Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Mean написа: 19.07.2018, 16:51:52
Сметката дизел vs. бензин, ако опира само до фактора "ПАРИ" е много проста.
В София-град разликата в разхода при еднакво каране не е повече от 1,5-2 л/100, може и по-малко.
Далаверката на дизеляка е, че извънградско си пердашиш с висока скорост (150+) и ти харчи малко, докато бенз-а лапа.
Искаш ли да ти направя показно с дизелов двигател в перфектно състояние как със 150-160 на магистрала харчи 8?
И как 1.8ТСИ със 7 степенно DSG със 160 на темпомат дава 8.2?
Легендите за малко харчещия дизел вече не са това което бяха
Ей, много ги разбирате.
Имам и двете. Не ми обяснявайте.
При едни и същи маршрути гледам какво показват бордовите им компове на лонг трима.
Кво ми обяснавате, как един ден дизила бил горял много. Или бензина как горял малко еди къде си като си пътувал.
Гледайте като цяло. Мащабно.
2 литра дизел и 2 бензин, ще имат 3-4литра на 100 пли различни ситуации на каране. И като вървят еднакво, защо да карам бензин?
Аре някой да си купи бензин Кодияк? Що нисой не купува, нали е много икономичен тси
GUNTER SERVICE ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Mean написа: 19.07.2018, 16:51:52
Сметката дизел vs. бензин, ако опира само до фактора "ПАРИ" е много проста.
В София-град разликата в разхода при еднакво каране не е повече от 1,5-2 л/100, може и по-малко.
Далаверката на дизеляка е, че извънградско си пердашиш с висока скорост (150+) и ти харчи малко, докато бенз-а лапа.
Искаш ли да ти направя показно с дизелов двигател в перфектно състояние как със 150-160 на магистрала харчи 8?
И как 1.8ТСИ със 7 степенно DSG със 160 на темпомат дава 8.2?
Легендите за малко харчещия дизел вече не са това което бяха
Имал съм ги Октавиа 2.0 ТДИ 140 CR, 1.8 TSI 180 (в момента), карал съм и доста Суперб предното поколение 4х4 170 к.с. дизел.
1.8 ТСИ ръчка при такава скорост ми дава около 8.5-8.6. Октавиа 3, 2.0 ТДИ 150 при същото каране даде малко под 7 (184-ката харчи точно колкото и 150ката при тази скорост). На дълго дизелът си харчи по-малко. Имаше един тест на ауто-билд, Пасат с 2.0 ТДИ даде най-малък разход при скорос 200 км/ч - 12/100, Голф 1.5 ТСИ беше дал 14.6, а 1.8 е по-лаком (https://autobild.bg/големият-тест-как-с ... томобил/4/).
В града дизлът не се справя толкова добре и е по-съизмерим с бензина, но на дълго грейва. Затова и сметката е проста: ако се карат километри (над 25 000 км/година) и има поне 55-60% извънградско -> дизел
Отделно, при леко каране (120-130) с дизела виждаш числа от порядъка на 5-5.5/100, аз на моята под 7.5 не съм виждал.
Е то е към темата-колегата искаше препоръки за дизел/бензин.
На мен ми е интересно той(автора),каква е имал до сега?И не би ли наклонило това везната,опитът?
Това дето го спорим е като да спорим за кокошката и яйцето...
Аз карам 1.2 tsi на Фабия 3 и 2.0 tdi на Октавия 3. Октавията е по икономична на дълъг път, а в града са еднакви. И не е до маршрута, аз обикалям из града с окавията, има дни правя по 150 км градско, около 7 до 8 ми е разхода с дизела, толкова дава и бензина. Никога не съм коментирал до сега разхода на колите си, просто моят стил е един, на друг е различен и не е коректно да се сравнява. Но двете коли си ги карам аз и за това се намесвам. Не знам по големите бензинови как са в града, но едва ли ще харчат по малко 1.2 във фабия. За пример само, онзи ден Добрич-Варна-Бургас - София 6.9/100 с Октавията, 570 км за 5.50 ч. средна скорост 97 км/ч.
Тя сметката е относително проста бе хора. Туряме 2 литра разлика в харчлъка при еднакви други условия. Това прави 5 лева на 100км. Начи на година ако въртиш 10000км пестиш 500лв. За 5 години 2500лв, де е киро на кирия? Не коментираме подръжката, щото при нова кола тя е относително еднаква.
Ако не въртиш барем 20000км на година, дизела при НОВА КОЛА е безмислен икономически. При втората ръка вече е друга сметката, щото като цяло в момента дизеляците са по коравите мотори.
Спора за кое харчи повече според мен има смисъл ако говорим за над 50000км годишно, до тогава разликата е пренебрежимо малка като пари.
Аз искам да кажа моето впечатление от тестовия Скаут в Надежда - пълен абсурд са парите, който му искат. С екстрите, които до сега момчето каза че ще сложи - ще мине 60к.
До към 50к - тази кола си заслужава, после обаче става много скъпа, за това което предлага. Не искам да обидя колата на никого, но аз просто ако нямаше тази оферта за Супърб, щях да търся друго решение. Имаме Хюндай i20 Актив, който тъщата купи за 25000 при обявена цена 31к, вътре е много по-качествен на допир от Октавия. Та идеята ми е момчето да си посмята на калкулатора, да види каква сума ще се получи и след това да помисли. На Скаут повече от 10% не свалят, при нормално Комби трудно може да стане 20%, по-скоро размера на ДДС.
още по-добре VISION има го на склад под 50к комба версия
между другото, Seat Leon XPerience с този мотор (4х4) - варианта на Скаут при Сеат е 52к на табела, от които можеш да спазариш 8-10% и ще си имаш испански "Скаут" за същите пари - ако ще ходиш извън пътя си струва. На практика е същата кола, с друга опаковка
Skoda Octavia II 2.0 TDI-CR 140 2012 ex.
Toyota Auris 2.0 D4-D 126 2009 ex. Seat Leon FR1.8 TSI 2018 current
А мястото в колата същото ли е? Отпред, отзад, багажник?
Иначе за Vision-a го 184 к.с. 4х4 автомат знам, че е на склад. Имам оферта от Февруари месец от Еуратек, която стъпва на 48 хил. и с екстрите, които съм набелязал и бяха препоръчани тук влиза на около 55 к.