Поръчка на нова Октавия.

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от smoke »

JORDITO написа: 19.02.2022, 08:48:22 smoke, като дойде първият престрашил се да му сложа камера на Октавия 4, ще съм по - конкретен.
Като цяло няма да е повече от 100 евро всичко тотал.
Камерата на жълтите със Сони сензор е с 175 градуса ъгъл на виждане, ако е рибешко око и 170 градуса ако е нормална.
Недостатък е липсата на пръскалка и динамични завиващи линии.
Ако след ъпдейт на фърмуера изчезне образ, се активира отново за 5 минути.
Благодаря. Тук вече има полезна информация. Поправи ме моля, ако греша:
= Камерите, които слагаш, са от така наречения "lowline"-вариант (т.е. без динамични линии и без свързване към Can-шината), докато фабричните камери на О4 са от така наречения "highline"-вариант (т.е. със "завиващи" линии, за което тези камери са с по-сложно свързване, свързани са към Can-шината, за да си вземат оттам данни за ъгъла на завой на колелата);
= Фабричната камера има пръскалка за почистване, с прокарана вода до задната врата, докато другите нямат;
= Камерите, които не са сложени и активирани фабрично, изискват активиране. То вероятно ще трябва да се прави пак след всеки update на софтуера. За което ще трябва съответно оборудване (кабел + VCDS ?) и know-how. Иначе трябва да се плати за "фабрично" активиране, което да добави тази опция към конфигурацията на колата в сървърите на Шкода, така че при следващ update на софтуера то да си е там?

Ако тези неща са така, то това обяснява по-високата цена на фабричната камера и още повече се убедих в правилността на личното ми решение да си взема фабричната камера.

---

Що се отнася до изкривяването на образа, тип "рибешко око", мисля, че то се дължи на следното:
На снимките в този линк (https://www.in-car-install.co.uk/shop/r ... 1-onwards/), който бях дал по-горе, виждам следното нещо - околните обекти не се разтягат ненормално, но това е с цената на извиване на образа в горната и долната част (дъгообразна линия на бронята). Докато при фабричната камера са предприели другата стратегия - да остане линията на бронята сравнително права, за сметка на изкривяване на обектите в ъглите встрани.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от smoke »

Rangel написа: 19.02.2022, 10:34:34 Ясно е, че цената е такава, за да не я поръчват, защото има проблем с доставките.
Цената си е такава още от началото. Не е заради проблемите с доставките.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от tuningmania »

До "ВСИЧКИ" - При една камера за паркиране (не за "Selfie"-та), мисля, че ъгъла на видимост трябва да е водещата характеристика. Ако може 180°, най-добре - при излизане назад от перпендикулярно паркиране ще е супер.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от JORDITO »

JORDITO написа: 19.02.2022, 08:48:22 П.П. Ето това изпълнение с китаец е около 200 евро тотал всичко. И смея да твърдя,че дава много по-добър образ от публикуваните по-горе снимки за Октавия 4 оем.
@smoke, Това на low ли ти прилича? Защото има и такива варианти и за Октавия ;)
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от smoke »

JORDITO написа: 19.02.2022, 21:58:14 @smoke, Това на low ли ти прилича? Защото има и такива варианти и за Октавия
Тази камера във видеото не е lowline, а е highline тип, защото има "завиващи" линии. Но ти по-горе говореше за камери за 100 EUR total, без завиващи линии и без пръскалка. Цитирам те: "Недостатък е липсата на пръскалка и динамични завиващи линии". За тях казах, че щом са без динамичните завиващи линии, значи са lowline тип и затова са евтини.

Не споря, че може да има highline тип, китайски, които са по-евтини от фабричните. Но те както ти казваш, не са за 100 EUR, а са за 200 EUR total. Фабричната опция струва 728 лв. Не е драстично по-скъпа, със завиващи линии е, с пръскалка е (което ми се струва важно), идва фабрично монтирана, не дава повод за оспорване на гаранцията (което е важно при нова кола), няма риск да изисква повторно активиране след актуализиране на софтуера. Това бяха моите аргументи при сравнението. Затова считам, че фабричната опция е съвсем ОК.

За качеството на изображението (каквото и да значи това) не мога нищо да кажа, тъй като не съм ги гледал наживо. Това, което обаче видях на снимките, е че едните камери са направени така, че задната броня да е равна линия за сметка на изкривяване на обектите встрани. Другите пък са направени да кривят по-малко обектите встрани, но пък задната броня става изкривена като дъга. Това (второто) за мен не е ОК. Също така е важно да се сравняват камери с еднакви ъгли на покритие. Хващам се и за твоите думи, че твоите камери, които са със 175°, също са с изкривено изображение. Дали между 170° и 175° има значима разлика във визуалното покритие, не мога да преценя. Приемам, че щом правят такива с по-голям ъгъл (които обаче кривят изображението) и щом Шкода слагат такива, значи са анализирали и преценили, че по-големият ъгъл е важен.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Цецо75 »

smoke написа: 20.02.2022, 00:38:46 тъй като не съм ги гледал наживо
А стига бе, верно ли? [smilie=sarcastic.gif]

Не ти ли прави впечатление, че спориш сам срещу няколко колеги и всичките отсреща са пробвали единия или двата варианта на живо?

