне образ, се активира отново за 5 минути.
= Камерите, които слагаш, са от така наречения "lowline"-вариант (т.е. без динамични линии и без свързване към Can-шината), докато фабричните камери на О4 са от така наречения "highline"-вариант (т.е. със "завиващи" линии, за което тези камери са с по-сложно свързване, свързани са към Can-шината, за да си вземат оттам данни за ъгъла на завой на колелата);
= Фабричната камера има пръскалка за почистване, с прокарана вода до задната врата, докато другите нямат;
= Камерите, които не са сложени и активирани фабрично, изискват активиране. То вероятно ще трябва да се прави пак след всеки update на софтуера. За което ще трябва съответно оборудване (кабел + VCDS ?) и know-how. Иначе трябва да се плати за "фабрично" активиране, което да добави тази опция към конфигурацията на колата в сървърите на Шкода, така че при следващ update на софтуера то да си е там?
Ако тези неща са така, то това обяснява по-високата цена на фабричната камера и още повече се убедих в правилността на личното ми решение да си взема фабричната камера.
---
Що се отнася до изкривяването на образа, тип "рибешко око", мисля, че то се дължи на следното:
На снимките в този линк (https://www.in-car-install.co.uk/shop/r ... 1-onwards/), който бях дал по-горе, виждам следното нещо - околните обекти не се разтягат ненормално, но това е с цената на извиване на образа в горната и долната част (дъгообразна линия на бронята). Докато при фабричната камера са предприели другата стратегия - да остане линията на бронята сравнително права, за сметка на изкривяване на обектите в ъглите встрани.

VAG, продавате ми боклук за 1000лв. ама понеже е заводски, евала ще ви правя?