Що не вземе, да покараш, да ползваш няколко месеца, пък после да пишеш от първо лице?
Бееееее.....
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от blindbard »

Снимка от заводски вградена камера за заден ход с пръскалка на Карок префейс, ама фотото не ми се получи нещо...:

Изображение
Последно промяна от blindbard на 20.02.2022, 12:43:23, променено общо 1 път.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Мичев »

Всички сте прави :) Само дето си четете коментарите в частта която ви изнася :)
Аз лично не бих си купил нов автомобил и да си рискувам гаранцията за да си сложа по-добре показваща автърмаркет камера. Също така не бих чакал 5г за да ми приключи гаранцията за да си сложа камера. Та от тая гледна точка - бих си купил новият автомобил задължително с камера.
При втора ръка автомобил мисля стана пределно ясно кой е човекът и че би сложил нещо сносно.
shpeki

Škoda Ludicrous

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от shpeki »

Да, всички са прави. Скъпо е всичко като ново, китайските пръчки са по-добри но това само докато работят. Има ли проблем си дотам. Всички сме купували китайски пръчки, не само камери и не само за колите. Продават евтин хардуер но няма поддръжка и е калпав софтуера.
Ако има опция за фабрично дори с 300 лева по-скъпо и на клипчетата няма да можеш да виждаш пъпките на котките отзад си залужава отвсякъде.
Но ако си авантюрист и обичаш приключвнията винаги можеш да сложиш китайски пръчки по новата си кола. [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от Цецо75 »

Мичев написа: 20.02.2022, 12:37:58 Всички сте прави Само дето си четете коментарите в частта която ви изнася
Аз лично не бих си купил нов автомобил и да си рискувам гаранцията за да си сложа по-добре показваща автърмаркет камера. Също така не бих чакал 5г за да ми приключи гаранцията за да си сложа камера. Та от тая гледна точка - бих си купил новият автомобил задължително с камера.
При втора ръка автомобил мисля стана пределно ясно кой е човекът и че би сложил нещо сносно.
Е това мисля е ясно на всички. Просто дискусията тръгна от това, че заводската камера за 1000лв. е тотален шит и хората (поне аз) се чувстват преебани. А сравняваме с китайските, просто защото това имаме като база за сравнение. Имал си на старата кола китайче за 100 лв/долара/евро, не помня точно. 1 година не мръдна, образа ток. Купувам кола за ебем ти парите, включвам на задна и опа изненада .... ставам кривоглед. Какво сега - браво VAG, продавате ми боклук за 1000лв. ама понеже е заводски, евала ще ви правя?

Иначе логично, че на нова кола, нямаш голям избор. Ползвам и си псувам и те така. :)
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от smoke »

Нека никой не остава с грешното впечатление, че се заяждам с JORDITO или че такава е била целта ми.
Напротив, силно адмирирам това, което JORDITO прави и начина, по който го прави, за което го поздравявам! [smilie=good.gif]

Целта беше да се изяснят детайли и разлики на фабричното решение и на афтърмакет камерите, защото според мен силно едностранчиво се плюеше по фабричното решение с камерата, без да се знаят много от детайлите и без да се вземат предвид фактори като нова/стара кола, гаранция, функционалности. Мисля, че голяма част от тези неща станаха по-ясни, което беше целта и така всеки може да направи по-аргументиран избор.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от JORDITO »

Аз лично никой не дърпам насила "Ела, ела бе , да ти сложа камера" . Давам варианти, казвам плюс и минус и човека си решава. В интерес на истината @shpeki, тия пръчки , който ползвам от 7 години са ок. (Моята е на толкова). Единици са фалиралите и то в 90 % щото някой индианец е минал на автомивката от 5 см с пароструйката отгоре.
shpeki

Škoda Ludicrous

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от shpeki »

JORDITO написа: 20.02.2022, 17:54:19 Аз лично никой не дърпам насила "Ела, ела бе , да ти сложа камера" . Давам варианти, казвам плюс и минус и човека си решава. В интерес на истината @shpeki, тия пръчки , който ползвам от 7 години са ок. (Моята е на толкова). Единици са фалиралите и то в 90 % щото някой индианец е минал на автомивката от 5 см с пароструйката отгоре.
Така е но това зависи предимно от късмета.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от tuningmania »

До @JORDITO - Ако не е "Blackmagic" каметата - не става. Знам, че знаеш поговорката, кой трябва да отстъпи. Откажи се ;)
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Поръчка на нова Октавия.

Мнение от JORDITO »

Официално казвам. Няма никакъв проблем да се ретрофитне задна камера на Mib3. Другата седмица снимки и видео от първият колега,който изяви желание да е бета тестър, вследствие на дискусията тук. ;)

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”